Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
Аз малко трудно се разбирам и за това да ме извините.Колко ви е цената с 30 полени и с 60 полени това имам предвид и колко ви е цената с 10 водно съдържание и 20 ?Благодаря предварително за отговора.
Ще опитам да отговоря, въпреки, че въпросът е зададен погрешно изначало, но вероятно и други хора разсъждават така.

Относно полените: полените се изчисляват в проценти полен от дадено растение от общия брой полени, които се изброяват. Има си утвърдени методики за това изследване, не ми се навлиза в подробности, а и не му е мястото тук. Ако разглеждаме букета - той затова е букет, защото в него има най-различни полени и не може да се разграничи преобладаващ полен от акация, липа и т.н. В по-голямата част от българския букет (както и в украинския междувпрочем, във връзка с дискусията за цената) има най-голям процент слънчогледови полени, затова букет / слънчоглед са на една цена.
За акация и липа - знаете, има минимален процент от преобладаващия полен, който ако е достигнат, тогава може даден мед да се нарече акациев или липов. Дали процентът акация ще е 20%, 25% или 30% (изключителна рядкост), медът си е акациев.

Относно водното съдържание: от практиката ни имаме опит и знаем какво е нормалното водно съдържание на узрял мед, който е изваден когато трябва и към който не е доливана вода в последствие. По стандарт максимумът е 20%, но обичайно то е по-ниско. Ако в дадена проба водното съдържание е над обичайното, разследваме и намираме причинителя. Тази година беше много модерно да взимаме проби от мед, който се оказва закован точно на 20.0% Такъв мед не се купува от нас. А мед с водно съдържание 10% няма как да има.

Поздрави