Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 86 от 121 ПърваПърва ... 3676848586878896 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 851 до 860 от общо 1210
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Просто, някой хора си "живеят в техен си филм", мислейки си, че като се е разтворила напълно захарта и сиропа се е избистрил, то и с това е приключил процеса на инвертиране и молекулите на дизахаридите са разбити на глюкоза и фруктоза.
    Този процес(на инвертиране - разбиване молекулата на захарта) може да бъде доказан в каква степен(%) е протекъл само с лабораторно изследване.
    Доктор Христаков в дисертацията си описва такъв метод на инвертиране с мед(само, че той го прави с акациев мед). В литературата има описани и още подобни методи с различно количество/съотношение мед-захар-вода, но почти навсякъде препоръчителното времетраене е две седмици(14дни), че и повече, а температурата не трябва да надвишава 38градуса(но и да не пада фрапантно).

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2016
    Пчеларски район
    Силистра
    Здравейте! Приготвям инвертиран сироп с машина по рецепта: 100 кг. захар, 42 л. вода и 10 гр. Инвертаза. Понеже ми остана едно шише от есенното подхранване и реших да го оставя за на пролет, но на дъното на шишето около 1-2 см. започва да се озахарява. Някой може ли да ми обясни причина?

Наблюдател
    Регистриран
    03.11.2014
    Пчеларски район
    Ловеч
    Така е,защото водата е малко.При мен се захаросваше на 100% с 36л вода.Увеличи водата до 60-66л и проблема е решен.И не е нужно чак толкова ензим.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Вчера и аз си спретнах машина за инвертиране, като ползвах стара българска пералня Роса,има си мотор с перка и нагревател аз просто добавих терморегулатор,остана да се сдобия с ензим,та въпроса ми е откъде го купувате?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от icoss Виж публикацията
    Здравейте! Приготвям инвертиран сироп с машина по рецепта: 100 кг. захар, 42 л. вода и 10 гр. Инвертаза. Понеже ми остана едно шише от есенното подхранване и реших да го оставя за на пролет, но на дъното на шишето около 1-2 см. започва да се озахарява. Някой може ли да ми обясни причина?
    Цитат Първоначално публикувано от demonj Виж публикацията
    Вчера и аз си спретнах машина за инвертиране, като ползвах стара българска пералня Роса,има си мотор с перка и нагревател аз просто добавих терморегулатор,остана да се сдобия с ензим,та въпроса ми е откъде го купувате?
    https://www.fermer.bg//инвертазата-н...news18907.html

"В много от пробите мед се установява по-голямо количество инвертаза. Тази година количества от реализираните количества мед на колеги за чужбина, бяха върнати обратно в България, поради подобно наличие, извън определените норми. В една такава ситуация този мед се смята за фалшификат“, допълва Желязкова. "

За по -нагледно и по- достъпно.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Така е , като се храни с ИС по време на паша и направен чрез изкуствена инвертаза. Вярно е, че направата на ИС с мед е по-бавен процес, но продукта е по естествен и се доближава до пчелния мед, който пчелите предполагам предпочитат повече и затова го смъкват по бързо. Скоро ми се оплака пчелар, че си е закупил ИС направен някъде с изкуствена инвертаза и сега всичките му 25 отводки са загинали още след първото напълване на хранилките..... Не зная защо са луднали всички по тази изкуствена инвертаза, която основно се ползва в сладкарската промишленост, за да не се захаросват сиропите в захарните продукти. Знаете какво означава това, че в меда, който бавно кристализира, количеството на фруктозата е доста по-голямо от това на глюкозата. А когато инвертирания сироп се прави по неправилна технология, ФРУКТОЗАТА СТАВА ТОКСИЧНА.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Захарозата е дизахарид. Разпада се на една молекула глюкоза и на една молекула фруктоза. Дали чрез нагряване с киселина, дали с пчелна или с бактериална инвертаза, резултата е все един и същ. Как точно фруктозата ще стане повече, не ми е ясно, а как точно ще стане токсична, ми е още по-неясно.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.09.2016
    Пчеларски район
    Стара Загора,Чирпан
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Така е , като се храни с ИС по време на паша и направен чрез изкуствена инвертаза. Вярно е, че направата на ИС с мед е по-бавен процес, но продукта е по естествен и се доближава до пчелния мед, който пчелите предполагам предпочитат повече и затова го смъкват по бързо. Скоро ми се оплака пчелар, че си е закупил ИС направен някъде с изкуствена инвертаза и сега всичките му 25 отводки са загинали още след първото напълване на хранилките..... Не зная защо са луднали всички по тази изкуствена инвертаза, която основно се ползва в сладкарската промишленост, за да не се захаросват сиропите в захарните продукти. Знаете какво означава това, че в меда, който бавно кристализира, количеството на фруктозата е доста по-голямо от това на глюкозата. А когато инвертирания сироп се прави по неправилна технология, ФРУКТОЗАТА СТАВА ТОКСИЧНА.
    Твоят познат явно си е купил инвертиран сироп от някой мошенник който го инвертиран по метода(висока температура в киселина среда)при който сиропа наистина става доста токсичен!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Пиша това за всеки, който се прави на ИТЪР не ХИТЪР / като Хитър Петър/ а ИТЪР и гледа да пре ... бе останалите.

Преди 4 години, за да съм в крак с модните тенденции, купих и зазимих с ИС. На пролет, всичко беше, като камък и половината семейства аут и целия сезон на майната си! От тогава работя по старомодния начин.
    А този, дето ми продаде ИС, няма да разбере, кога ще му направя главата на баири !
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ейй, това пчеларя не е като хората. Очаквах , не да коментирате самия инвертиран сироп, а как да го няма в меда. Как някои да си сменят практиката на "мократа" хранилка и хранене по време на паша , и между пашите. Не се е знаело, не се е очаквал такъв фал, но сега е ясно и трябва да се изясни на всички. Спрете, забравете инвертирания сироп, както забравихме антибиотиците.

пп. става въпрос за изкуствена инвертаза.

Страница 86 от 121 ПърваПърва ... 3676848586878896 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •