Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
...Прието че водката е най-чистото питие, но с домашната ракия не е съвсем така, приеми че някои неща във виното ги концентрираме в ракията.
Да приемем, че класиката е: правим вино от грозде и ракия от направеното вино. В общия случай виното си го изпиваме всичкото, каквито и съставки да съдържа. Ако обаче от него сварим ракия /винена/, отделяме първак и патоки /в тях концентрираме гадости и отрови/. Значи тези токсични съставки изначално са си там /във виното/ и ги махаме чак като решим да сварим ракия и да ги изхвърлим. Ще рече, това ракията е принципно по-чисто питие от виното /това съотнесено към единица етанол, от който се опиваме/ . Другия вариант е вредностите да се получават при изваряването, но това никъде не съм го виждал написано. Втори вариант е да има полезни съставки във виното, които компенсират наличните в него вредности и се унищожават при изваряване на ракия. За мене, докато някой не ми докаже противното, виното е по-гадното питие от ракията, изчислено на единица изпит етанол. Затуй за омаяване /пиянство/ ще си пия ракия, изварена от правилния казанджия, а виното само по официални поводи или със специални мезета с чревоугодническа цел.