Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 45 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 443
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А сега нека да разгледаме другия аспект на обществото - как да накараме тези, които имат потенциала да станат двигател на прогреса, как да ги накараме те НАИСТИНА ДА ГО НАПРАВЯТ ТОВА?

Всички си спомняте близкото социалистическо минало, когато един Професор или Академик от БАН вземаше по-ниска заплата от един миньор в Перник например. Каква според вас е била тогава мотивацията на учените да правят наука и да развиват технологии? Правилно се досещате - мотивацията им е била нулева или дори под нулата. Исторически и в това направление социализма се провали - западните държави в "омразния" капитализъм много по-бързо развиха науката и технологиите си, и за нула време ни изпревариха като малка гара. И в резултат на това пропаста между начина на живот на двете конкуриращи се идеологии стана ОГРОМНА.

Как западните държави успяха да мотивират техните "мозъци" да работят по-добре от нашите?

Ами дадоха им правото да получават ПО-ГОЛЯМО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ, като няма горна граница на това възнаграждение. И този метод помогна. При това забележете - не всеки учен или "мозък" стана богат, но въпреки това всички учени и всички "мозъци" работеха на 120% от възможностите си.

Забележете колко елегантна е тази идеология - не е необходимо държавата да дава никакви пари, достатъчно е само да даде НАДЕЖДА, че всеки има правото да спечели много пари, ако го прави законно, и МОТИВАЦИЯТА ВЕЧЕ ДЕЙСТВА С ПЪЛНА СИЛА и всеки дава всичко от себе си, че дори и повече.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Та това е модела на обществото, в което живеем, и към който с малки изключения и в малки вариации се придържат почти всички сържави по света. Този модел има 3 задължителни групи от хора, а всичко останало са незначителни подробности:

1. Задъжително присъствие на малък процент много бедни хора, служещи за назидание на останалите.
    2. Огромна група от хора (80-90%), които трябва да работят, за да произвеждат блага.
    3. Малка група от хора, които трябва да организират работата на работещите.

Всеки един човек от всяка една група има ПРАВОТО да се прехвърли в друга група. Всички имат правото да получават НЕОГРАНИЧЕНО възнаграждение, стига да успеят законно да го постигнат това.

Робство и всякакви други форми на експлоатация на човек от човека НЯМА - всички трудови взаимоотношения са НАПЪЛНО ДОБРОВОЛНИ.

По всичко изглежда, че един такъв модел на обществото е УСТОЙЧИВ, защото максимално удовлетворява интересите на ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО (целия организъм). Самата държава чрез законодателството си се стреми да омекоти най-отрицателните черти на този модел, защото все пак модела се състои от несъвършени хора, с техните си отрицателни черти и тарикатлъци, но каквито и издънки да се случат, няма как този модел да бъде сменен. Причината за това е много проста - към днешна дата няма измислен друг, по-добър модел, така че модела на ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ по всичко изглежда, че ще съществува още много дълго време.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И чак сега вече можем да кажем най-важното, свързано с безкрайните критики как хората от високите етажи на модела са глупави, прости, тъпи, корумпирани и всякакви други подобни измислице на хора от по-долните нива. Да, те са прави дотолкова, доколкото наистина могат да се посочат конкретни издънки на конкретни хора, но това са частни примери, които могат да се посочат за всеки един етаж от модела.

Важното обаче е друго - моделът като цяло РАБОТИ УСТОЙЧИВО и това е НАЙ-ДОБРИЯТ МОДЕЛ от цялата човешка история, която е пробвала какво ли не.

Мързела, зависта и злобата на хората НЕ Е ПРОБЛЕМ НА МОДЕЛА, а проблем на самите хора. Тези мързел, завист и злоба ги е имало винаги във всички модели, има ги и в съществуващия, но за разлика от останалите модели, този е първият, който може да функционира и ДА РАБОТИ НАДЕЖДНО въпреки склонноста на хората към мързел, завист и злоба, от които по всяка вероятност няма да можем да се оттървем още хиляди години.

Съществуващият модел специално е конструиран да даде нещо много важно, което го е нямало в другите модели - това е МОТИВАЦИЯТА на всеки един член на обществото да се учи и да работи, за да постигне нещо повече в този живот. Никой друг модел не е имал правилна мотивация, поради което повечето общества с други модели са буксували в развитието си.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Матеев в общи линии си прав, но имаш пропуски за някой неща.
    Ние никога не сме живели в комунизъм или социализъм. Тази идеология беше параван за Тоталитаризма преди 89-та година. След това също не сме живяли в капитализъм, беше си пак тоталитаризъм в по-либерален вариант, тоест даде се шанс на всички да направят нещо като се сложиха в крайно неконкурентна среда, само на определен кръг се раздадоха млиони с които да започнат а всички останали трябваше да почват от нулата и да разполагат само с мозъка си или с мускулите.
    Каквото и да говорим, винаги в историята досега във всички строеве се е случвало едно и също нещо, ПО-СИЛНИТЕ ЕКСПЛОАТИРАТ ПО-СЛАБИТЕ. Сегашните времена не правят разлика. Просто хората живеят малко по-добре отколкото в миналото заради техничския напредък.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    ....Каквото и да говорим, винаги в историята досега във всички строеве се е случвало едно и също нещо, ПО-СИЛНИТЕ ЕКСПЛОАТИРАТ ПО-СЛАБИТЕ.
    Хей това не е вярно. Хайде ела ме накарай насила да работя за тебе..... Ами няма как да стане това под никаква форма, ако аз не съм съгласен.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Матеев искам да те питам на кой тип капитализъм си привърженик, на Американския, на Европейския или на Китайския?
    Също искам да те питам колко мислиш че може да съществува капитализъм без войни?

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Хей това не е вярно. Хайде ела ме накарай насила да работя за тебе..... Ами няма как да стане това под никаква форма, ако аз не съм съгласен.

Така че моля ти се не пиши ИЗМИСЛИЦИ, защото това се нарича ПОПУЛИЗЪМ (казва се на хората не истината, а това, което те искат да го чуят).
    Не си ме разбрал. Говоря глобално, Вече насила никой не може да принуди никой. Отдавна са измислен други лостове за влияние и манипулация.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не си ме разбрал. Говоря глобално, Вече насила никой не може да принуди никой. Отдавна са измислен други лостове за влияние и манипулация.
    Така е, но това вече са ЗАКОННИ ЛОСТОВЕ. Дай ми заплата, на която няма да мога да устоя, и тогава наистина ще дойда да работя за тебе.

Забранен
    Регистриран
    12.09.2014
    Ха-ха, всички сме нещастни кокошки, а тези в Европа са с по 1кв м клетка.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Матеев искам да те питам на кой тип капитализъм си привърженик, на Американския, на Европейския или на Китайския?
    Също искам да те питам колко мислиш че може да съществува капитализъм без войни?
    Нямам представа, дори и не съм ги проучвал подробно какви са им разликите. Мене ме интересува именно само аспекта с МОТИВАЦИЯТА - тоест какви права ми дава съществуващата система. Забележи - системата не ми е дала пари - дала ми е само ПРАВОТО ДА СЕ ОПИТАМ ДА ГИ СПЕЧЕЛЯ. Това за мене е достатъчно като мотивация, и аз наистина под въздействието на тази мотивация цял живот съм се трудил на 120%, включая и през почивните дни.

Значи системата (модела) работи, като не мога да го кажа това същото за социализма. Тогава нямах никаква мотовация да направя нещо за обществото, защото никой нямаше да ми каже браво за това.

Страница 16 от 45 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •