Хем си прав, хем не си - всичко зависи от позицията на коя логика разсъждава дадения пчелар. Има две логики на разсъждение относно парите по пчеларските програми:

1. Нормална логика
Аз така или иначе вече съм в този бизнес. Така или иначе трябва да си купя това или онова оборудване, защото ми е необходимо за бизнеса или за неговото бъдещо развитие. И ще го купя със или без помощта от ДФЗ. Ако обаче ДФЗ помогне, това ще облегчи финансите ми и ще спомогне за по-бързото реализиране на плановете ми.

2. Сбъркана логика
Абе там раздават едни пари. Трябва да ги "усвоим" на всяка цена - нищо че ще закупим неща, които не ни трябват, и които не знаем какво да ги правим. Разбира се, че ще направим някаква далавера, посредством която ще превърнем закупените боклуци в чисти пари за ядене, пиене, жени, коли и прочее удоволствия. Само трябва да измислим вярната схема, но в това ние сме много добри.

Примери за сбъркана логика има много. Например закупуване на нещо по програмите и после продаване на половин цена. Набълбукване с отводки без да има собствени пари за закупуване на кошери. Купуване на майки, които после не знае какво да ги прави, и ги продава на безценица. И въобще купуване на неща, които не му трябват, но нали е далавера .......

Та именно хората, склонни да правят далавери, са главните виновници за неусвояването на бюджета. Сключват договор с ДФЗ, и после осъзнават, че нещо схемата с далаверата не е чак толкова розова, колкото са си я мислили преди. И просто се отказват. Голяма работа - една от далаверите се провали, но със следващата ще успея.