Това което си написал е точно така, да във виното има съставки характерни за ферментиралите храни които губим при дестилацията. Ензимите са полезна съставка на виното, обаче в ракията ги няма ( не са термостабилни ) има още куп други съставки които не преминават в ракията. Ако изходим от тезата че храните съдържащи ферменти са много полезни, то виното както меда и киселото мляко е задължителна храна. Приемаме че пием вино с 10% алкохол и ракия с 45% ако във виното създадем 1 единица гадост на литър, то в ракията ще е 4 единици. Довечера като удариш 2 ракии поемаш 2 единици гадост, а с едно кило вино 1 единица гадост, ама полезните съставки ги няма. Ракията е по-чист алкохол, обаче дали е полезен. За съставките на виното и разните пробиотици може да питаш Павката. В темата трябва да се включат химик и микробиолог.