Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Преглед на хибрид режима

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Вече втора седмица ползвам ментово масло и силен чай от пелин, и съм много доволен.
    Преди това ползвах чай от много мента и чай от пелин на стрък, и не виждах голям резултат, около 50-60 акара паднали за една седмица.
    Ментовото масло е много силно и смъква акара под мрежата. Ментовото масло се намира в апреките, но тъй като не се търси много, трябва да си го поръчаш на аптекара. Ментовото масло е руско производство, това което аз намирам, и има предупреждение, че е концентрат. На едно семейство не може да се даде повече от 2-3 капки от този концентрат за един ден, в сироп 1/1 около 700 гр. за един ден.
    Давам ментата и пелина в захарен сироп, в големи дози само през юли и август.
    Рецептата за ментовото масло ще ви я дам след като се убедя че действа и не вреди на пчелите.
    А иначе можете да давате чай от мента, много силен чай, и много силен чай от пелин - много горчив. Не им вреди, а акара пада, но малко.

Но чаят само съм го запарвал, не съм го варил продължително.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Вече втора седмица ползвам ментово масло и силен чай от пелин, и съм много доволен.
    Преди това ползвах чай от много мента и чай от пелин на стрък, и не виждах голям резултат, около 50-60 акара паднали за една седмица.
    Ментовото масло е много силно и смъква акара под мрежата. Ментовото масло се намира в апреките, но тъй като не се търси много, трябва да си го поръчаш на аптекара. Ментовото масло е руско производство, това което аз намирам, и има предупреждение, че е концентрат. На едно семейство не може да се даде повече от 2-3 капки от този концентрат за един ден, в сироп 1/1 около 700 гр. за един ден.
    Рецептата за ментовото масло ще ви я дам след като се убедя че действа и не вреди на пчелите.
    А иначе можете да давате чай от мента, много силен чай, и много силен чай от пелин - много горчив. Не им вреди, а акара пада, но малко.
    Пелина има същата ефективност като лютите чушки. Мисля че няма как да им вреди на пчелите маслото от мента

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Ето инфо за дивия пелин. http://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%...BB%D0%B8%D0%BD

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията

Но чаят само съм го запарвал, не съм го варил продължително.
    Пелина не се вари за да се извлече съдържанието му. Накисва се в спирт 96 % или много силна ракия дето и викат първак.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Пелина не се вари за да се извлече съдържанието му. Накисва се в спирт 96 % или много силна ракия дето и викат първак.
    Аз съм ползвал винаги пелин като чай, като запарка, всяка година, но го давам на пчелите само след изваждането на меда, до около 5 септември. Ако времето е лошо спирам всякакво подаване на лечебни сиропи още преди септември.
    Георги, ти ползвал ли си пелин в екстракт от спирт, и как го правиш?

Защото имам рецепта за пелин и борови връхчета, които трябва да се варят 2-3 часа, не съм я ползвал, но ще пробвам със запарка в термос още следващата седмица.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Пелинът е два вида в опаковките, този преди цъфтеж, и този след цъфтеж. Имат различни масла които отделят. Някой знае ли за какво става дума?

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Чаят от мента и пелин се прави едновременно. В подходящ съд, стъклен или керамичен, се слагат билките, които са на стрък, изсушени, и се заливат с вряща вода, след което се захлупват с една чиния. Когато изстине чаят се добавя към захарния сироп и още топъл се дава на пчелите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •