Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Мнения
    2,740
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    ...Прието че водката е най-чистото питие, но с домашната ракия не е съвсем така, приеми че някои неща във виното ги концентрираме в ракията.
    Да приемем, че класиката е: правим вино от грозде и ракия от направеното вино. В общия случай виното си го изпиваме всичкото, каквито и съставки да съдържа. Ако обаче от него сварим ракия /винена/, отделяме първак и патоки /в тях концентрираме гадости и отрови/. Значи тези токсични съставки изначално са си там /във виното/ и ги махаме чак като решим да сварим ракия и да ги изхвърлим. Ще рече, това ракията е принципно по-чисто питие от виното /това съотнесено към единица етанол, от който се опиваме/ . Другия вариант е вредностите да се получават при изваряването, но това никъде не съм го виждал написано. Втори вариант е да има полезни съставки във виното, които компенсират наличните в него вредности и се унищожават при изваряване на ракия. За мене, докато някой не ми докаже противното, виното е по-гадното питие от ракията, изчислено на единица изпит етанол. Затуй за омаяване /пиянство/ ще си пия ракия, изварена от правилния казанджия, а виното само по официални поводи или със специални мезета с чревоугодническа цел.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

  2. #2
    Автор
    Регистриран
    13.12.2014
    Мнения
    175
    Виното, за разлика от ракията, е "жив" продукт и храна с качества, които се унищожават при изваряването му на ракия.
    Така че, май тук не става въпрос само за химия и концентрации, ами и за биология.

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Цитат Първоначално публикувано от Sakar Виж публикацията
    Виното, за разлика от ракията, е "жив" продукт и храна с качества, които се унищожават при изваряването му на ракия.
    Така че, май тук не става въпрос само за химия и концентрации, ами и за биология.
    Много точно, само да вмъкна че е живо натуралното домашното вино, за промишлените вина не съм сигурен.

    Отговарях на agro,но ти си ме изпреварил.

  4. #4
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Това което си написал е точно така, да във виното има съставки характерни за ферментиралите храни които губим при дестилацията. Ензимите са полезна съставка на виното, обаче в ракията ги няма ( не са термостабилни ) има още куп други съставки които не преминават в ракията. Ако изходим от тезата че храните съдържащи ферменти са много полезни, то виното както меда и киселото мляко е задължителна храна. Приемаме че пием вино с 10% алкохол и ракия с 45% ако във виното създадем 1 единица гадост на литър, то в ракията ще е 4 единици. Довечера като удариш 2 ракии поемаш 2 единици гадост, а с едно кило вино 1 единица гадост, ама полезните съставки ги няма. Ракията е по-чист алкохол, обаче дали е полезен. За съставките на виното и разните пробиотици може да питаш Павката. В темата трябва да се включат химик и микробиолог.
    Този пост е редактиран от vencii; 21.01.2017 в 16:12.

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •