Ако сега започвам да се занимавам с пчели имам 2 варианта.
1. Купувам отводки и ги чакам да се развият до семейства и да дават продукция.
2. Купувам готови-развити семейства (по-малко на брой) и започвам почти веднага да вадя продукция от тях.
После, за в бъдеще. Ако ще си увеличавам бройката сам ще си правя отводките и новите пчелни семейства. Ако не мога да си направя това, какъв пчелар съм въобще.
Още по-после. Ако имам загуби или...смъртност...или... Пак ще си възстановя сам бройките. Иначе, пак какъв пчелар ще съм. Ако не мога да го направя това, ПО-ДОБРЕ ДЕ НЕ СЕ ЗАХВАЩАМ С ПЧЕЛИ.![]()
Кво стана с тее ЖО от 450 лъва? Аз искам да стартирам по НПП с 1-2К.
Да, там някъде ми излязоха. Купих нови кошери от Paradise Honey в пълна комплектация по цена някъде около 170-180 лв. без ДДС. Ако бях платил и ДДС-то, щяха да ми стъпят на 220 лв. парчето. След това 30 рамки по 1 лв. + 30 основи по 1.50 - ето ти ги още 75 лв. само за да заредя кошерите с неизградени рамки. След това и самото семейство по цена средно 200 лв, като изгнилия сандък го продавах обратно за 20 лв., така че средно пчелите ми струваха 180 лв.
Така че и при мене така излезе - средно дадох за 1 кошер с едно семейство 450 лв. и освен това загубих 1 година, докато това семейство се засили и изгради 15-20 рамки. Дори загубих и част от втората година в доизграждане на останалите рамки.
Дори и кошера да беше по-евтин (дървен), аз си мисля, че пак цената му заедно с изградени рамки, напълнени с пило или мед, е някъде към 400-450 лв., че и нагоре. Толкова ви струват и вашите кошери със семействата, когато са силни, ама досега не сте се замисляли и не сте наплюнчили молива, за да посмятате малко.
На някого намира ли му се заяление в електронен вариант ( може да съм разсеян, но нито тук нито в гугъл успях да намеря за новия период 2017-2019 ) ?
Няма такова чудо. Отиваш на място в ДФЗ и ти го попълва служителя.
Ха, сега де?!? - в работната група защитава цена от 109лв, калкулацията му показвва над 200лв, а същевременно продава на 144лв - е това ако не е опит за геноцид над българското пчеларство здраве му кажи....
Kalulacia_003.jpg
![]()
Купил си семейство с пчели за 200лв , което е било с рамки , изградени пити и сандък . Това че си решил да го сложиш в кошер за още 250 е твое решение но то пак струва 200лв. Не е лошо да се вдига цената на всички пчелни продукти , както и на самите пчели но е добре от време на време да се спираме .
Аз купувах семейства миналата и по-миналата година , като и двете години ги взех по 140лв/бр. . Едната година края на юни в разгара на пашата другата април месец подготвени , подхранени и готови за рапицата. Да това е много ниска цена и ми е коствало доста време и нерви докато ги намеря но е факт.
Аз лично ако трябва да закупувам отводки и мога да го направя за 80 лв. от "черния пазар" и за около 60 лв. по програма и да ме тормозят с проверки и изисквания много бих се замислил кой вариант е по-добър за мен.
Чакам да видя какви цени ще обявите за майките през новия сезон?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))