Към коментара на Бонев ще си позволя да добавя още един фактор, оказал голямо влияние в/у настоящото положение по въпроса. Аз съм от град, който бе със силно развита индустрия - по соца бяхме близо 20 000 човека, работната ръка толкова не стигаше, че на всякъде човек можеше да срещне виетнамци, кубинци и какви ли не още чужденци. Но след Промените, какво се случи - едно по едно предприятията започнаха да намалят производствата си, сетне бяха и изкупени, а после и ликвидирани за скрап. Хиляди хора останаха без работа - не говоря за стотици, а наистина за хиляди. И така - какво се получава в последствие. Получава се това, че квалифицираните така наречени кадри, просто нямаше къде да работят - на никого не бяха нужни, никой не ги търсеше, за никого не представляваха интерес. Съответно и техникумите тука, западнаха драстично, съкратиха се паралелки, единия дори го затвориха.

И сега - ето имам един приятел, който е собственик на един металообработващ завод. И ми вика човека - не мога да намеря заварчик. Е как да намери, като повече от 15 години никой не търси заварчик - нито стругари, нито фрезисти, нито инженери, нито ел техници, нито механици и т.н. Града в момента сме под 10 000 човека и който е изучил някакъв занаят, или изчезва в София/ чужбина, или си търси начин за собствен "бизнес". (в кавички, тъй като бизнес е силна дума в случая) Няма как да стане ей така, само щото имаш нужда от определени работници, да ти цъфнат от нищото, при положение, че повече от десетилетие, такива хора просто са нямали съвсем никаква реализация по специалността си. Тъй наречените бизнесмени, понеже са много умни и интелигентни, и са мозъка на обществото, едва сега тепърва почнаха да проумяват, че знанията и уменията не падат от небето - това положение бе предсказвано от много хора, включително и мен, макар да съм бил лапетия тогава: че ще дойде ден, когато ще се търси качествена работна ръка и такава няма да е налична. И резултата от безхаберието и немърливостта, на богаташката клика в България, вече започна да става явен - сега ще дават двойно и тройно по- големи заплати за заварчици, ала такива няма от къде да се намерят.

Факта са продължаващото падение на България е, че парите попаднаха в престъпници, негодници и некадърници - защото, дори и като мутри са некадърни. Мафиите на запад са осъзнали тази проста закономерност, че ще бъдат толкова по- силни и богати, колкото е по- силен и богат народа, от който произлизат и на чиито гръб живеят. Почти всички бизнеси в България, са узурпирани от тъпигьози и престъпници - от такава паплач не може да се очаква подем в икономиката. На такива им дай да режат машини струващи стотици хиляди, че и милиони левове - за да ги продадат на желязо. Само като знам, че има хора, станаха милионери от неизплатени заплати - какво да приказвам повече .... дай им да крадът и това е.