[QUOTE=Bobi-M9598;112039]
Цитат Първоначално публикувано от velichhhh Виж публикацията
Някой би ли ми показал как да си направя первази за кошери. Ще съм му много благодарен.[/QUOTE

Здравейте,

Не разбрах, ти ли си правиш кошерите?
Краката са ти много високи, те колегите са се изказали. Разбичваш си летвички на циркуляра с каквито прецениш размери. Бележиш си на плодника, примерно 1.5-2см. Монтираш с лепило и винтове за дърво. Поставяш магазина в/у плодника и тук вече мериш колко да ти “захапва“ летвичката на магазина. Бичиш, и монтираш така както са плодник и магазин един в/у друг. Това за да не остане пролука м/у двата. Дано съм бил ясен, и полезен.

Поздрави, Г. Георгиев
Не съм въобще съгласен с дадените наставления.
Първо, перваза никога не трябва да е права летва. Той е профил и това въобще не е случайно.
Второ, правилния начин з поставяне на первази е с " вкопаването" им в корпуса. Идеята е стичащата се вода по страницата на корпуса да не попадне деректно в снадката на перваза с корпуса.
Трето, при работа с дърво винаги се оставят малки луфтове с цел да се обират разширенията. Тоест перваза се прави така че вътрешния размер образуван от первазите е поне 5мм по голям от външния размер на корпуса (плодника, магазина)
Четвърто, первазите трябва да са много здрави и много добре хванати за корпуса защото са подложени на големи натоварвания при отваряне и при транспорт на меда и т.н. Само за пример, аз лично транспортирам меда на височина 4 корпуса, а в помещението ги редя да чакат ред за вадене на височина 7 корпуса тоест най-долния перваз носи при транспорт над 100 кг и после статично над 150 кг.
Успех.