Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 18 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 179
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Гошка,когато тръгне пилото,тогава тръгва и конденза,но пчелите вече са в активно положение и конденза не е проблем за тях.Проблемът е за НЕстеснените кошери-крайните рамки се сдобиват с гъбки.......Тъкмо работа за Даката - в края на февруати началото на март може да направи два-три пазара на печурка,а може и някоя програмка да забърше.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ачка както винаги си прав.
    Ама ако майката е тинейджър и е много тясно и има плътно покритие та и кондез на всичко отгоре да не доведе до преждевременна еяк......я.
    А и в другата тема тази за корка нали доказаха че вътрешна изолация не се прави с фибран

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Младата майка,а и старата играят според аршина,демек силата на семейството.Стаята и кошера са две различни неща-едното е винаги отворено..

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Младата майка,а и старата играят според аршина,демек силата на семейството.Стаята и кошера са две различни неща-едното е винаги отворено..
    Шегувах се.
    Силно семейство няма да има проблем, махането на крайните рамки върши ефективна работа.
    Резервите ми идват от това че късните отводките и заслужилите пенсия ги слагам в 4-5-6рамкови нулеуси 4см. дебели и залепен фибран от 2см. отвън и напролет имам проблем с мицелите а и трябва да се следят че изведнъж казват а сега и някой от тях как уж берат душа изведнъж им утесняло.
    Но истината е че имам резерви относно фибрана вътре в кошера а защо и аз не знам.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Ако искаме да стесним кошера за кекава отводка най лесен и бръз вариант (разбира се не е естетически издържан) е с лист фибран (изрязан по рамер по възможност от този жълтият по здрав е) мушнат в зеблен чувал от тези малките (10кг.) сгъвките от чувала остават от към външната страна.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Гошка,когато тръгне пилото,тогава тръгва и конденза,но пчелите вече са в активно положение и конденза не е проблем за тях.Проблемът е за НЕстеснените кошери-крайните рамки се сдобиват с гъбки.......Тъкмо работа за Даката - в края на февруати началото на март може да направи два-три пазара на печурка,а може и някоя програмка да забърше.

Е ,че то по файда има 4-5лв/кг печурки 2,4лв/кг мед.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Аз разсъждавах така: конденз се образува върху студена повърхност при контакта и с топъл влажен въздух. Това в кошера ще се случи първо на тавана, после и по външните стени. Затова таванната табла с хранилката има 4 см фибран отгоре, изрязал съм в него легло за хранилката. Капака ми е отделен, само от ламарина с 1 см фибран отдолу, който похлупва хранилката и тавана отгоре. Надявам се така да съм постигнал по-топла вътрешна повърхност на тавана. Сега сложих отстрани преградите от фибран, надявам се тяхната страна откъм питите да е по-топла и също да образува по-малко конденз. Така, теоретично, студените повърхности, привлекателни за конденза да са дървените стени зад преградната дъска, както и двете стени, напречни спрямо питите. По тях и да се стича конденз, вреди само на дървенията. На теория така, ама на практика дявол знае какво всъщност ще се случи при многобройните комбинации между пчели и климат.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Прегледах всички расаждения и не-знание за преградна дъска . Основния принцип в пчеларството е ТЪМНО - ТЯСНО И ТОПЛО . Без нея може но трябва да си в някоя топла държава .

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Конденза над пчелите се решава с поставянето на домашна питка приготвена с истински мед и пудразахар.Питката е хигроскопична и попива конденза.Но затова НЕтрябва да е в найлон,а в марля или тензух. поставена директно в/у рамките над гнездото.А преградната(те) дъска отделят въздуха м/у крайната рамка и стената на кошера и се получава странична възд.възглавница,която също е изолатор.Освен това,преградата намалява изпускането на топлина в страни от рамките,като по този начин облекчават работата на пчелите.Определено може и без тях,но "цената" е по висока...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Щом има фибранени нуклеуси и кошери значи проблем няма и както каза Ангел силно семейство няма проблем'
    Но понеже каза че са ти отводки реших че искаш да използваш преградните за стеснение на обема на кошера по логика с вентилация и покритие на питите с пчели не би трябвало да има проблем.
    Преди време Лежаков беше писал че е най добре сандвич от дърво стериопор и пак дърво ама това си е скъпо и теудоемко.
    Логиката ми е че трябва конденз ама колко нямам си на идея и тук играят роля много променливи величини

Страница 6 от 18 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •