Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Нямат четци със абсолютна сигурност. Има закупени такива които са в поделенията на БАБХ и докторите уж могат да ги ползват но на практика това трудна работа. Искам да внеса малко яснота. Докторите които ни обслужват са един вид на частна практика. ТЕ НЕ СА СЛУЖИТЕЛИ НА БАБХ
БАБХ нямат задължение към тяхното материално осигуряване. В този ред на мисли ако целта е да може лесно да се работи с табелките ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има QR код.
Не съм виждал избеляла от слънцето дебитна карта но не съм и пробвал. До колкото знам след печата картата се ламинира с УВ фолио. На тези карти има машини които правят релефен пчат който е невъзможно да се фалшифицира. На тези карти се отпечатва всичко с озключително качество което дава възможност ьа отпечатване и на щтрих и на QR код без никакъв проблем. Тези карти се пробиват безпроблемно. Тези карти са с много подходящ размер. Съществуват същите на външен вид карти с чип, с магнитна лента и т.н. ако се наложи осъвременяване на технологията за маркиране в бъдеще. Технолохията за персонализиране (релефен и обикновен печат) на тези карти е добре развита и с достъпна цена. Всички изброени положителни качества както и това че не се сещам за нито един минус на тези карти ме кара да мисля че това е най-добрия вариант.
И аз мисля така, и дори им занесох една такава карта. Те се съгласиха с нея и дори я включихме в диапазона с допустими размери.

По начало на моите кошери съществуващата номерация е именно с такива карти - купил съм и съм напечатал над 10 000 бройки. Не съм им слагал UV лак. Наблюденията ми през годините за използването на такива карти са следните:

ОТРИЦАТЕЛНИ ЧЕРТИ

1. Явно тези карти не са UV стабилизирани, защото цветът им от бял се променя на сив. Това обаче не пречи на четливоста на надписите.
2. При ниски температури са трошливи. Това най-вече си личи при набиването им с такер. Ако външната температура е под 18 градуса, такера ги троши. Стопля ли ги - няма проблеми.
3. Има някакъв проблем с физическото задържане на цвета върху картата. Дъжда, вятъра, клонките, листата и не знам какво още могат да протрият участъци от напечатаното (само отделни участъци). Предполагам това са тези участъци, които са пипани с човешка ръка преди печата. Слепването на мастилото с тези участъци е по-лошо, защото има микрослой мазнини.
4. Ако картите се бият с такер, не се получава здрава връзка, особенно при полистиренените кошери. Картите се разхлабват с времето и падат. Също така скобите на такера ръждясват, и след време се чупят.
5. Ако картите се стягат с видии към дърво, има ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ. Дървото диша (променя си размера) и това предизвиква измятане на картите и изскубване или трошене буквално за 2-3 месеца. Всъщност това откритие беше катастрофално за една от идеите ми и направо я провали.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЧЕРТИ

1. Печатат се лесно, ако човек има такъв картов принтер. Аз имам .....
2. Печата е с много високо качество, така че това позволява QR код и други дребни надписи.
2. Мастилото от лентата на принтера е много добро и явно е UV стабилизирано, защото няма никакъв проблем с цвета - след няколко години експлоатация си стои така, все едно е печатано вчера.

Като цяло си мисля, че тези карти не са много подходящи за дървени кошери. За полистиренени стават, но за дървени - не. Просто материала им е много корав и не може да се разширява/свива едновременно с дървото. Ако се стегнат много здраво с видии към кошера, или ще се трошат, или най-малкото ще се изскубват или измятат. Ако е само измятане, водата есенно време ще се подпъхва отзад, а зимно време леда ще се разширява и ще ги троши.