Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 46

Преглед на хибрид режима

Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Колеги,не успях да стесня повечето семейства,а неотложно трябва да замина за два месеца,ще съм благодарен ако някой предположи какво мога да очаквам на пролет(първа зима ни е)...Изчетох темите,но така и не разбрах.Стесняването е задължително или препоръчително?Семействат са третирани и с достатъчно храна,някои с повече пчели,други с по малко,но с всички шансове да презимуват.

Аз тази година реших да не стеснявам и да си зимуват на по 2,3,4 корпуса. Tim Ives ги зазимява на 3 ЛР корпуса или техния еквивалент в корпуси и на пролет тези семейства се развиват по-рано отколкото тези зазимени на 2 ЛР корпуса. Виж тези филмчета и резултатите, които постига ако искаш. https://www.youtube.com/user/liquidgold2009/videos
    Това е негова лекция, в която обяснява какво и защо прави. https://www.youtube.com/watch?v=hB6C1tuBetY

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Дано,не съм го пропуснал,но на истина не срещнах за вариант,който мисля да зазимявам.Най-отдолу 1-ви корпус с празни пити,плодник и 3-ти корпус отгоре,защото нямам надставки в които спокойно да настаня питка напролет(ако се наложи) и топлоизолация.Моля,ако някой е зазимявал по този начин да сподели!С благодарност разбира се!

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от mici-92 Виж публикацията
    Дано,не съм го пропуснал,но на истина не срещнах за вариант,който мисля да зазимявам.Най-отдолу 1-ви корпус с празни пити,плодник и 3-ти корпус отгоре,защото нямам надставки в които спокойно да настаня питка напролет(ако се наложи) и топлоизолация.Моля,ако някой е зазимявал по този начин да сподели!С благодарност разбира се!
    Важно е да имаш само отдолу отворен вход и като обем общо да не са повече от два плодника ДБ, но е хубаво според мен най отгоре да е големия корпус, а за питките проблема може да го решиш с найлон отгоре.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.12.2017
    Пчеларски район
    Кирково .Кърджали
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Важно е да имаш само отдолу отворен вход и като обем общо да не са повече от два плодника ДБ, но е хубаво според мен най отгоре да е големия корпус, а за питките проблема може да го решиш с найлон отгоре.
    Корпусите са еднакви,Рутови.Прости ми невежеството:3 корпуса,10-рамкови,равни по обем ли са на два плодника ДБ?

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Корпусите са еднакви,Рутови.Прости ми невежеството:3 корпуса,10-рамкови,равни по обем ли са на два плодника ДБ?
    Не съм по сметките, но дали два рутови са равни на два дадана? Не знам защо, но се придържам към мотото на Мечо Пух.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Не съм по сметките, но дали два рутови са равни на два дадана? Не знам защо, но се придържам към мотото на Мечо Пух.
    3 корпуса са равни на два ДБ, но 2 не. И разберете, че не обема на кошера е важен, а какво е развитието и силата на семейството в него. Обема вече е важен когато семейството се развие. Докато не е развито добре, обема дори пречи. Другото което е, че постоянно се сравняват видовете кошери. Съмнявам се пчелите да разбират от формите и едва ли ще ги интересуват, дори те да са като колянов вал.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    И разберете, че не обема на кошера е важен, а какво е развитието и силата на семейството в него. Обема вече е важен когато семейството се развие. Докато не е развито добре, обема дори пречи.
    Ей с това не съм съгласен, но като заклет Дадан Блатаджия ти няма как да мислиш по различно . Още чакам отговор с един магазин ли работиш или от време на време слагаш втори?

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.08.2018
    Плодника на ДБ е висок 31 см. а магазините по 17 см. ЛР са високи 24 см. Т.е. плодник и магазин на ДБ са точно колкото два корпуса на ЛР.
    Зазимявали сме ДБ с два магазина от долу и няма проблем. Колеги които нямат отделно дъно зазимяват с магазините отгоре но слагат преграда с малък отвор колкото да минават няколко пчели.
    Аз искам да попитам , при положение, че долния корпус е с празни пити, третия без нищо, запасите в средния ще стигнат ли да изкара зимата? Останал съм с впечатление, че зазимявате корпусните с медови корпус над плодниковия и това се отчита като плюс.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Правилно сте разбрал колега .
    Аз , работя плодник ДБ с един или два корпуса ЛР .
    Зазимявам само плодник и нямам проблем .

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от Алексиев Виж публикацията
    Аз искам да попитам , при положение, че долния корпус е с празни пити, третия без нищо, запасите в средния ще стигнат ли да изкара зимата? Останал съм с впечатление, че зазимявате корпусните с медови корпус над плодниковия и това се отчита като плюс.
    Един корпус ЛР или по-голям е предостатъчно. Колко мед има в този корпус и колко пчели ще зимуват с него?

п.п.Може да изкарат и с по-малко мед. Важно е как е разпределен!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •