Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 81 от 121 ПърваПърва ... 3171798081828391 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 801 до 810 от общо 1210
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Трябваше просто да го представиш като мед, а не като захарен сироп. Имат норми за допустимост на меда и в резултата на изследването ти пишат нормата и отговаря ли продукта или не на тази норма. Освен това имат някакъв лицензионен режим и няма да изследват нещо за което не са лицензирани. Та ако кажеш искам да изследвам този мед по показатели ...... ще ти го направят. В лабораторията тук така си прекарах пробата.
    Може да пробваш през "Алименти" коректни и бързи са, до колко може да се вярвана резултата не знам.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    След прибавяне на инвертазата колко часа при разбъркване на 50 градуса са необходими за да се инвертира захарозата в достатъчен процент?

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Arrow

Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    След прибавяне на инвертазата колко часа при разбъркване на 50 градуса са необходими за да се инвертира захарозата в достатъчен процент?
    Часовете са обратнопропорционални на коиличеството добавена инвертаза; повече инвертаза => по-бързо протича процеса
    Ето примерни количества за 100 кг. Разтвор (не захар):
    5 гр. = 24 часа
    10 гр. = 12 часа
    15 гр. = 8 часа
    20 гр. = 6 часа

Забранен
    Регистриран
    03.10.2015
    Пчеларски район
    с. Благово, Монтана
    Искам и аз да споделя досегашния си попит в инвертирането. Експериментирам от 3 години. По отношение на пропорциите всичко е ясно - Матеев е дал всичко точно - 700 кг захар, 300 литра/кг. вода, съответното количество лимонена киселина до привеждането на разтвора до Ph 4,5, постоянна температура 60 градус и 50 г. инвертаза за тон за 24 часа или 100 г. за 12 часа. А ако е много спешно - 200 г. - за 6 ч. . Използвам ел. нагреватели, термоконтролер от Али Експрес за 12 $, циклично реле за време за бъркалката пак от там и пак за токова пари - това е. Всички подобни инсталации, които съм виждал и за които съм чел са задължително с водна риза. Такава беше и досегашната ми. При новата инсталация, която направих тази зима за 500 кг. сироп /350 кг. захар+150 л. вода/ реших да не усложнявам нещата и пропуснах водната риза. Нагревателите са директно в съда. Задължително е обаче когато нагревателите се включат, бъркалката да върти интензивно докато те нагряват. Получи се без проблеми. При интензивно разбъркване на разтвора температурата на повръхността на нагревателите е само с 4-5 градуса по-висока от тая на разтвора.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Догодина ще го забъркам и ще го продавам ,
    като акациев мед !
    Много колеги започнахте с тази система .

Забранен
    Регистриран
    03.10.2015
    Пчеларски район
    с. Благово, Монтана
    Колега, не зная защо всички като чуят за инвертиран захарен сироп, го свързват с идеята за фалшифициране на мед. Доколкото виждам не сте начинаещ в занаята и вярвам сте наясно какъв е смисъла на употребата му. За мен смисълът е следният: да го направя сам - за можещ човек не е чак толкова трудно, за да не давам двойно повече пари за произведен от други. / Незнанието на едни е мощно оръжие в ръцете на други./

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от pa4iko Виж публикацията
    Искам и аз да споделя досегашния си попит в инвертирането. Експериментирам от 3 години. По отношение на пропорциите всичко е ясно - Матеев е дал всичко точно - 700 кг захар, 300 литра/кг. вода...........
    70% се писа, че кристализира, вкл. и от инж. Матеев. По-добре 65 - 66%. Ph не съм мерил, някой написа, че още при разтварянето на захарта се получавало от само себе си, но не ми се вярва, защото водата е различна за различните райони. С ленти за Ph ли се измерва?
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Забранен
    Регистриран
    03.10.2015
    Пчеларски район
    с. Благово, Монтана
    Моя опит показва, че достъпа на въздух в недопълнена туба предизвиква кристализация, т.е в една партида пълните догоре туби не кристализират, става само при недопълнени. Случвало ми се е когато съм приготвял ноември-декември за пролетта. И кристализацията е много мека, кремообразна и при леко притопляне отново се избистря. А Ph-то меря с Ph meter, също от китайския сайт, с лентите е много непрецизно - окомерно. Всъщност наистина е много зависимо от киселинността на водата и веднъж измерена му определяш количеството на лимонената киселина и слагаш всеки път това количество.

Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Първи опит със емоделката.Сиропа се избистри за 32 часа.Означава ли това че вече е инвертиран,или трябва да стои да стои още в казана.t40 градуса,ензим-мед.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от miroslav70 Виж публикацията
    Първи опит със емоделката.Сиропа се избистри за 32 часа.Означава ли това че вече е инвертиран,или трябва да стои да стои още в казана.t40 градуса,ензим-мед.
    Избистрянето единствено значи, че захарта се е разтворила... ако си спазил рецептата точно (инвертаза+температура+вре е),може да се предполага, че е инвертиран... доказателство - в лабораторията

П.С. добавянето на мед е по-скоро вредно...

Страница 81 от 121 ПърваПърва ... 3171798081828391 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •