Значи......номера на Животновъдния ми обект е 0006. Платил съм го......и аз не помня кога. Явно съм бил шестия по ред. После: Ако има такива разминавания в членовете на наредбата-нека се атакуват. Ако останат- в съда и готово. Иначе попитах: какво лошо има в регистрирането и номерирането на кошери.![]()
Това е взето от крави, овце и т.н. затова е така просто от едър добик и дребни преживни (крави, кози, овце) са го направили пчелни семейства и кошери без да обърнат внимание...
Таксата е 5 лв. и не е за самата регистрация тя е безплатна, а се плаща издаването на Удостоверение - т.е. да ти го напишат на компютъра и да го разпечатат на принтера....
Лошо е от гледна точка на това че се създава голяма бумащина за нещо което може да бъде решено много лесно. Да не говорим за времето и писането дето ще падне и от наша страна, да не говорим за ветеринарите. Може услугата да е безплатна но при държавния ветеринар, за частните дето имаме договори едва ли ще им хареса идеята да въвежда над 100-200 номера и да създава досие на всеки кошер по отделно съвсем безплатно....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Пролетта когато се говореше за опрашването, тука се изказахте,че едва ли не пчеларството загива в България. Сега пак по същия начин. Ама истината е май, че някои доста ги е шубе от конкуренция....... Това (в същия смисъл) го дочух днес на пазара на 1 сергия.........![]()
Щом сте категорично против промените, то КТБ въобще няма нужда да присъства на срещата в сряда, на която сте поканени за да обсъдите планираните промени, като текстовете се съобразят със сектор пчеларство и тук е ролята на пчеларските организации да си кажат думата, която ветеринарите явно искат да чуят. С две думи от МЗХ възлагат на БАБХ изменение на наредба 10 и най вероятно синхронизирането и с европейското законодателство. БАБХ свикват среща на която ясно заявяват желание за съвместна работа по наредбата която така и така ще бъде променена , но искат да го съгласуват с пчеларските организации. Няма ли диалог, няма и напредък.
Утре няма да се ходи в София на среща в БАБХ - това го решихме лидерите на няколко организации. Причината - всички пишат в момента официални становища, които по всяка вероятност ще предизвикат ДРАСТИЧНИ ПРОМЕНИ в пчеларското законодателство, а от там и в целия пчеларски сектор.
Защо това е така?
Ами защото след подробен преглед на съществуващото законодателство се оказа, че повечето пчеларски Наредби са АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ. Не сме поискали, не сме ги отменили всичките още утре. През цялото това време (последните 10 години) държавата НЕЗАКОННО е издевателствала над пчеларския сектор. Незаконни са регистрациите в БАБХ и ВЕТИС. Незаконен е самият контрол от страна на БАБХ. Незаконен е контрола от страна на ИАСРЖ. Незаконни са дори самите Развъдни асоциации. И това е ЮРИДИЧЕСКИ ФАКТ, а не някакви измислици.
Първопричината се крие в определението на думичката ЖИВОТНО. Що е това ЖИВОТНО и пчелните семейства животно ли са или не?
Единственото определение за ЖИВОТНО се намира в Закона за ветеринаромедицинската дейност. Цитирам:
§ 1. По смисъла на този закон:
.............
33. "Животни" са бозайници, птици, земноводни, влечуги, риби, молюски, ракообразни, други гръбначни и безгръбначни животни, отглеждани от човека със стопанска и нестопанска цел или обитаващи дивата природа.
Някъде някой да вижда думичката НАСЕКОМИ?
Ами няма я, колкото и да я търсите. Няма ги и думичките БИОЛОГИЧЕН ОРГАНИЗЪМ, какъвто според Закона за пчеларството се явява ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО.
Накратко:
Пчелните семейства според закона НЕ СА ЖИВОТНИ, в резултат на което не се подчиняват на изискванията на Закона за ветеринаро-медицинската дейност и на Закона за животновъдството. Супер - за пчеларите отпада БАБХ и всички нейни издевателства, отпадат всякакви регистрации и идентификации, лични или областни ветеринарни лекари и всичко останало. Отпада и ВЕТИС. Отпадат дори и Развъдните асоциации, които са създадени по Закона за животновъдството (все пак пчелите не са животни). Отпадат и ВСИЧКИ ПЧЕЛАРСКИ НАРЕДБИ без изключение, защото за да има някаква наредба, тя трябва да е упомената в СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ ЗАКОН, а такъв за нас е Закона за пчеларството.
Какво остава?
1. Остава само контрола от страна на БАБХ на качеството на меда като хранителен продукт, но никой няма право да ни пита, още по-малко пък да ни контролира, как го произвеждаме този мед.
2. Остава и Закона за пчеларството, но според него пчелините се регистрират в кметствата, а за кошерите се казва само бройката, и НИЩО ПОВЕЧЕ.
това оставя стотици хора без работа или им отваря страшно много мъки
Това е интересно
А какво правим ако изкарат дебелите книги, а там пише че насекомите са клас от безгръбначните животни. В Закона за ветеринаромедицинската дейност в определението пише други гръбначни и безгръбначни животни.... т.е. Insecta (насекоми) като клас на безгръбначни би трябвало да фигурират в това определение...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))