Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 18 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 177
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Идеята за потенциалните ползи от кооперациите е логически вярна, но само на ТЕОРЕТИЧНО НИВО. На практика нещата не се получават, и мога да изредя поне 1000 причини, 999 от които са свързани с народопсихологията.

Няма смисъл да привеждам никакви доказателства поради простата причина, че доказателствата са ОЧЕВАДНИ и всеки ги вижда със собствени очи - ами просто НЯМА СЪЗДАДЕНИ КООПЕРАЦИИ, въпреки че държавата ги подкрепя и дори дава някакви пари по субсидиите.

В условията на българската действителност една кооперация е възможна само ако се намери някой ЛЕВСКИ, който ЕДНОВРЕМЕННО да притежава следните качества:

1. Да е достатъчно образован, умен и интелигентен, щото да може да направи цялата организация въпреки 1000-та проблема, с които ще се сблъска
    2. Да работи безкористно (без пари) ден и нощ, събота и неделя
    3. Да успее да убеди съкооператорите си, че те няма да дават нищо, но ще получават много
    4. Да е готов да го оплюват, освиркват и обиждат хората, заради които той си скъсва гъза от работа
    5. Да приказва на кооператорите приказки, които да им галят ушите - колко са умни и трудолюбиви и как той самия е прост и тъп
    6. Да живее в сламена колиба и да кара трабант от 1960-та
    7. Всички разходи по кооперацията да ги плаща от собствения си джоб, и тактично да си мълчи, че другите не са дали дори и 1 стотинка
    8. Въобще да не е пчелар, защото дори и 1 килограм мед да вкара в кооперацията, веднага ще го обвинят, че преследва личните си интереси и забогатява на гърба на останалите
    9. Има и още много, но вие си го знаете .......

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Това единствения ти аргумент ли е? Жалко! Мислех си вече как ще ме разпердушиниш с железни аргументи, а ти си бил лесен!
    Ами нямам други, аз съм дребен пчелар. Чети аргументите на Матеев. Към тях мога да добавя само липсващия 1 %, но най-важния : хората трябва да виждат икономическа изгода от участие в ПК.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Ами нямам други, аз съм дребен пчелар. Чети аргументите на Матеев. Към тях мога да добавя само липсващия 1 %, но най-важния : хората трябва да виждат икономическа изгода от участие в ПК.
    Аз дадох аргументите, които са с икономическа насоченост и те всички водят до икономическа изгода. Не е ли така? Кой от тях би довел до загуба и за кого? Матеев даде контра аргументи от народопсилогическо естество и те също са верни. Не ми се оправдавай че си дребен пчелар, това не е аргумент. Кооперирането е именно за дребните, едрите са си самодостатъчни. Скоро показваха по Nat Geo Wild как стадо дребнички на вид диви прасета се защитаваха успешно от нападение на лъвове.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз дадох аргументите, които са с икономическа насоченост и те всички водят до икономическа изгода. Не е ли така? Кой от тях би довел до загуба и за кого? Матеев даде контра аргументи от народопсилогическо естество и те също са верни. Не ми се оправдавай че си дребен пчелар, това не е аргумент. Кооперирането е именно за дребните, едрите са си самодостатъчни. Скоро показваха по Nat Geo Wild как стадо дребнички на вид диви прасета се защитаваха успешно от нападение на лъвове.

Точка 7 е пълна загуба. Защото арендатора ще си го премести ......видите ли при него имало член кооператор.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Точка 7 е пълна загуба. Защото арендатора ще си го премести ......видите ли при него имало член кооператор.
    Не виждам до какви загуби би довело ако председателя или управителя на една пчеларска кооперация поддържа добри делови отношения с местните собственици или арендатори на земя. Ако арендатора е тапир, наистина може да си го премести, но най- вероятно от това и той ще загуби.
    Можете да си пишете каквото си искате, но аз лично не виждам много полезни ходове за пчеларите в създалата се ситуация. Всеки по отделно е твърде слаб да се пребори както с падащите цени на меда, така и с цените на новата високопроизводителна техника, която води след себе си по-висока ефективност и по-ниска себестойност.
    И нека не забравяме крилатата фраза на великия Остап Бендер - "Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се"
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Интересно?
    Ако видят, че една такава кооперация продава меда си с 3-4 лева отгоре/ако не и повече, на международни пазари/, дали ще видят икономически интерес в това?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Оппа. Извинявай, грешка- става въпрос за точка 6, объркал съм.

Иначе Остап Бендер май е прав. Сега трябва сам да си купя акумулатор.
    И до какви загуби за пчеларите ще доведе, ако се реализира точка 6??? Та на местно ниво това е много по-лесно и евтино, особено ако т.7 е в действие?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Интересно?
    Ако видят, че една такава кооперация продава меда си с 3-4 лева отгоре/ако не и повече, на международни пазари/, дали ще видят икономически интерес в това?
    Най-вероятно ще видят, но до този момент някой трябва да е вложил много пари. За новите членове вече дяловия капитал няма да е 10 000лв., а вероятно- 100 000лв.
    Дори и да махнем една нула, пак нещата са сериозни. Незнам дали ще има кандидати.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    И до какви загуби за пчеларите ще доведе, ако се реализира точка 6??? Та на местно ниво това е много по-лесно и евтино, особено ако т.7 е в действие?
    Ама ти какво си се заръбал с мен. Мен главата ми пуши, доходност минус 100лв.--за кооперации ще мисля.

Опс. -отговора: Точка 6 е пълна загуба -пари на вятъра. Защото арендатора ще си го премести ......видите ли при него имало член кооператор с известителна система.

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    По точка 6.
    Ами сега арендаторът по никакъв начин няма да обърне внимание на ЕДИН пчелар.
    Но ако е кооператив, то КООПЕРАТИВЪТ спокойно може да наеме не един, а двама адвокати, да се направят нужните снимки веднага, изследвания и да му се спретнат едни хубави дела, които да му отровят живота няколко пъти. А ако се намесят и ЕКОЛОГИЧНИ причини, за промяна в екологичното равновесие и се поиска от Министерството на Земеделието, да не говорим и директно от Евро комисията и фондовете отпускащи субсидии на зърнарите, да им се спрат тези плащания, дали ще си го прехвърли в другия крачол, или ще се постреснат малко. Да не говорим, че има още възможности и мерки за въздействие, стига адвокатите да са добри!
    Зърнарите са силни, защото са обединени. Пчеларите са слаби, защото са разединени!

Страница 15 от 18 ПърваПърва ... 51314151617 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •