Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 177

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Останалото вече е въпрос на експеримент дали са достатъчни 20 пчели или трябва да се започне с 1000 например. Просто ще направя семейства с различен брой пчели, започвайки от 20 например и стигайки до 5000.
    Най-слабото "семейство",което съм зазимявал не е повече от 1 рамка пчели,демек около 2000.Бях си направил едно пънче(от топола) на два 5рамкови корпуса.Всеки корпус е = на 3 дб рамки.Зазимявах ги на един корпус без есенно подхранване.Първата година заселих пънчето към август с стара майка и една шепа пчели зазими се пак с една шепа пчели.В средата на февруари (2007-8г) времето се стопли и започнаха да отглеждат пило.При осведомителния преглед пчелите бяха НЕповече от 200-300 и имаше около 5-6см2 пило.Сложих им част от купешка храна в найлон над главите.Към 10 март хвана един студ...изгубили контакт с храната и........На следващата година заселих пънчето още през юни,пак с толкова пчели.Сценария с времето се повтори,но този път си имаха достатъчно мед,а и питката беше домашна.В началото на май и двата корпуса(общо 6 дб.р) бяха пълни с пчели и пило..

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    На мене са ми най-интересни крайностите, защото от тях се вади най-много информация. Та въпросът е ако в малка кутийка сложа една единствена пчела и само 2-3 килийки с яйца, дали тази пчела ще започне да работи и да отгледа яйцата чак до етап пчели. Температурата и влажноста от мене, миризмата на майка ще я осигуря през някаква мрежичка - въпросът е дали тази пчела ще бачка или ще започне да се самосъжалява като някои наши колеги.

Получи ли се с 1 пчела - няма причина да не се получи и със 10, 100, 1000 или 10 000.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Та покрай многото мечти да ви кажа и за един експеримент, който го заложихме преди няколко дена. В будката с кошера с многото майки добавихме и нов кошер, който обаче е на друг хранителен режим. Има си майка и всичко останало, но се храни с изобилие от сироп и прашец (истински). Стои си на 15 градуса и зимното кълбо се е разпуснало. Сега чакам да видя дали майката ще се активира да снася и да напълни питите с пило. Ако това се случи, значи ключът към активната работа на семейството е изобилното хранене с протеинова храна (в случая истински прашец). В понеделник ще направим първа проверка дали майката е започнала да снася интензивно.

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Та покрай многото мечти да ви кажа и за един експеримент, който го заложихме преди няколко дена. В будката с кошера с многото майки добавихме и нов кошер, който обаче е на друг хранителен режим. Има си майка и всичко останало, но се храни с изобилие от сироп и прашец (истински). Стои си на 15 градуса и зимното кълбо се е разпуснало. Сега чакам да видя дали майката ще се активира да снася и да напълни питите с пило. Ако това се случи, значи ключът към активната работа на семейството е изобилното хранене с протеинова храна (в случая истински прашец). В понеделник ще направим първа проверка дали майката е започнала да снася интензивно.
    Дали да не увеличите малко температурата?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    Дали да не увеличите малко температурата?
    Ако трябва, ще направя втора топлоизолирана будка, и в нея мога вече да клатя температурата между 10 и 25 градуса например. Целта е да симулирам пролет. В тази будка обаче не смея, защото 50-те майки са ми по-ценни от второто експериментално семейство.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не се учудвайте, защо ядем храни ГМО, храни с изкуствени съставки и т.н. Човек, в стремежа си да съкрати до минимум разходите си, е способен да обърне природата с главата на долу. При техниката е ясно, но защо е необходимо да побъркаме и природата, включително и човека. Ясно е, че човек се стреми да разбие всички пчеларски митове, но все пак - спрете - смилете се на майката природа. Не съм природозащитник, но все пак се чудя, защо се мъчите да промените изкуствено, това което природата е творила през милионите години.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Не се учудвайте, защо ядем храни ГМО, храни с изкуствени съставки и т.н. Човек, в стремежа си да съкрати до минимум разходите си, е способен да обърне природата с главата на долу. При техниката е ясно, но защо е необходимо да побъркаме и природата, включително и човека. Ясно е, че човек се стреми да разбие всички пчеларски митове, но все пак - спрете - смилете се на майката природа. Не съм природозащитник, но все пак се чудя, защо се мъчите да промените изкуствено, това което природата е творила през милионите години.
    Как защо - нали сме Homo Sapiens (човек "уж" разумен) ......

Ти би ли се върнал да живееш в пещера, и да си палиш огън с триене на 2 пръчки? Бъди сигурен, че така ще е много природно и много екологично. Всичко останало извън това, всички екстри на съвременния живот, са плод на унищожаването на един или друг природен ресурс. Включая и ракията и мезето, с които в момента може би си се заиграл като мене.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Как защо - нали сме Homo Sapiens (човек "уж" разумен) ......

Ти би ли се върнал да живееш в пещера, и да си палиш огън с триене на 2 пръчки? Бъди сигурен, че така ще е много природно и много екологично.
    Аха ти, по примера на зърнарите, защо да копам тревата, като мога да я унищожа с едно пръскане, а после се жалваме от глифозата и не само от него. Излишни въпроси ми задаваш, на които знаеш отговора. Мисля си, че има някакъв предел на мечти! Примери бол - парникови ефекти, случайно загинали невинни хора и т.н. Ако се стремиш да си първия е друг въпрос, но навсякъде се тръби колко ощетяваме природата и би следвало да намалим темпа на това.

ПП А ракийцата и мезето си мисля, че и те са се родили от майката природа. Аз обаче не консумирам райкийца "Цар Киро" и мезе от витабел(соев продукт), а домашно - натурално.

VIP Автор
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Аха ти, по примера на зърнарите, защо да копам тревата, като мога да я унищожа с едно пръскане, а после се жалваме от глифозата и не само от него. Излишни въпроси ми задаваш, на които знаеш отговора. Мисля си, че има някакъв предел на мечти! Примери бол - парникови ефекти, случайно загинали невинни хора и т.н. Ако се стремиш да си първия е друг въпрос, но навсякъде се тръби колко ощетяваме природата и би следвало да намалим темпа на това.

ПП А ракийцата и мезето си мисля, че и те са се родили от майката природа. Аз обаче не консумирам райкийца "Цар Киро" и мезе от витабел(соев продукт), а домашно - натурално.
    Тука въпроса е как да си направиш някаква си една майка или едно семейство с много грижи за напролет за да си помогнеш, а не както е в случая с зърнара, който ще избие маса народ с препарата си. Грешно виждаш нещата.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013

Има една хубава чужда мисъл-"Единственото нещо освен капитализма, чиято идеология е растеж заради самият растеж, е раковата клетка" . Проблема е, че искаме всичко да стане бързо, като целта често оправдава последствията.Войните и 99% от злините идват от тези ракови клетки, чиито смисъл на живот е растеж,растеж...На всяка цена.Преди и мен да ме пратят в пещерата, предупреждавам, че без климатик и интернет не отивам.Забравих да допълня и без мезето.Винаги съм бил за растежа, но не на дивия и разрушителен.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •