Имам още една новина от днешната среща на Работната група по НПП 2017-2019, която според мене я класифицирам като лоша, но ще ви я кажа безпристрастно, пък вие сами преценете.

Та в петък отново ни свикват в София на среща, като този път ще обсъждаме каква ще е съдбата на проектонаредбата за промяна на Наредба 10. Още от сега обаче ни казаха, че ако не сме съгласни с жълтите табелки и с проследяването на кошерите, да забравим за даването на пчеларите на пари за опрашване посредством промяната на наредбата за Агроекология.

Доколкото разбрах, Петък е последния срок, в който в наредбата за Агроекология може да залегне даването на директни пари на пчеларите за опрашителна дейност. Засега това е невъзможно поради липсата на ПРОСЛЕДЯЕМОСТ НА ВСЯКО ЕДНО ПЧЕЛНО СЕМЕЙСТВО. Поне така ни казаха в ултимативен тон.

С две думи трябва да избираме между следните ДВА ГУБЕЩИ ВАРИАНТА:

1. Съгласяваме се с жълтите табелки и въобще с промените в Наредба 10, като така си навличаме един бог знае колко други допълнителни проблеми, но за сметка на това ще включат пчеларството в Наредбата и бюджета на мярката за Агроекология, и поне някои от пчеларите могат да получат доста пари за опрашване.

2. Продължаваме да бойкотираме промяната в Наредба 10, като така със сигурност губим Агроекологичните плащания през следващата година. Колкото до натиска да приемем жълтите табелки - вероятно той ще продължи и за в бъдеще по всеки един възможен повод, свързан с даването на някакви пари на пчеларите от страна на държавата.

Та избирайте, защото аз не мога да избера. Каквото и решение да вземем и после да го отстояваме, все ще сме виновни. В единия случай всички пчелари ще ни критикуват, че сме се съгласили с жълтите табелки, а в другия - че сме пропуснали шанса за Агроекологични плащания. Направо си мисля в Петък да не ходя, пък да става каквото ще става, но няма аз да съм виновния за това, което ще се случи. А то все ще е лошо .........