Искам да кажа че не завиждам на никого и не критикувам никого (не ми е в характера) но винаги съм мислел че крайностите са зловредни пример за това са Агро и Василевса. Единият съзнателно довежда пчелите си до границата на оцеляването и възнамерява и занапред да го прави въпреки че е биолог а другият ще прави специален кошер за да се доближи максимално до природата и пчелите да са щастливи.Категорично не осъждам техните похвати единият ще изкара пари другият ще получи духовно удволетворение тоест и двамата са прави.Това са техните си пари и пчели (въобще не ми влиза в работата кой какво прави).
Но моето мнение че пч. с-во трябва да се разглежда като един организъм със свойте си биологични особености и ние трябва да се съобразяваме с тях като в същото време изкараме някой лев все пак не сме филантропи.Когато се налага да се подхрани със захар да не гладуват когато трябва да направим отводка правим и т.н. трябва да се подържат качествени и здрави пчели в силни семейства да гледаме бройка за която може да се грижим пълноценно за да получим добри резултати като продукция.
Разбирам че тази моя утопия не е печеливша и не я налагам но аз съм хоби - пчелар а и това е вътрешното ми убеждение повлияно от руската литература например в една тяхна система се твърди че ако бракуваш твърдо и безкомпромисно слабите семейства като ги обединяваш с други то след 3-4г. ще имаш един добър пчелин с много нисък % на слаби с-ва. още една утопия.
Успех на всички пчелари господ здраве да им дава и на техните пчели все пак с тази наша дейност ние не само изкарваме пари но и косвено правим нещо добро за природата.