Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
Това, което съм намерил като изолиран пункт е в равнинно място заобиколено само от обработваеми земи и тук там има по някой пояс из между нивите.Най-близкото село е на 3км, но там има 50-60 кошера не повече, останалите села са на 4.5км. От това по-изолирано място в моя район няма.Наясно съм с ефекта на инбирдинга и съм съгласен с теб. Мисля да ползвам майчини и бащини семейства от различен произход(не порода) и да подготвя една идея повече бащини семейства от необходимото, което го пише по книгите. Причината да искам да го направя, е че постоянно в една част от поколението на една част от младите майки ми се появяват жълти пчелички, въпреки че се старая да се оттърва от тях. В майчините си семейства нямам ни една пчела с жълто- оранжево...пък и какво е майкопроизводство без някакъв контрол над оплождането.Правя всичко останало по самото майкопроизводство по книга, с внимание към всеки детайл и смятам, че получавам добри маточници и неплодни майки. Логично е да искам да довърша подобащо този процес получавайки качествени оплодени майки, които да показват чертите и стопанските качества на своите бащи и майки.
Интересно в райони като Русия където селата са на по 100км едно от друго как се поддържа богат генетичния басейн, едва ли във всеки двор има кошери? Може би не е толкова лесно да се предизвика инбридинг в такива величини че да се скапят семействата.
По точката за изолацията, аз съм наблюдавал на два пъти брачен полет точно над пчелина ми като в този момент съм имал майки, за които знам, че им е ред за тази работа.Дали са били моите тези майки мога само да гадая.
Това , не отговаря на изискванията за изолация колега .
В Русия селата не са на 100 км .