Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 177

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Тая работа с българи в равноправен кооператив ще стане, когато цъфнат налъмите. Става само, ако има един, който коли и беси еднолично, всички останали викат "слушам", нищо, че са и те член-коооператори. И ако имат късмет диктатора им да е кадърен и почтен, ще са добре. Ако случат на мошеник - ще открадне еднолично всичко или ще го разсипе, ако е некадърник. Те сега двама ортаци не се спогаждат, камо ли ако са повече. Мога да разказвам лично преживяни много истории от такъв характер, предполагам и други са минали по тази пътека.
    В тази ситуация, след като се насмогне, се избира и назначава изпълнителен директор, а той се контролира от управителен съвет. И всичко доброволно, докато резултатите не станат такива, та да могат член кооператорите да са доволни, та да заделят и средства за заплати.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Това с очите си да го видя, пак няма да повярвам, че е възможно в България.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Това с очите си да го видя, пак няма да повярвам, че е възможно в България.
    А аз съм го виждал с очите си как функционира и то през социализма! Баща ми, Бог да го прости, работеше много години в такава кооперация (ТПК). Бяха много гъвкаво, малко печелившо предприятие. Докато на мъдрите ни държавници не им хрумна да правят всичко голямо, за да видим колко е узрял социализЪма и не ги вкараха в едно СО. Ако ви интересува, мога да ви разкажа как функционираше.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    А аз съм го виждал с очите си как функционира и то през социализма! Баща ми, Бог да го прости, работеше много години в такава кооперация (ТПК). Бяха много гъвкаво, малко печелившо предприятие. Докато на мъдрите ни държавници не им хрумна да правят всичко голямо, за да видим колко е узрял социализЪма и не ги вкараха в едно СО. Ако ви интересува, мога да ви разкажа как функционираше.
    ХА ха, то и пчеларството функционираше при социализма. Най-вече от липсата на конкуренция. Аз посрещнах 10.11.1989г. в такава кооперация и съм наясно. До 1991 -92г. знаеш ли какво стана. ФАЛИТ, защото вече имаше конкуренция от т.н. частен бизнес.
    Пчелата не е като другите животни и не се поддава на опитомяване, защото може да се храни сама. Същото е и с пчеларя, той сам произвежда ,каква кооперация да направи. Пак да питам феновете : кой и как, с какво ще я издържа тази кооперация. За обща преработка и т. н. иска огромни средства, от къде ще дойдат. Тези средства, няма ли да направят крайния продукт неконкурентен. Хайде чакам, да прочета.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Не всичко става само с желание, трябват и пари.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    27.08.2016
    Пчеларски район
    Русе
    Ами, аз казах, че ще ме оплюете и излязох прав.
    Има много все още действащи и развиващи се кооперации. Аз написах, че не всеки трябва да членува в такава. Тези които произвеждат и продават мед и търсят по-добра цена, като за начало, трябва да сформират ядрото, а не такива измислени, като мен. Управителя трябва да взема заплата, обвързана с печалбата и развитието на кооперацията. Не е нужно да е пчелар. Има много млади надъхани и нахъсани хора, които се чудят къде да вложат енергията си. Виж управителният съвет трябва да е съставен от опитни пчелари. Всеки член влиза с някакъв уставен капитал. Нещо като акция. И в края на годината получава дивиденти за това, след решения на общото събрание, освен ако не се реши, капитала да остане за развитие и нарастване през следващата година. Има много пчеларски програми, а и не само пчеларски, по които може да се участва. За всякакви производители се дават пари за закупуване на машини, за енергийна ефективност, за конкурентно способност, за млади кадри до 29 години и всякакви безработни.
    Та при желание може!
    Но всеки от нас гледа да е пред печката, на нарязаната сланинка и ракийца и да псува партията и правителството и да се оплаква от кожодерите прекупвачи, но да го мързи да направи, каквото и да е било, за да се промени това! И да завижда на такива, като Матеев, които с труд и пот е успял да постигне нещо, за което ЕВАЛЛА!
    Та давайте, плюйте. Не ми е за пръв път!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от различен Виж публикацията
    Ами, аз казах, че ще ме оплюете и излязох прав.
    Има много все още действащи и развиващи се кооперации. Аз написах, че не всеки трябва да членува в такава. Тези които произвеждат и продават мед и търсят по-добра цена, като за начало, трябва да сформират ядрото, а не такива измислени, като мен. Управителя трябва да взема заплата, обвързана с печалбата и развитието на кооперацията. Не е нужно да е пчелар. Има много млади надъхани и нахъсани хора, които се чудят къде да вложат енергията си. Виж управителният съвет трябва да е съставен от опитни пчелари. Всеки член влиза с някакъв уставен капитал. Нещо като акция. И в края на годината получава дивиденти за това, след решения на общото събрание, освен ако не се реши, капитала да остане за развитие и нарастване през следващата година. Има много пчеларски програми, а и не само пчеларски, по които може да се участва. За всякакви производители се дават пари за закупуване на машини, за енергийна ефективност, за конкурентно способност, за млади кадри до 29 години и всякакви безработни.
    Та при желание може!
    Но всеки от нас гледа да е пред печката, на нарязаната сланинка и ракийца и да псува партията и правителството и да се оплаква от кожодерите прекупвачи, но да го мързи да направи, каквото и да е било, за да се промени това! И да завижда на такива, като Матеев, които с труд и пот е успял да постигне нещо, за което ЕВАЛЛА!
    Та давайте, плюйте. Не ми е за пръв път!
    Не разбрах кой и къде те плюе. Това че не подкрепяме фантазиите ти не е плюене. Всичко и в този ти пост е само теория.

пп. да поясня : не отричам кооперациите, като форма на собственост.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Една кооперация може да работи и донесе ползи в няколко посоки:
    1. Общи поръчки и респективно по-добри цени на захар и други пчеларски храни и лекарства.
    2. Първична преработка и окрупняване количествата мед за продажби на едро. От там постигане на по-добри цени. Общи търговск площи за продажби на дребно на мед и други пчелни продукти.
    3. Закупуване на по-скъпоструващо, но по-модерно и ефективно пчеларско оборудване за споделено ползване.
    4. Взаимопомощ при трудоемките операции - преместване на пчелини, вадене на мед. Обща транспортна техника.
    5. Вътрешен контрол и общи изследвания на окрупнените количества мед в лицензирани лаборатории.
    6. Създаване и експлоатиране на местна система за оповестяване при пръскания и други опасни за пчелите агротехнически мероприятия.
    7. Създаване и поддържане на контакти с местните арендатори и селски стопани за съвместна дейност по опрашване или други взаимоизгодни дейности.
    Една такава кооперация може да бъде много ефективна и гъвкава на местно ниво.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Една кооперация може да работи и донесе ползи в няколко посоки:
    1. Общи поръчки и респективно по-добри цени на захар и други пчеларски храни и лекарства.
    2. Първична преработка и окрупняване количествата мед за продажби на едро. От там постигане на по-добри цени. Общи търговск площи за продажби на дребно на мед и други пчелни продукти.
    3. Закупуване на по-скъпоструващо, но по-модерно и ефективно пчеларско оборудване за споделено ползване.
    4. Взаимопомощ при трудоемките операции - преместване на пчелини, вадене на мед. Обща транспортна техника.
    5. Вътрешен контрол и общи изследвания на окрупнените количества мед в лицензирани лаборатории.
    6. Създаване и експлоатиране на местна система за оповестяване при пръскания и други опасни за пчелите агротехнически мероприятия.
    7. Създаване и поддържане на контакти с местните арендатори и селски стопани за съвместна дейност по опрашване или други взаимоизгодни дейности.
    Една такава кооперация може да бъде много ефективна и гъвкава на местно ниво.
    Още куп красиви мечти, без никаква финансова мисъл.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Идеята за потенциалните ползи от кооперациите е логически вярна, но само на ТЕОРЕТИЧНО НИВО. На практика нещата не се получават, и мога да изредя поне 1000 причини, 999 от които са свързани с народопсихологията.

Няма смисъл да привеждам никакви доказателства поради простата причина, че доказателствата са ОЧЕВАДНИ и всеки ги вижда със собствени очи - ами просто НЯМА СЪЗДАДЕНИ КООПЕРАЦИИ, въпреки че държавата ги подкрепя и дори дава някакви пари по субсидиите.

В условията на българската действителност една кооперация е възможна само ако се намери някой ЛЕВСКИ, който ЕДНОВРЕМЕННО да притежава следните качества:

1. Да е достатъчно образован, умен и интелигентен, щото да може да направи цялата организация въпреки 1000-та проблема, с които ще се сблъска
    2. Да работи безкористно (без пари) ден и нощ, събота и неделя
    3. Да успее да убеди съкооператорите си, че те няма да дават нищо, но ще получават много
    4. Да е готов да го оплюват, освиркват и обиждат хората, заради които той си скъсва гъза от работа
    5. Да приказва на кооператорите приказки, които да им галят ушите - колко са умни и трудолюбиви и как той самия е прост и тъп
    6. Да живее в сламена колиба и да кара трабант от 1960-та
    7. Всички разходи по кооперацията да ги плаща от собствения си джоб, и тактично да си мълчи, че другите не са дали дори и 1 стотинка
    8. Въобще да не е пчелар, защото дори и 1 килограм мед да вкара в кооперацията, веднага ще го обвинят, че преследва личните си интереси и забогатява на гърба на останалите
    9. Има и още много, но вие си го знаете .......

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •