Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 179

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    От топлинна гледна точка няма никаква полза от преградната дъска. Ако измислите някаква друга разумна логика за нейното използване - правете го. Но ако си мислите, че с нещо спомагате за затоплянето на семейството - значи жестоко се лъжете и си хвърляте парите и труда на вятъра.

Ако не вярвате, вземете едно парче фибран и го сложете в средата на стаята. И след това измерете температурата от двете му страни ......
    А стига де. Та да помислим върхо казаното по - горе. Поставяме едно парче фибран в средата на стаята като доуточняваме, че уплънява от към всички страни. Измерваме от двете страни и виждаме, че температурата е еднаква и от двете страни. Така. Поставяме от едната страна някакъв източник който да излъчва някаква топлина, макар и минимална. Е, температурата ще е по различна. Такъв източник може да се създаде като тази едната част се напълни например с хора или най - добре крави, че излъчват повече топлина. Пак измерваме. Има разликааа. Та такава е и ролята на преградната дъска. Температурата в двете страни на кошера ще бъде различна, макар и трудността да се измери поради малката разлика, но я има.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    А стига де. Та да помислим върхо казаното по - горе. Поставяме едно парче фибран в средата на стаята като доуточняваме, че уплънява от към всички страни. Измерваме от двете страни и виждаме, че температурата е еднаква и от двете страни. Така. Поставяме от едната страна някакъв източник който да излъчва някаква топлина, макар и минимална. Е, температурата ще по различна. Такъв източник може да се създаде като тази едната част се напълни например с хора или най - добре крави, че излъчват повече топлина. Пак измерваме. Има разликааа. Та такава е и ролята на преградната дъска. Температурата в двете страни на кошера ще бъде различна, макар и трудността да се измери поради малката разлика, но я има.
    Ти явно не четеш какво съм написал в по-горните постинги. Има голяма разлика между понятията ПРЕГРАДНА ДЪСКА и ПРЕГРАДНА СТЕНА. При дъската има луфтове и дори 1 мм е достатъчен, за да се опорочи цялата топлинна полза от нея.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Ти явно не четеш какво съм написал в по-горните постинги. Има голяма разлика между понятията ПРЕГРАДНА ДЪСКА и ПРЕГРАДНА СТЕНА. При дъската има луфтове и дори 1 мм е достатъчен, за да се опорочи цялата топлинна полза от нея.
    Тази преградна дъска/стена/ като какво да я приемаме? Само като преграда или като стена? Едно е да спуснеш небрежно един фазер, друго е да го уплътниш същия този фазер само с найлон например. Има разлика. Иначе аз чета, но не само чета, а и мисля през това време. Та има разлика и тук.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Не мисля, че е точна така, както казваш.
    Като сме тръгнали да даваме примери, нека бъде със стар дървен прозорец на къща (преградна дъска), който има луфтове повече от 1 мм. Какво се получава на практика - външна температура - 10 градуса, а вътрешната +15 градуса, защото имаме постоянен източник на топлина - печка (пчели). Сменяме прозореца с ПВЦ и се оказва, че температурата вътре в помещението се повишава до 20 градуса, при равни други условия.
    Важен е интензитета на производство на топлина в семейството, съпоставим с луфтовете между преградната дъска и стените на сандъка, т.е. ако семейството е с много пчели топлината ще е една, ако е с по-малко пчели - температурата ще е по-ниска. Нали така? Луфта м/у преградната дъска и кошера може да окаже влияние на температурния режим. Това ще зависи и от интензивността на производство на топлина от пчелите.

П.П. От опит бих споделил, че не съм забелязал осезаема разлика в пчелните семейства сега, когато не ползвам преградни дъски и преди когато ги ползвах. Работя с 12 рамков ДБ. Някой ще каже, че си противореча - не, просто дадения пример по-горе бе за това, че има разлика в температурата, но друг е въпроса дали е съществена за живота на пчелното семейство

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •