Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
....ПП И като тръгна със съветите, първия трябваше да е топлоизолацията на помещението.
Ами щях да обяснявам още, но ти ме уплаши, че е станало "много сложно", и затова млъкнах. Сега пък искаш да го доусложнявам. Ще се изасниш ли в края на краищата какво точно искаш?

Та да се върнем на първоначалния въпрос, зададен от Мариански. В самият въпрос прозира незнание и затова бях толкова обстоятелствен. Цитирам:
Цитат Първоначално публикувано от marianski Виж публикацията
.....Мисля конвектори Адакс, който има да сподели дали е доволен от топлина+ сметка ток!
Сметката за ток въобще не зависи от това дали отоплителното тяло ще се казва Адакс или например Цигански гол ръждив реотан. И в двата случая КПД-то на отоплителния уред ще е почти 100% и ще отдава едно и също количество топлинна енергия (при равни мощности). Да, Адакс ще е по-красив и по-скъп, но в никакъв случай няма да е по-икономичен. Това е първата самозаблуда на потребителите, и нямаше как да я разбия, без да я обясня.

Втората самозаблуда е, че вида на горивото има някакво значение за икономичността. Това също не е вярно. Ако стаята например губи за 1 месец 200 kWh топлинна енергия, точно толкова трябва да добавим в нея, независимо с какво гориво го правим това. Да, има по-евтини и по-скъпи горива, но тука трябва да съобразяваме и КПД-то на уредите, които ги изгарят. Например една печка на дърва, въглища или нафта изхвърля в околното пространство много енергия през комина, и в стаята остава само част от енергийната стойност на даденото гориво. Така че не гледайте сляпо цената на горивото, а се поинтересувайте от КПД-то на уреда за неговото изгаряне. При електрическата енергия КПД-то винаги е почти 100%, но при другите горива това не е така.