Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
Ведра не използваме, г-н Мутафов. По вашата логика, искате да доплащаме процент за това, че някой някъде по веригата ще долее същия процент вода и ще компенсира тези пари. Грешно разсъждавате - поне от нашата гледна точка. Ние държим да продаваме качествен продукт, добавянето на вода освен че е съществена предпоставка за ферментация, също така сваля всички останали показатели в меда като общо поленово съдържание, диастазна активност и т.н. Жалко, че въобще мислите в такава посока, не че сигурно няма и преработватели, които го правят. Крайния продукт обаче със сигурност ще е с осезаемо по-ниско качество от този, който не е бил "обогатяван" с ведрата.

Както казах в едно от предишните мнения - за да се постигне по-добра цена за българския мед и той да стане синоним за високо качество, трябва от пазара да излязат тарикатите и при пчеларите, и при преработвателите. Това ще отнеме години, ако въобще се случи.

Поздрави
Похвално е, че не доливате вода, но всички знаем къде отива българският мед, и за какво се използва. Дори и никой по веригата да не добавя вода, то най-вероятно е водното съдържание на китайският, аржентинският или украинският бъркоч, който ще бъде подобрен(от чуждите преработватели, за там където вие и другите изкупвачи изнасяте във варели) с нашият мед, ще е значително по-високо, или ще позволи по-голям процент от другият мед да бъде добавен във формулата...
Та, точно това, с %% за по-добро(ниско) водно съдържание и съответно по-висока цена, е един от начините да се повиши качеството на българският мед. Щото, на всички ни се е случвало да вадим около и под 50% запечатани пити, и тази практика ще продължава докато няма някакъв конкретен финансов стимул.