Просто, някой хора си "живеят в техен си филм", мислейки си, че като се е разтворила напълно захарта и сиропа се е избистрил, то и с това е приключил процеса на инвертиране и молекулите на дизахаридите са разбити на глюкоза и фруктоза.
Този процес(на инвертиране - разбиване молекулата на захарта) може да бъде доказан в каква степен(%) е протекъл само с лабораторно изследване.
Доктор Христаков в дисертацията си описва такъв метод на инвертиране с мед(само, че той го прави с акациев мед). В литературата има описани и още подобни методи с различно количество/съотношение мед-захар-вода, но почти навсякъде препоръчителното времетраене е две седмици(14дни), че и повече, а температурата не трябва да надвишава 38градуса(но и да не пада фрапантно).