Най-качествената храна за пчелите е бялата кристална захар. Моите пчели само с това ги храня.
Най-качествената храна за пчелите е бялата кристална захар. Моите пчели само с това ги храня.
Не смея да се меся на Слънчо и Делтата ама имам малко по различно мнение което е плод на мъничко практика с малко на брой кошери но огромно количество теоретична информация от руските мозъци.Това мое мнение все още не знам дали е еволюция или деградация но храненето на пчелите трябва да става с мед но и със захар (в определени моменти е не само икономически но и може би практически по добро) защото с храненето на пчелите ние можем да регулираме размножаването (яйцеснасянето на майката) на пчелите.Това е могъщ инструмент но които трябва да се използва правилно към собствения район да не стават сакътлъци като времето (календарното) и силата на развитие на пч. с-во е от особена важност другия фактор е пергата (ама истинската и например не тази като от рапица пръскана многократно с препарати).
Тук категорично и абсолютно отхвърлям даване на захар при медосбор.Другото в повечето книги дават едно и също календарно време за цяла България например за есенно подхранване което е груба грешка.
Като за начало, колко е енергиината стойност на меда, и колко на захарта?
При голият рой направен май месец и с идея за медовик за слънчогледа дали с мед трябва да го храним.
Това е цитат от статия:
Процесите на преработка на нектара или на захарния сироп в мед малко се отличават и се свеждат преди всичко до отделянето от тях на излишната вода и разграждането на сложни захари, основно захароза, до прости (глюкоза и фруктоза). Пчелите, несъмнено, освен захари използват и някои компоненти на меда, обаче основната маса минерални и пластически вещества, витамини и други необходими за жизнената си дейност те получават от прашеца.
Както казват немските колеги, печалбата за пчеларя се явява разликата, между вложената захар и добития мед. Видно е, че разлика кой знае колко фрапираща в структурния състав няма. Меда, може би печели с едни гърди, заради прашеца. Но пък цената спрямо захарта е неприемлива. Ето защо, на мен ми излиза прекалено скъпо да храня с мед! И предпочитам захар, с витамини или чайчета- все е по- изгодно и полезно. А и калорийно е по- добре!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))