Пчеларство без третиране
http://forum.tfbees.net/viewtopic.php?f=2&t=60
Пчеларство без третиране
http://forum.tfbees.net/viewtopic.php?f=2&t=60
И аз но първо трябва да достигна по-голяма броика на семействата и в капаните още рояци по-възможност от диви колонии особено ако ги знаем от години и без прекъсване на жизненият им цикъл са желани гости.Така или иначе ще има загуби и затова винаги трябва бройка в повече.Но всичко с времето си!
....
Много е интересно да се види, че две групи от медоносни пчели, изложени на висок паразитен натиск и подбрани по същите критерии, развиват две различни стратегии за контрол на нарстването на популацията на кърлежа в такъв кратък период от време. Тези резултати са много обнадеждаващи и в подкрепа за естествения подход за селекция като приложима стратегия за борба срещу вароатозата.
https://www.wur.nl/en/newsarticle/Na...echanisms-.htm
Бурзянские бортевые пчелы и варроатоз.
Существование популяции бурзянских бортевых пчел в условиях варроатозной инвазии в течении 10 лет без каких-либо профилактических мероприятий,стабильное увеличение численности бортевых п/с в 1980-86 гг свидетельствует о том,что бортевые пчелы смогли приспособиться к новому паразиту. В 1981-82 гг отмечалось большое число слетов семей из бортей и заселении не жизнеспособных роев,затем это явление стало мало заметным.
В настоящее время по сравнению с доварроатозным периодом семьи пчел в бортях стали несколько слабее ,чаще погибают,больше роятся. Очевидно,сами условия бортевого пчеловодства в сочетании с постоянным совершенствующейся повышенной выживаемостью создают предпосылки сохранения семей бурзянских бортевых пчел в естественном равновесии с новым паразитом.
Подобные благоприятные условия могут сложиться и для других популяций медоносных пчел в местах с незначительным антропогенным влиянием на природные комплексы.
http://kokafenix.blogspot.bg/2013/05/blog-post.html
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))