Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
А не са замрели изкупуване си върви добре. Преди малко се прибрах от една среща с други пчелари.
Винаги съм се чудил защо дребните производители (5-10-20-30 тенекии мед че дори и до 1 тон мед) се натискат да продават на едро, а напоследък все повече едри производители с над 3-4 т мед гледат към пазара на дребно....
Е пример отпреди няма и 30 минути - колегите са дребни производители с максимално количество на единия от 20 тенекии мед, другите са с по 5-10 тенекии и всичките се чудеха на кои търговец на едро да ги продадът... Отделно пак щели да им го вземат ама на по 3,80-4 лв., ако го съберяли щял да стане 1 тон на едно място и можели да вземат 4,20 лв. Попитах защо не го продават на дребно на буркани поне пазар има. Отговора ме по изненада и реших повече да не продъжавам темата - Трябвало да го пълнят в буркани, и те пари стрували, отде това време ходели на работа пък и клиенти от де толкова по лесно било на едро.... та общо взето както и друг път е писано докато има дребни производители които да захранват с по 10-20 тенекии изкупвачите тези с повечето мед могат да си чакат и реда и цена.... а после имало върнат мед.....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Може би тези дребните са хоби пчелари и тяхното мислене е друго изкарват си от другаде парите а пък от мед колкото и да е все е кяр.Например имам един познат с 10 ина кошера роиха се а той не хваща роевете питам го защо а той отговори:
-Да да, да им купувам кошери рамки В.О захар да не съм луд на мен ми трябва 200кг. 100 за мен 100 за приятели по 10лв. Това е.Тамън ще си сменят майките. Умно заключи.
Аз съм такъв пчелар. Имах 14 кошера, но годината 2014 бе силна и ми остана непродаден мед, предимно от рапица с акация. Тази година реших да ги намаля на 11 и продадох 3 семейства. Годината обаче се оказа слаба - извадих едва 100 кг мед, но направих 3 отводки, за да възстановя бройката. До година, ако са засяли рапица. пак ще продавам пчелни семейства. Медът от рапица не ми върви особено, а и разваля качеството на акациевия. Ако обаче няма рапица и годината се случи добра за акацията, ще наблегна на максимален добив на мед от нея. Повече от 14 пчелни семейства не ми трябват при никакви обстоятелства. Мед на едро не желая да продавам!
Апимел купуваха мед на 5 лв но на доста пчелари меда им бе нередовен[/QUOTE]
Аз знам че купиха някакво количество на 5,00 лв. Въпроса е дали в момента купуват мед който са обещали да го купят на 5,00 и са взели проби? Ако купуват такъв мед то на каква цена, на 5лв или на по-малко?
Миналата седмица взеха меда на 5 лв но сега цената е различна на всеки казват различно . При тях много трудно минават пробите защото го продават за био мед
Дрън -дрън.Другите да не го купуват с антибиотици, защото не е БИО?
На колега му взеха проби с обещана цена 6 лв. Това преди повече от месец. Вчера идват и му обявяват цена от 4.8. Ако искаш му казали. Продължението не е от значение.
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))