Интересно,и при мен въпреки подбудата голям процент от семействата имат 1,макс 2 рамки пило.На всичкото отгоре е разделено със запълнена рамка с мед точно в средата на кошера.Оставих ги така,като дойде време да махам варостопа може да поразместя.
Интересно,и при мен въпреки подбудата голям процент от семействата имат 1,макс 2 рамки пило.На всичкото отгоре е разделено със запълнена рамка с мед точно в средата на кошера.Оставих ги така,като дойде време да махам варостопа може да поразместя.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Според мен не размествай питите, и аз имах центрирана пита с прашец а сега прашеца го няма. Май трупат в средата и хранят питите дето са отстрани. А пък и там в средата ще бъде последното пило за тази година и първото за следващата. А за осеменяването- и аз имам тамазлъци дето седят на 2 пити пило в момента ( и догодина мисля да ги ликвидирам) а имам и такива с 4-5 пити пило (при положение, че не ги барам, нито едните ните другите). Жълтите майки имат повече пило. Също и наследниците на жълтите майки. Но пък от друга страна тия майки дето сега са на 2 пити пило, и пролетта едва-едва иззимяват,на 24 май имат 9 пити пило в ДБ 10 АМА ОТ ЛЕТВА ДО ЛЕТВА. Ама за ранна паша НЕ СТАВАТ. Виж за по-късните паши направо пчелите ПРЕЛИВАТ отстрани на кошера.
П.П. На едната внучка от тоя тамазлък (дето есен зазимява на 2 пити пило) тази година ми писна да я търпя и придадох майка от друг тамазлък. За 1 седмица нареди 3 пити с пило без пропуск.
За мен старите пити на повече от 2-3години не са добри за снасяне на пило в тях.Килийките се стесняват и пчелитеставатпо дребни.
Старая се да ги сменям навреме като за целта си ги маркирам според годините.
С две думи тази година не е била такава лоша ,и за мед и за пило и много са намалели пчелите и рамките които са с зряло пило не ма кой да са грижи.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))