Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 179

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От топлинна гледна точка няма никаква полза от преградната дъска. Ако измислите някаква друга разумна логика за нейното използване - правете го. Но ако си мислите, че с нещо спомагате за затоплянето на семейството - значи жестоко се лъжете и си хвърляте парите и труда на вятъра.

Ако не вярвате, вземете едно парче фибран и го сложете в средата на стаята. И след това измерете температурата от двете му страни ......

Наблюдател
    Регистриран
    31.10.2016
    Пчеларски район
    Левски
    Наистина интересна теза. А вие как затопляте семействата?

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от aleksandrov Виж публикацията
    Наистина интересна теза. А вие как затопляте семействата?
    С калорифер
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Наблюдател
    Регистриран
    31.10.2016
    Пчеларски район
    Левски
    г-н Реми, искам да ви кажа, че съм нов в пчеларството и всяка информация свързана с подхода на опитните пчелари ми е от полза.
    Цитат Първоначално публикувано от Remi Виж публикацията
    С калорифер

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    г-н Реми, искам да ви кажа, че съм нов в пчеларството и всяка информация свързана с подхода на опитните пчелари ми е от полза.
    В книгите е истината.Четеш, практикуваш, питаш и отново не обратното!
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016

И аз съм начинаещ и чета.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    То сигурно затова така се нарича - преградна дъска,а не затопляща.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако все пак искате с нещо да подпомогнете семейството в топлинно отношение през зимата и пролетта, сложете НАЙЛОН върху рамките. Пчелите ще ко заклеят (залепят) по горния ръб на рамките, и така глобалната конвекция (движение на въздуха) ще се превърне в ЛОКАЛНА (само в едно междурамие).

За който не знае, топлия въздух над кълбото се издига нагоре. И ако над рамките има място (достатъчен е дори и 1 мм), то тогава този топъл въздух се придвижва настрани, и после пада надолу покрай студените стени на кошера, където се охлажда. В долната част на кошера той вече е охладен до нивото на външната температура, и именно поради тази причина в този кръговрат няма никакво значение дали дъното на кошера е мрежесто или плътно. И в двата случая там въздуха е с температура, равна на външната. Този студен въздух се засмуква нагоре и заема освободеното място от издигащия се топъл въздух.

Та това е ГЛОБАЛНИЯ кръговрат на въздуха във всеки един кошер - в центъра нагряване и нагоре, а покрай стените - охлаждане и надолу.

Слагането на найлон превръща ГЛОБАЛНИЯ кръговрат в ЛОКАЛЕН - само в рамките на едно междурамие. Въздуха пак се върти от центъра към периферията на междурамието, но охлаждащата част от маршрута вече е с много по-малка площ. В същото време затоплящата част си остава същата (пчелите в междурамието).

При тази концепция с найлона преградните дъски вече биха могли да помогнат с нещо, но тяхната полза ще е само за пчелите от последното междурамие. Ако там няма пчели, ползата от преградните дъски е никаква.

И тука идва основния проблем - есенно време поставяме дъските на някаква позиция, определена от размера на кълбото, но през зимата в големите студове кълбото става по-малко. Причината - вече има умрели пчели, пък дори и да нямаше, при студ кълбото се стяга по-плътно. И ще се получи ефекта, че в последните меджурамия при дъските пак няма да има пчели. Тогава защо въобще ги слагате тези дъски?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Та ако питате мене, няма нужда от никакви преградни дъски. Достатъчно е слагането на найлон над рамките на най-горния корпус, като този найлон плътно трябва да прилепва до рамките в централната им част, където ще се разположи зимното кълбо. Целта е пчелите по-лесно да го заклеят към рамките. Ако върху самите рамки има надграден восък, трябва добре да се почисти, защото иначе ще повдига найлона.

Допустимо е по периферията на корпуса и в неговите ъгли част от найлона да е леко подгънат или да има някаква малка дупка колкото например монета от 5 стотинки. Тази дупка няма да влоши локалната циркулация на въздуха в междурамията с пчели, но ще позволи на пчелите при топло време да преминават в по-горните корпуси, за да ги пазят от молец например, или за да ходят в хранилката за сироп и/или захар, мед, питка и т.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    Матеев, изключи фризера и ги остави на топло, пък да видим дали няма пак да умрат( май няма да е от студ) !
    ПП Все ми се струва, че ще дойде време и това мнение да си промениш . Човек се учи докато е жив!

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •