Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 177
    Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Тая работа с българи в равноправен кооператив ще стане, когато цъфнат налъмите. Става само, ако има един, който коли и беси еднолично, всички останали викат "слушам", нищо, че са и те член-коооператори. И ако имат късмет диктатора им да е кадърен и почтен, ще са добре. Ако случат на мошеник - ще открадне еднолично всичко или ще го разсипе, ако е некадърник. Те сега двама ортаци не се спогаждат, камо ли ако са повече. Мога да разказвам лично преживяни много истории от такъв характер, предполагам и други са минали по тази пътека.
    В тази ситуация, след като се насмогне, се избира и назначава изпълнителен директор, а той се контролира от управителен съвет. И всичко доброволно, докато резултатите не станат такива, та да могат член кооператорите да са доволни, та да заделят и средства за заплати.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Това с очите си да го видя, пак няма да повярвам, че е възможно в България.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    В тази ситуация, след като се насмогне, се избира и назначава изпълнителен директор, а той се контролира от управителен съвет. И всичко доброволно, докато резултатите не станат такива, та да могат член кооператорите да са доволни, та да заделят и средства за заплати.
    Когато хората са лъгани често, после трудно вярват.Ако сложим някой човек от народа за лидер ще тръгнат слухове, че ще ни ползва, за да се издигне.Ако сложим човек, като Матеев, конфликт на интереси, мисли само за бизнеса си и т. н.Идеални лидери няма, познавам доста такива, всеки си има слабости, кой по жени тича,друг чашката го влече, трети грандомания,слава и т.н.Още в началото подкрепих Матеев(не съм член на организацията му или друга), защото един лидер се избира по професионалните му качества, а дали ще е верен на хората, които ще представлява, без значение кой е човека няма 100% сигурност.Кооперация е възможна само от професионални пчелари, които разбират трудностите и финансовите нужди.Тази част, която с 300 зора ще даде 5лв членски внос и ще обсъжда, че парите ще отидат за ядене и пиене не са реално заинтересовани.

Писането във форума не е като живия разговор, често едно мнение се приема като конфронтация, а то всъщност е заради стила на писане.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Това с очите си да го видя, пак няма да повярвам, че е възможно в България.
    А аз съм го виждал с очите си как функционира и то през социализма! Баща ми, Бог да го прости, работеше много години в такава кооперация (ТПК). Бяха много гъвкаво, малко печелившо предприятие. Докато на мъдрите ни държавници не им хрумна да правят всичко голямо, за да видим колко е узрял социализЪма и не ги вкараха в едно СО. Ако ви интересува, мога да ви разкажа как функционираше.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    А аз съм го виждал с очите си как функционира и то през социализма! Баща ми, Бог да го прости, работеше много години в такава кооперация (ТПК). Бяха много гъвкаво, малко печелившо предприятие. Докато на мъдрите ни държавници не им хрумна да правят всичко голямо, за да видим колко е узрял социализЪма и не ги вкараха в едно СО. Ако ви интересува, мога да ви разкажа как функционираше.
    ХА ха, то и пчеларството функционираше при социализма. Най-вече от липсата на конкуренция. Аз посрещнах 10.11.1989г. в такава кооперация и съм наясно. До 1991 -92г. знаеш ли какво стана. ФАЛИТ, защото вече имаше конкуренция от т.н. частен бизнес.
    Пчелата не е като другите животни и не се поддава на опитомяване, защото може да се храни сама. Същото е и с пчеларя, той сам произвежда ,каква кооперация да направи. Пак да питам феновете : кой и как, с какво ще я издържа тази кооперация. За обща преработка и т. н. иска огромни средства, от къде ще дойдат. Тези средства, няма ли да направят крайния продукт неконкурентен. Хайде чакам, да прочета.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не всичко става само с желание, трябват и пари.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Ами, аз казах, че ще ме оплюете и излязох прав.
    Има много все още действащи и развиващи се кооперации. Аз написах, че не всеки трябва да членува в такава. Тези които произвеждат и продават мед и търсят по-добра цена, като за начало, трябва да сформират ядрото, а не такива измислени, като мен. Управителя трябва да взема заплата, обвързана с печалбата и развитието на кооперацията. Не е нужно да е пчелар. Има много млади надъхани и нахъсани хора, които се чудят къде да вложат енергията си. Виж управителният съвет трябва да е съставен от опитни пчелари. Всеки член влиза с някакъв уставен капитал. Нещо като акция. И в края на годината получава дивиденти за това, след решения на общото събрание, освен ако не се реши, капитала да остане за развитие и нарастване през следващата година. Има много пчеларски програми, а и не само пчеларски, по които може да се участва. За всякакви производители се дават пари за закупуване на машини, за енергийна ефективност, за конкурентно способност, за млади кадри до 29 години и всякакви безработни.
    Та при желание може!
    Но всеки от нас гледа да е пред печката, на нарязаната сланинка и ракийца и да псува партията и правителството и да се оплаква от кожодерите прекупвачи, но да го мързи да направи, каквото и да е било, за да се промени това! И да завижда на такива, като Матеев, които с труд и пот е успял да постигне нещо, за което ЕВАЛЛА!
    Та давайте, плюйте. Не ми е за пръв път!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Ами, аз казах, че ще ме оплюете и излязох прав.
    Има много все още действащи и развиващи се кооперации. Аз написах, че не всеки трябва да членува в такава. Тези които произвеждат и продават мед и търсят по-добра цена, като за начало, трябва да сформират ядрото, а не такива измислени, като мен. Управителя трябва да взема заплата, обвързана с печалбата и развитието на кооперацията. Не е нужно да е пчелар. Има много млади надъхани и нахъсани хора, които се чудят къде да вложат енергията си. Виж управителният съвет трябва да е съставен от опитни пчелари. Всеки член влиза с някакъв уставен капитал. Нещо като акция. И в края на годината получава дивиденти за това, след решения на общото събрание, освен ако не се реши, капитала да остане за развитие и нарастване през следващата година. Има много пчеларски програми, а и не само пчеларски, по които може да се участва. За всякакви производители се дават пари за закупуване на машини, за енергийна ефективност, за конкурентно способност, за млади кадри до 29 години и всякакви безработни.
    Та при желание може!
    Но всеки от нас гледа да е пред печката, на нарязаната сланинка и ракийца и да псува партията и правителството и да се оплаква от кожодерите прекупвачи, но да го мързи да направи, каквото и да е било, за да се промени това! И да завижда на такива, като Матеев, които с труд и пот е успял да постигне нещо, за което ЕВАЛЛА!
    Та давайте, плюйте. Не ми е за пръв път!
    Не разбрах кой и къде те плюе. Това че не подкрепяме фантазиите ти не е плюене. Всичко и в този ти пост е само теория.

пп. да поясня : не отричам кооперациите, като форма на собственост.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Една кооперация може да работи и донесе ползи в няколко посоки:
    1. Общи поръчки и респективно по-добри цени на захар и други пчеларски храни и лекарства.
    2. Първична преработка и окрупняване количествата мед за продажби на едро. От там постигане на по-добри цени. Общи търговск площи за продажби на дребно на мед и други пчелни продукти.
    3. Закупуване на по-скъпоструващо, но по-модерно и ефективно пчеларско оборудване за споделено ползване.
    4. Взаимопомощ при трудоемките операции - преместване на пчелини, вадене на мед. Обща транспортна техника.
    5. Вътрешен контрол и общи изследвания на окрупнените количества мед в лицензирани лаборатории.
    6. Създаване и експлоатиране на местна система за оповестяване при пръскания и други опасни за пчелите агротехнически мероприятия.
    7. Създаване и поддържане на контакти с местните арендатори и селски стопани за съвместна дейност по опрашване или други взаимоизгодни дейности.
    Една такава кооперация може да бъде много ефективна и гъвкава на местно ниво.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Една кооперация може да работи и донесе ползи в няколко посоки:
    1. Общи поръчки и респективно по-добри цени на захар и други пчеларски храни и лекарства.
    2. Първична преработка и окрупняване количествата мед за продажби на едро. От там постигане на по-добри цени. Общи търговск площи за продажби на дребно на мед и други пчелни продукти.
    3. Закупуване на по-скъпоструващо, но по-модерно и ефективно пчеларско оборудване за споделено ползване.
    4. Взаимопомощ при трудоемките операции - преместване на пчелини, вадене на мед. Обща транспортна техника.
    5. Вътрешен контрол и общи изследвания на окрупнените количества мед в лицензирани лаборатории.
    6. Създаване и експлоатиране на местна система за оповестяване при пръскания и други опасни за пчелите агротехнически мероприятия.
    7. Създаване и поддържане на контакти с местните арендатори и селски стопани за съвместна дейност по опрашване или други взаимоизгодни дейности.
    Една такава кооперация може да бъде много ефективна и гъвкава на местно ниво.
    Още куп красиви мечти, без никаква финансова мисъл.

Страница 14 от 18 ПърваПърва ... 41213141516 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •