Дамянов , едва през 1993 се сетиха за запазването на местни пчели .
И , какво стана - нищо .
Сега пишете за нещо , което го няма .
Пчели с устойчиви гени !
Всичко е мелез от началота на 20-ти век .
Тогава нашите деди са се хвалили , че внесли ,, Италианки,, и други майки .
Природата си знае работата !
Насекомо с устойчиви гени срещу друго насекомо Вароа не е нито микроб, нито вирус той е ектопаразит (външен) то е нещо като бълхите по кучето, въшките и т.н. има ли друго животно с гени който са станали усточиви на друг външен паразит не на микроб мислих мислих и не можах да се сетя(явно ми липсват знания)
Гошо , допитай се до Канада .
Там лекуват болестта , а не причината .Виж статистиката тази година за USA .
Разликата е огромна .
Ааа допитвал съм се ама и там сега е на мода ОК и мравчена ма на некъкъв гел по трудно сублимирала и по не се влияела от външната температура. А за селекцията била с течен азот ама за хигиенно поведение не за Вароа.Факт е че напролет купуват пч. пакети от остров Тасмания без Вароа ама с въшки били с 2 крака повече или по малко от Вароа и на есен имат кърлежи колкото щеш предполагат че е от търтейте били желани гости някъде ги трепат с строителна рамка ама те си канят комший.
Хайде като сме почнали със спама и аз да внеса своята лепта. Темата ми стана интересна със заглавието си: "Селектирането на устоичиви на вароатозата пчели"
И се замислих над въпросите: "Как трябва да се разбира тази устойчивост? Акара е паразит. Какви качества трябва да селектираме, за да е устойчива пчелата на този паразит? Да има по-голяма товароносимост, за да носи на гърба си не един или два, а да кажем 5 паразита? Или да произвежда двойно повече плазма, за да има и за нея и за тях? Или да е устойчива на вирусите, които този паразит пренася, а пък той нека си живее на гърба и?" И все в този ред на мисли.
И не видях отговор на нито един от тези въпроси. Нали все пак преди да търсим отговор на въпроса "Как да направим нещо", трябва да сме си отговорили на въпроса "Какво искаме да направим" ?
И май от 16 страници постове само Георги хвана бика за рогата:
Та да си дойдем на думата. Има ли качества, които да дефинират понятието устойчиви на вароатозата пчели, или това въобще е нон сенс?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Експериментална станция към западен университет миналата година, един от научните сътрудници ми сподели, че са успели да селекционират и обучат пчели, които се самопочистват от акара.Мина дълго време и не помня детайли, но предполагам Скутелатор може да е прочел нещо за подобни експерименти и доколко са успешни.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))