Мой познат е споменавал, че общо му се събират 500лв. Субсидия за брой овца плюс за пасища ,друго не помня, май плюс агнето. Стана пчелар за две години и набързо се отказа.Продаде кошерите и увеличи стадото.
Значи от 70 овци е изкарал печалба 35 000. Пък и не жилят, було не трябва.... Труден избор, жилото или лайната.
Ха-така ..... Ето за това трябва да се борим. Срещу тази сума ще си зачукам на кошера не само жълта табелка, но и бяла, зелена, бимбяна, с един чип, с два чипа, с БАР-код, с QR-код и с фантифлюшка. Ще я лакирам, полирам и обещавам веднъж седмично да забърсвам праха от нея.
Бори се за за Де-минимис в пчеларството и догодина. Справка- 2015 са кандидатствали 500 000 пч. сем. (приблизително). 2016, 300.....и няколко хиляди. Доводи-пчеларството в България се е стопило. А за 2017, нищо не се знае.
Засега е открито само едно несъответствие. Потърсете още, и се обадете .....
Ще ви подсетя за още едно - в годините, когато бях новобранец, бях радетел да се правят рамки без обтелване. Дори произведох 2000 такива. Сега съм върл почитател на обтелването, при това не какво да е, а да отговаря на строги критерии и изисквания.
Както е казал доктора от Павликени - Всеки трябва да извърви собствения си път.
За обтелването - през пролетта в единият капан сложих три празни рамки . В края на сезона по нищо не се отличаваха от другите и си ги центруфужиш нормално . Опит .
Бори се за за Де-минимис в пчеларството и догодина. Справка- 2015 са кандидатствали 500 000 пч. сем. (приблизително). 2016, 300.....и няколко хиляди. Доводи-пчеларството в България се е стопило. А за 2017, нищо не се знае.
Хубаво ама разликата от парите ще бъде върната в бюджета
Също в смисъл да дават по едно 50-60 лева на година на всяко едно пчелно семейство, без да е обвързано с произведена продукция, пък срещу тази сума съм готов да ме регистрират, идентифицират, проверяват и всичко останало, както си му е реда сред бюрократичните среди.
Искам така да докарат нещата, щото дори и да мързелувам, пчеларската ми година да излиза на нула. А ако случайно си мръдна гъза да свърша някаква пчеларска работа, веднага да се появи и печалба. И колкото по-много работа свърша, толкова по-голяма печалба да има.
В момента най-големият проблем на пчеларството се състои в това, че НИКОЙ НЕ ГАРАНТИРА НУЛАТА - тоест факта, че вече притежаваш пчелни семейства, и като собственик на такива, вече подпомагаш икономиката на страната, опрашвайки повече или по-малко селскостопански култури.
Тук и според мен се крие "ключа от палатката" - да се накара държавата да дава субсидия за опрашването - на пчелно семейство. ОСТАНАЛО - КАКВОТО ПЧЕЛАРЯ СИ ДОКАРА. Ако трябва да ги вземе от субсидиите за целия растениевъден сектор.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"