Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 62 от 101 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 611 до 620 от общо 1002
    VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    Току що питах за рецептата.
    Меда се разрежда до 25% захарност,слага се 250гр. мая и в торбичка 5-6кг. ечемик.Ставала перфектна ракия.
    Гледам vencii е сложил червен палец, значи нещо не е наред.Моля да направи разяснение.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Колеги искам да питам някой правил ли е вино от сорт гъмза че предстои да купя ?
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Значи имай предвид, гъмзата си е специфичен сорт. Дава висок добив по принцип и много зависи от района /тероар на винарски език/ и начина на гледане, оттам пуска и различни качествени показатели. Като че ли е малко раничко още за нея? Моя колега дето писах напред в темата че ми дава мавруд с гъмза, сега бере мавруда на 23-5, гъмзата не е станала още. По принцип дава хубаво пивко вино, хубав цвят, ароматно, някой път чак леко плодово... Аз за това в домашни условия не съм привърженик на вино от един сорт, най-добре си е букета от поне два, още по-добре три сорта. Във винпромски условия е друго, там си имат технологии за корекция по някои показатели. Като казах винпром, допреди 20ина години от нашия изнасяха за Германия кадарка - това е вино от гъмза с малко остатъчна захар. Товареха танкер-шлепове и жп цистерни, германците бяха луди за такова вино.
    За теб най-важно е като го смачкаш, да имаш захарен градус около 23, да може да тръгне и да протече хубава ферментация. Другото си е стандартно за домашното винопроизводство.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Значи имай предвид, гъмзата си е специфичен сорт. Дава висок добив по принцип и много зависи от района /тероар на винарски език/ и начина на гледане, оттам пуска и различни качествени показатели. Като че ли е малко раничко още за нея? Моя колега дето писах напред в темата че ми дава мавруд с гъмза, сега бере мавруда на 23-5, гъмзата не е станала още. По принцип дава хубаво пивко вино, хубав цвят, ароматно, някой път чак леко плодово... Аз за това в домашни условия не съм привърженик на вино от един сорт, най-добре си е букета от поне два, още по-добре три сорта. Във винпромски условия е друго, там си имат технологии за корекция по някои показатели. Като казах винпром, допреди 20ина години от нашия изнасяха за Германия кадарка - това е вино от гъмза с малко остатъчна захар. Товареха танкер-шлепове и жп цистерни, германците бяха луди за такова вино.
    За теб най-важно е като го смачкаш, да имаш захарен градус около 23, да може да тръгне и да протече хубава ферментация. Другото си е стандартно за домашното винопроизводство.
    С какъв сорт ми препоръчваш да го смеся и какви пропорции. Благодаря
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ааа то тука малко въпрос на вкус идва, хаха, продължението всички сме го чували... Пак казвам, ако гроздето е хубаво, може да изкараш екстра вино дето да ти допадне. Все пак тука не говорим за стареене, бутилиране и т.н., предполагам, че основно за зимна консумация и до ранна пролет говорим? Иначе аз чиста гъмза не съм пил много отдавна, долу горе от оная кадарка за дето споменах отгоре. Много ми хареса например тая комбинация дето ми я направи колегата, мавруд и гъмза, едното висок градус, другото по-нисък и стана перфе. Самият аз пък съм пристрастен към мерлото, на нашето лозе имахме такова и оттам много го уважавам. Винпромски /за истински говоря, не химиите от последните години/ съм пил купаж мерло х гъмза, каберне х мерло х гъмза и много повече ми харесват от чисто каберне например. Така, че каквото намериш в района от основните винени, важното е да е узряло и да е здраво и си го правиш на око, да не забравяме, че правенето на вино е една магия, все пак. Памид мисля, няма да е подходящ, ама знае ли човек, може пък това да е най-доброто за някого.

П.п. Забравих да спомена и Сторгозията. Без да е кой знае какво, но в домашни условия и в купаж, мисля че заслужава уважение. За разните Отели умишлено не отварям дума, щото там нещата са още по-специфични.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Ачка вашата с гроздето е лесна, а аз изпуснах една от лозите да се рои и сега ще деля с пожарната ,за да ми го оберат !

С една дума дюли с грозде !

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Тоя сорт липа ли е Ванка?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Тоя сорт липа ли е Ванка?
    Дака кой да ти каже,но е кораво, не се пръска,и е много ароматно ! Успява да узрее до към 20 септ. ! Имам вкоренени от миналата година ,но нещо не вървят !

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз има такова ама бяло.Ама и то по дюлата ходи утре ще снимам

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Ааа то тука малко въпрос на вкус идва, хаха, продължението всички сме го чували... Пак казвам, ако гроздето е хубаво, може да изкараш екстра вино дето да ти допадне. Все пак тука не говорим за стареене, бутилиране и т.н., предполагам, че основно за зимна консумация и до ранна пролет говорим? Иначе аз чиста гъмза не съм пил много отдавна, долу горе от оная кадарка за дето споменах отгоре. Много ми хареса например тая комбинация дето ми я направи колегата, мавруд и гъмза, едното висок градус, другото по-нисък и стана перфе. Самият аз пък съм пристрастен към мерлото, на нашето лозе имахме такова и оттам много го уважавам. Винпромски /за истински говоря, не химиите от последните години/ съм пил купаж мерло х гъмза, каберне х мерло х гъмза и много повече ми харесват от чисто каберне например. Така, че каквото намериш в района от основните винени, важното е да е узряло и да е здраво и си го правиш на око, да не забравяме, че правенето на вино е една магия, все пак. Памид мисля, няма да е подходящ, ама знае ли човек, може пък това да е най-доброто за някого.

П.п. Забравих да спомена и Сторгозията. Без да е кой знае какво, но в домашни условия и в купаж, мисля че заслужава уважение. За разните Отели умишлено не отварям дума, щото там нещата са още по-специфични.
    Благодаря колега.
    Миналата година правих само сторгозия но мисля че му трябваше нещо.
    В крайна сметка смесих мерло и сторгозия 50/50. Мисля че ще стане но след 40 ще видим.

Страница 62 от 101 ПърваПърва ... 1252606162636472 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •