Има един прост и ефективен начин държавата да ограничи износа на фалшифициран мед (стига да иска). Тя просто трябва да вкара в закона за пчеларството текст, недопускаш износа на по-големи количества мед от изкупения от прекупвачите и преработвателите. И контрола за спазването на това правило да се възложи на митниците и МЗХ. Ще се постигнат едновременно два ефекта:
1. Няма да се изнася български мед, смесен с захарен сироп и/или с нелегално внесен чуждестранен такъв.
2. Прекупвачите ще бъдат принудени да сключват договори и да издават фактури за изкупените количества, защото с тях после ще доказват произхода на меда, който изнасят.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
За съжаление доставките за Европа са вътрешно-общностни доставки и не подлежат на контрол от митническите власти. Или с други думи експедирането на мед от Пловдив до Бургас почти по нищо не се различава от това от Пловдив до Берлин например. Воденето на официална държавна статистика за количествата на износа е почти невъзможно. Извършва се само на базата на анкети и на други косвени данни, а не на базата на точните данни в официалните митнически декларации.
Доколкото знам, преработвателите са правили някакво мръсно и на гърка, който изкупува мед в Южна България. Носят се слухове, че веднъж са го били, а друг път чрез подставени лица са му пробутвали големи количества фалшифициран със сироп мед. Все пак това са слухове, за които не знам дали са истина или не.![]()
Според мен това за осигуровките, регистрация като ЗП, дневник на пчелина и данъчната декларация трябваше да са най- важните условия, всичко останало е фарс и е в услуга на прекупвачи и търговци.
Добре обаждате и недоволствате а някой запознат ли кога ще бъде пусната програмата или само се дразним .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))