Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу
Помня преди доста години на село белка беше разковала кокошарника и издушила кокошките. Баща ми поръча от завода да му направят капан който беше обвит с рабицова мрежа, на сутринта намерихме само една дупка в мрежата. После заложихме клюса и се беше хванала само за крака и си го беше прегризала да избяга. Така че съм виждал на какво е способна за това ме е малко страх.
Предната пролет имах проблем с белките(не знам една ли е извършила набеза), бяха ми изкъртили мрежата на един кошер и драпала ли драпала по питите от долу през дъното.Тъй като не беше на цяла мрежа дъното а на прозорче не е успяла да направи повече щети.Половината пчели от семейството бяха изпаднали през дупката и сутринта ги намерих на кълбо,след като се позатопли се разлетяха и се прибраха.Взех капан от познат и за около седмица
се хванаха 3бр.От тогава не съм имал проблем, но напоследък забелязвам доста техни изпражнения из двора и пак ме обзема притеснението.
п.п. нападнатия кошер бе видимо изместен настрани и това бе причината да видя станалата беля веднага
Ако искаш да ги заловиш, жертваш 10-15 кг мед. Сипваш в по голяма тенджера меда и я оставяш отворена вечерта в някоя стая или навес кадето се разхождат. Влезе ли вътре меда зацапва космите му и няможе да излезе, натискаш му с пръчка главата да се удави в меда. Хвърляш го и оставяш тенджерата на същото място без да бараш нищо. Брат ми тази пролет така 5 бр ги издави, всяка вечер влизаше по едно. Предните две зими му бяха изгризали сумати кошери.
Не е таралеж. Отгледахме таралежче в къщи и му познавам 'следите'. На това не му стигна ливадата и се е качило на 35-40см дънер, също и на каменна мивка за да си остави маркера. Ще снимам този уикенд, просто не се сетих.
Миналата година декември умря един кошер,и реших да оставя рамките с меда в сандъка.Затворих мишият предпазител напълно /за да не го разграбят пчелите/ и го забравих.Напролет белката беше разкъсала мрежата на дъното/размер 15/15 см/ и изяла всичкият мед. Восъка,летвите и тела бяха разпръснати наоколо.Останалите живи кошери не бяха атакувани-не подценявайте белката-тя е страшно животно.Иначе изпражненията и са по почти всички капаци в пчелина.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))