Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1002

Преглед на хибрид режима

  1. #1
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Не, не съм издавал щото никой не е изкарал такова количество, но срещу 374 лева ще го направя. Да припомня че акциза се дължи от клиента, а не от казанджията.
    Този пост е редактиран от vencii; 16.01.2017 в 19:06.

  2. #2
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,903
    Какво е 374, бг лев ли? Аз що си мисля, че законовият лимит беше 30 литра ракия годишно за семейна употреба. Интересно как ги правите тия сметки?

    П.п. Разбира се, акцизът се дължи от крайния потребител. Това им е особеното на косвените данъци. От казанджията се иска да си води стриктно документацията
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  3. #3
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Да, български левчета -мой пропуск.До 30 лита 40 градусова ракия се дължи половината от акциза, а именно 5.50 лв. на литър на 100 градуса. Оттам нататък се дължи пълния акциз. Ясно е че не ти е ясно. В такъв случай би могъл да пишеш - аз мисля, предполагам и тн. а не да се изказваш неподготвен.

  4. #4
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,903
    Цитат Първоначално публикувано от vencii Виж публикацията
    Да, български левчета -мой пропуск.До 30 лита 40 градусова ракия се дължи половината от акциза, а именно 5.50 лв. на литър на 100 градуса. Оттам нататък се дължи пълния акциз. Ясно е че не ти е ясно. В такъв случай би могъл да пишеш - аз мисля, предполагам и тн. а не да се изказваш неподготвен.
    Хаха, бе то че не сичко ми е ясно е ясно, ма това е тема за един съвсем друг разговор. Все пак може да приемеш, че имам... добра обща култура, да речем, а и изпитвам добри и колегиални чувства към твоя милост. Та по същество - тука четат всякакви хора, та ще те посъветвам - недей да се изказваш у форума така както говорите на дядките и байчовците на мегданя. Не знам дали ползваш услуги на счетоводител, ма и на тях недей да имаш пълна вяра, та вземи седни и прочети пак внимателно закона и правилника. Е не всичкото де, /много е/ само което ти влиза в работата /бизнес дет му викат/. Няма понятие "половин акциз", има намалена ставка, има пълен размер на акциз, а има и двоен размер на акциза Няма такова нещо - "до 30 литра 40 градусова ракия се дължи половината", нагоре - пълния акциз... Приемам, че го казваш от незнание, а не заблуждаваш умишлено клиентите си /тия на които извършваш услуга срещу заплащане/, затова жокер - виж си там кодовете на това дето можеш да го произвеждаш и се ориентирай в обстановката. Надявам се, че после отново ще си коригираш коментара, все пак си авторитет в тая тема. И в тая връзка, и нали ни припомняш някои неща отвреме навреме, нали не си забравил, че акциза се начислява и внася в републиканския бюджет от съответното регистрирано лице, по съответните сметки? Иначе не се съмнявам, че клиентите ти не пропускат да подават справка-декларация
    Айде, лека и умната! С най-добри чувства.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

  5. #5
    Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Мнения
    512
    Пчеларски район
    асеновград
    Недей да мислиш че го караме през къра, не си знаем кодовете и размера на акциза. Между другото размера на акциза си е вписан във формуляра на АДД-то и е 5лв. и 50ст. на литър 100градусова ракия. Има ли смисъл да спорим дали е половината от дължимия акциз или е намален акциз. Навсякъде по села и паланки, под път и над път се продават казани ( в едно Старозагорско село бай мангал наел помещение и отворил магазин за казани) а ние спорим за размера на акциза. Всички тези предизборни гимнастики със закона ще накара хората да си спретнат казани в къщи и тогава къв акциз кви 5 лева. Да не говорим че в резултат на измислените казани по мазета и сайванти качеството и цената на ракията рязко ще спаднат, което е предпоставка българина да пие повече и по-калпава ракия. Колко би струвало това на държавата, ама на кой му пука.

  6. #6
    Потребител
    Регистриран
    18.03.2013
    Мнения
    90
    Пчеларски район
    общ. Козлодуй , обл. Враца
    има ли някакъв шанс да се "оправи" опушена /изгоряла ракия
    Опитай и с вар , обаче изчезват всички аромати , става като водка .

  7. #7
    VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Мнения
    1,903
    Е не, не спорим. Аз ти обяснявам, а ти лека-полека ме разбираш. Никъде не съм казал, че я карате през къра, но в тая вашта работа има много общо с пчеларите дето са ориентирани към пазар на дребно - и те, и вие трябва да водите постоянна разяснителна, че даже и образователна дейност, ако искате да сте конкурентни. Затова всъщност и го заформихме тоя диалог. Ей го тука из района има някои хора дето си нагласиха нещата съвсем професионално и не могат да насмогнат на заявките. Даже тия дни пак ще почват, законно, разбира се. Съгласен съм, че нормативната база е разтеглива и променлива, но в тая работа нещата са съвсем ясни и ако дядото на село не е длъжен да чете закони, ти трябва да си наясно с това което ти е в бизнеса. Няма 100 градусова ракия! Нито в правния мир, нито в реалния живот. Има чист алкохол, абсолютен алкохол с алкохолно съдържание по обем 100% /това нещо в реалния живот може да се произвежда и съхранява при спец условия/ - в закона по него се приравнява алкохола за да се определи данъчната основа. Ти като смод имаш право да произвеждаш гроздови и плодови ракии на клиенти от техен материал - по 30 литра годишно/семейно. Кодовете са ти написани, ако отвориш КН ще видиш какво означават, макар че и в закона ги има още в началото. Оттам нататък 550 лева на хектолитър чист алкохол /това ти е акцизната ставка/ за държавата, цената на твойта услуга си я вземаш, документация, ракия и клиента доволен.
    По последните ти изречения си напълно прав, разбира се. Ей го сега го мислят да правят регистър и на производителите на оборудване. Иначе съм говорил и с хора, дето са правили разни изследвания - да, образци "домашна" или "казанджийска" ракия, произведена от стандартен материал, в добър казан и при спазване на технологията показва превъзходни резултати сравнено с някои от масовите "винпромски" алкохолни напитки.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

 

 

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 16 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 16 гост (и))

Разрешения за писане

  • Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •