Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 177

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето какви идеи имам в посока СИЛНО ПОЕВТИНЯВАНЕ НА СЕБЕСТОЙНОСТА НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ МЕД:

1. Много на брой малки пчелини с не повече от 10-20 кошера в тях. Идеята е, че при малък брой кошери пчелите ще донесат много мед дори и при бедни на паша региони. Идеалния случай е по 1 кошер на всеки километър ....
    В тази посока и аз от две години се пробвам, но трябва в сметките да се включи транспорт ако има рапица и задължително да се сменят майките иначе при скапано време може да не остане не роил се кошер.
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 15.12.2016 в 09:33.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от галин Виж публикацията
    В тази посока и аз от две години се пробвам, но трябва в сметките да се включи транспорт ако има рапица и задължително да се сменят майките иначе при скапано време може да не остане не роил се кошер.
    Един от методите за направата на открития е да се мисли в посока КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ПРИ КРАЙНОСТИТЕ. Тогава наистина възникват интересни идеи, които за повечето хора са табу, защото мисленето им е ограничено от бариерите, наложени от общественото мнение.

Та по въпроса с майките има 2 крайности:

1. Въобще не се грижим за тях
    2. Планомерно подменяме 100% от всички майки в даден момент от време

И двете крайности са по-добри и по евтини от ситуацията да треперим за всяка една майка и да ходим по 3-4 пъти на пчелина за диагностициране на липсата, купуване и придаване, проверка дали е приета, повторно придаване при гаф, повторна проверка за приемане ........ Осъзнавате ли, че разходите по това изречение са многократно по-високи от самата цена на майката, особенно ако пчелина е отдалечен на 20-30 километра.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Крайната цел е да се постигне обслужване на 2000 кошера само с 3-4 човека. Западните практики говорят, че това е възможно. Ако се постигне норматив от 300, 400 или дори 500 кошера на човек, тогава сметката ще излиза при всякакви цени на меда, колкото и ниски да са те.

Всичките тези идеи се базират на наблюдението на счетоводните отчети, от които става ясно, че двете най-големи пера в разходите по счетоводния баланс са РАЗХОДИТЕ ЗА ТРУД и РАЗХОДИТЕ ЗА ТРАНСПОРТ. Тези 2 пера съставляват 90% от всички разходи. Ако тези две пера се намалят драстично, то тогава сметката ще излиза дори и ако цената на меда падне до нивото на цената на захарта.
    И аз съм на това мнение и се опитвам да изградя система по която сам да гледам 400 бр, а от там нататък е лесно, но спирам до тук, че пак ще ме почнат.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Върху оптимизацията мисля непрекъснато.По отношение на идеята на Матеев, мислех многократно.Кошери, които не подлежат на някаква охрана е въпрос на време да бъдат откраднати, без да визирам изключенията.Достатъчен пропуск в сигурността е, че работниците ще знаят.На запад този проблем е незначителен.Ако кошерите са разположени извън населените места, особено планински и полупланински местностти трябва да се помисли за набези от животни.Малкия на брой пчелин в населено място или близо не гарантира добив, защото в твоята зона кошерите може да са стотици, дори повече.Какви ще са минималните изисквани грижи и методика на работа е възможно да се разбере чрез практически опит.Матеев според мен за един по-реален експеримент трябва да направиш поне 5 подобни пчелина и за период не по-малък от 2-3 години.Ако времето ти се струва много увеличи броя на пробните пчелини, като това ще допринесе до по-голяма достоверност на данните и по-добри евентуални резултати, за сметка на увеличения риск и загуба.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •