Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 39 от 73 ПърваПърва ... 29373839404149 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 381 до 390 от общо 730
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Чак 600 не, но едно 400 лева според мене е една нормална цена, ако трябва да е официално със ДДС-та, данъци и всичко останало.

Смятай:
    1. Кошер - 120 лв.
    2. Рамки с основи - 30*2 = 60 лв.
    3. Поне 10 пити с мед, пило или перга - 10*20 = 200 лв.

Та ето ти ги 350 лв. Ха сега добави и 20% ДДС (70 лв.) и сумата стана 450 лв. с ДДС, но без печалба.
    Ти твоите семейства първо начално когато ги закупува по тая ли ставка ги взема от продавачите.
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Ако сега започвам да се занимавам с пчели имам 2 варианта.
    1. Купувам отводки и ги чакам да се развият до семейства и да дават продукция.
    2. Купувам готови-развити семейства (по-малко на брой) и започвам почти веднага да вадя продукция от тях.
    После, за в бъдеще. Ако ще си увеличавам бройката сам ще си правя отводките и новите пчелни семейства. Ако не мога да си направя това, какъв пчелар съм въобще.
    Още по-после. Ако имам загуби или...смъртност...или... Пак ще си възстановя сам бройките. Иначе, пак какъв пчелар ще съм. Ако не мога да го направя това, ПО-ДОБРЕ ДЕ НЕ СЕ ЗАХВАЩАМ С ПЧЕЛИ.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Чак 600 не, но едно 400 лева според мене е една нормална цена, ако трябва да е официално със ДДС-та, данъци и всичко останало.

Смятай:
    1. Кошер - 120 лв.
    2. Рамки с основи - 30*2 = 60 лв.
    3. Поне 10 пити с мед, пило или перга - 10*20 = 200 лв.

Та ето ти ги 350 лв. Ха сега добави и 20% ДДС (70 лв.) и сумата стана 450 лв. с ДДС, но без печалба.
    Поправи си последния ред. 350+70 не е равно на 450.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.07.2016
    Пчеларски район
    Любимец
    Кво стана с тее ЖО от 450 лъва? Аз искам да стартирам по НПП с 1-2К.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Ти твоите семейства първо начално когато ги закупува по тая ли ставка ги взема от продавачите.
    Да, там някъде ми излязоха. Купих нови кошери от Paradise Honey в пълна комплектация по цена някъде около 170-180 лв. без ДДС. Ако бях платил и ДДС-то, щяха да ми стъпят на 220 лв. парчето. След това 30 рамки по 1 лв. + 30 основи по 1.50 - ето ти ги още 75 лв. само за да заредя кошерите с неизградени рамки. След това и самото семейство по цена средно 200 лв, като изгнилия сандък го продавах обратно за 20 лв., така че средно пчелите ми струваха 180 лв.

Така че и при мене така излезе - средно дадох за 1 кошер с едно семейство 450 лв. и освен това загубих 1 година, докато това семейство се засили и изгради 15-20 рамки. Дори загубих и част от втората година в доизграждане на останалите рамки.

Дори и кошера да беше по-евтин (дървен), аз си мисля, че пак цената му заедно с изградени рамки, напълнени с пило или мед, е някъде към 400-450 лв., че и нагоре. Толкова ви струват и вашите кошери със семействата, когато са силни, ама досега не сте се замисляли и не сте наплюнчили молива, за да посмятате малко.

Наблюдател
    Регистриран
    06.06.2015
    На някого намира ли му се заяление в електронен вариант ( може да съм разсеян, но нито тук нито в гугъл успях да намеря за новия период 2017-2019 ) ?

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Няма такова чудо. Отиваш на място в ДФЗ и ти го попълва служителя.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Работната среща от днес приключи. Новините - няма новини .....

Пределната цена на отводките си остава 109 лв. с ДДС, въпреки че този път имаше информация от САПИ, че трябва да е 120 лв. с ДДС.

Какво да се прави - служителите на МЗХ се въртят като фурнаджийска лопата. Предишния път блокираха обсъжданията, навирайки ни в носа фалшивата цифра от САПИ. Сега се получи точно обратното - САПИ вече беше дала реална цифра, и тогава фурнаджийската лопата се завъртя .....

Както и да е - нали има демокрация .......
    Та работната група този път "демократично" реши да не се съобразяваме със САПИ и да оставим старото решение за цена на отводките съгласно СТАРАТА ФАЛШИВА ЦЕНА НА САПИ !!!

Та такъв е живота ...........
    Сега съм уморен, но утре ще ви разкажа една измислена приказка за ПРОСТОТИЯТА на някои хора, в това число и пчеларски "лидери". Тука е замесено и името на отрепката КАЛОЯН КИСОВ, но за него по-късно. Бях си наумил да не се връзвам да отговарям на простотиите му във Facebook, Но вече си промених мнението. Очаквайте интересни разкрития за най-големия мошеник и за най-голямата отрепка в пчеларския бранш ......
    Средната пазарна цена на отводките от миналата година беше 120 лв. с ДДС. Това съгласно проучването на САПИ, които този път се разтропаха и наистина направиха широкомащабно проучване.

Има обаче една тънкост - САПИ проучва КРАЙНАТА ЦЕНА, без да се интересува дали в нея има ДДС или няма. Това е така защото по магазините всички стоки са с ДДС, и на САПИ не се е налагало да си измисля друга технология на проучване. В нашия бранш обаче голяма част от майкопроизводителите са без ДДС. Като обем на продажбите им те сумарно обаче произвеждат по-малко количество майки и отводки от производителите със ДДС. Това е защото са дребни. Тоест 7-8 производители с ДДС произвеждат колкото 50-60 други без ДДС.

В резултат на това по-голямата част от предлаганите на пазара майки и отводки са с ДДС, но при усредняването на цените от САПИ надделява цената без ДДС. Попитах ги от САПИ защо не правят проучване на СРЕДНО ПРИТЕГЛЕНАТА ЦЕНА, но от там ми казаха, че нямат такава методология. Това означава, че един единствен производител, продал една единствена отводка по 60 лева без ДДС например ще натежи точно толкова, колкото някой голям производител, продал 3000 отводки по 120 лв. с ДДС например. И САПИ ще усреднят и ще кажат - средната цена е 90 лв.

Та това е положението - вече имаме средна цена от САПИ, която е 120 лв. с ДДС, което означава, че средно миналата година отводки са се продавали по 110 лв. без ДДС и по 130 лв. със ДДС. Но понеже има отводка и отводка, предполагам че диапазона на отводките без ДДС е варирал от 100 до 120 лв., а със ДДС - от 120 до 140 лв.

На фона на тези разсъждения ПРЕДЕЛНАТА цена на отводките трябваше да бъде минимум 130 лв., за да има справедливост и за да може пчеларите по програмите да не се бъркат толкова дълбоко в джоба. В най-лошия случай трябваше да бъде 120 лв., колкото е написала САПИ. Простотията на Калоян Кисов обаче доведе до това пределната цена да е само 109 лв. с ДДС. Негови подгласници в тази простотия бяха Петко Симеонов с 2 гласа (гласа на Ганчо Ганев), жените-пчеларки, проф. Георги Цанков и Иван Кънев от Русе (от федерацията на българските пчелари).

Накратко - ПЧЕЛАРИ-ПРЕДАТЕЛИ забиха нож в гърба на други пчелари, като не просто ги обидиха или приказваха глупости, а им ОТКРАДНАХА ПАРИ ОТ ДЖОБА, при това много много пари. Нещо повече - спомогнаха поне половин милион лева пчеларски пари да се изхвърлят на боклука, защото при такъв нисък интензитет на подпомагане ще има голям процент на НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДОГОВОРИТЕ ПО ПРОГРАМАТА. Парите от неизпълнените договори се връщат в бюджета, и пчеларите ги губят безвъзвратно. А неизпълнение ще има, защото повечето пчелари сключват договори, без да си направят сметката, но когато трябва да се бръкнат за пари, осъзнават, че не им е изгодно, и се отказват.

Та цитираните по-горе ПЧЕЛАРИ-ПРЕДАТЕЛИ поради простотията си направиха следното:
    1. Принудиха пчеларите по програмата сумарно да се бръкнат в джоба с едни допълнителни 70 000 лв.
    2. Създадоха условия отказалите се пчелари да изхвърлят на боклука (в бюджета) поне 500 000 лв.

Крайният резултат:
    1. По-малко пчелари ще получат подпомагане по програмата (защото много от сключилите договори ще се откажат).
    2. Който все пак получи подпомагане, ще заплати от джоба си много повече пари от нормалното и справедливото съгласно изследванията на САПИ.
    Лобираме за интересите на пчеларите, а те са ДА ЗАПЛАТЯТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО ЛИЧНИ ПАРИ при закупуване на майки, отводки, кошери и друго пчеларско оборудване по програмите.

Цената на лекарствата е намалена, защото има ОГРОМНИ ЗЛОУПОТРЕБИ С ТЯХ. Първо вносителите масово дават под масата отстъпки в брой, а фактурата е за по-висока цена, и второ - черния пазар е пълен с лекарства по програмите НА ПОЛОВИН ЦЕНА или дори на ЧЕТВЪРТ ЦЕНА. Това се вижда и се знае от всички (включая и от МЗХ и ДФЗ), така че ако си търсиш виновник за намалените цени, можеш да си намериш стотици такива по пчеларските магазини или сергии или по обявите за лекарства в интернет.

Колкото до пределните цени на кошерите - те НЕ СА НАМАЛЕНИ, те СА УВЕЛИЧЕНИ. Ще ви кажа защо:

Миналата година кошерите се продаваха в комплект с подкапачна табла и с пълен комплект рамки. И пределната цена беше именно за такива комплекти. САПИ предостави на Работната група цени именно за такива комплекти и точно тези цени трябваше да обявим за пределни, защото нямахме друг избор. И така и стана за майките и отводките на предпоследното заседание - обявихме цените на САПИ, въпреки че те бяха измислени (фалшифицирани). Затова и стана скандала със САПИ.

При кошерите и отводките обаче се съобразихме с цените на САПИ, но с една малка уговорка. В тазгодишната програма кошерите са описани в комплект БЕЗ ПОДКАПАЧНА ТАБЛА и БЕЗ РАМКИ. Тоест работната група трябваше да извади от цената на кошерите по САПИ цената на таблата и на рамките. Но това означаваше, че всички цени трябваше да са по ниски със следното:
    - с 18 лв. за ДБ кошер (7 лева за таблата и 6 лева за 10 бр. ДБ рамки и 5 лв. за 10 бр. магазинни рамки)
    - с 19 лв. за 2-корпусен ЛР
    - с 25 лв. за 3-корпусен ЛР
    - с 31 лв. за 4-корпусен Фарар

След обсъждане и гласуване обаче ние решихме да намалин цените на САПИ САМО С 3 ЛЕВА за всички видове кошери, така че на практика Работната група УВЕЛИЧИ ПРЕДЕЛНИТЕ ЦЕНИ НА КОШЕРИТЕ, при това с много.

С молба когато не знаете или когато не сте прочели програмата, ДА НЕ ПРИКАЗВАТЕ ПРОСТОТИИ. Явно това е обща черта на лидерите на Федерацията. Единствената ПРОСТОТИЯ, която се случи в Работната група, беше на последното заседание, което се свика заради скандала със САПИ, и тази простотия се случи именно благодарение на Калоян Кисов с активната подкрепа на Иван Кънев от Федерацията. Благодарение на тях пределната цена на отводките Е МНОГО ПО-НИСКА ОТ ВЕЧЕ РЕАЛНАТА ЦЕНА НА САПИ. Не стига, че от Федерацията направиха простотия, ами сега и приказват простотии и небивалици. Имайте малко срама - пчеларите ви четат и ви се чудят на акъла, а много от тях ДИРЕКТНО ВИ ПСУВАТ ......

ОГРАБИХТЕ ПЧЕЛАРИТЕ (вие лидерите на Федерацията), и вместо да се покриете в миша дупка, сега имате дори и наглоста да плещите глупости и простотии. Не мога да повярвам, че това се случва .....
    Ха, сега де?!? - в работната група защитава цена от 109лв, калкулацията му показвва над 200лв, а същевременно продава на 144лв - е това ако не е опит за геноцид над българското пчеларство здраве му кажи....

Kalulacia_003.jpg

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Cena.png
Прегледи:      210
Размер:	134.3 KB
ID:	7943

Автор
    Регистриран
    18.03.2015
    Да, там някъде ми излязоха. Купих нови кошери от Paradise Honey в пълна комплектация по цена някъде около 170-180 лв. без ДДС. Ако бях платил и ДДС-то, щяха да ми стъпят на 220 лв. парчето. След това 30 рамки по 1 лв. + 30 основи по 1.50 - ето ти ги още 75 лв. само за да заредя кошерите с неизградени рамки. След това и самото семейство по цена средно 200 лв, като изгнилия сандък го продавах обратно за 20 лв., така че средно пчелите ми струваха 180 лв.

Така че и при мене така излезе - средно дадох за 1 кошер с едно семейство 450 лв. и освен това загубих 1 година, докато това семейство се засили и изгради 15-20 рамки. Дори загубих и част от втората година в доизграждане на останалите рамки.

Дори и кошера да беше по-евтин (дървен), аз си мисля, че пак цената му заедно с изградени рамки, напълнени с пило или мед, е някъде към 400-450 лв., че и нагоре. Толкова ви струват и вашите кошери със семействата, когато са силни, ама досега не сте се замисляли и не сте наплюнчили молива, за да посмятате малко.
    Купил си семейство с пчели за 200лв , което е било с рамки , изградени пити и сандък . Това че си решил да го сложиш в кошер за още 250 е твое решение но то пак струва 200лв. Не е лошо да се вдига цената на всички пчелни продукти , както и на самите пчели но е добре от време на време да се спираме .
    Аз купувах семейства миналата и по-миналата година , като и двете години ги взех по 140лв/бр. . Едната година края на юни в разгара на пашата другата април месец подготвени , подхранени и готови за рапицата. Да това е много ниска цена и ми е коствало доста време и нерви докато ги намеря но е факт.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Искрен Мутафов Виж публикацията
    Еее, много ясно че ще ти отговоря!!! - да, аз съм майкопроизводител, и продавам и отводки и мога да погледна нещата и от двете гледни точки. Въпрос на проста аритметика е. Аз няма да продавам отводките на 109лв/с ДДС, а на 110лв/без ДДС, което ще бръкне в джоба на обикновенните пчелари с допълнителни 23лв. Или една отводка за която ще плати 132лв от фонда ще му възстановят само 76,30лв. Много добре трябва да знаеш, че когато остане не усвоен бюджет, той не само че се губи безвъзвратно ами и това рефлектира(намалявайки го) върху бюджета за следващият тригодишен период на НПП.
    Аз лично ако трябва да закупувам отводки и мога да го направя за 80 лв. от "черния пазар" и за около 60 лв. по програма и да ме тормозят с проверки и изисквания много бих се замислил кой вариант е по-добър за мен.
    Чакам да видя какви цени ще обявите за майките през новия сезон?

Страница 39 от 73 ПърваПърва ... 29373839404149 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •