Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
Не казвам че не убива прасета просто енергията която носи не е достатъчна за да нанесе убийствено поражение, освен в случаите на попадения в сърце , глава. И поради тази пичина ползването му за прасета води по често до похасяването на месото или иначе казано животното най вероятно ще умре но след доста време и сериозно разстояние. А целта на подходящият калибър е да доведе до бърза и по малко мъчителна смърт за животното. А 30-06 е 7,62*63 , сам прецени разликата с Драгунова които е 7.62*54
ПП Написаното в предният ми пост не е цитат.
ЗА МНОГО ГОДИНИ!

Не че не си прав, ама не съм съвсем съгласен. Както се казва в една мисъл, оръжието не убива, а човекът който стреля с него. Не се правя на голям стрелец, но за времето в което стрелям с калашника, всичко ударено където трябва е паднало. Изключение са две прасета, на които дадох предварение по инерция и им пробих носовете пред очите (оказа се че са ми били прекалено близо). Другите, вкл. и вчерашното, с изстрел в тялото падат до 50 метра. Прасето от последната снимка беше с прекъсната артерия и счупен гръбнак, почина за 30 секунди.
За 30-06 и 7,62х54 си прав, има разлика, но не е голяма, може би не трябваше да казвам "еквивалент" а "аналог".
Иначе смъртоносните зони са еднакви за всички калибри...

boar.jpg