Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 22 от 50 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 211 до 220 от общо 491
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Годишната декларация в случая е документа.Ако не си ги писал гориш,глобата от 500-5000лв за не деклариран доход.
    Всичко ми е декларирано и платено, но те не искат това а удостоверение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.05.2016
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Със сигурност има няколко групи пчелари, които вече са ги спазили тези изисквания:

1. Честните и почтени пчелари. Колкото и да е невероятно, има такива, и те не са малко.
    2. Биологичните пчелари. При тях всичко е изрядно, че дори и повече от изрядно.
    3. Пчеларите по програмите - те също са изрядни по принуда.
    4. Майкопроизводителите и производителите на отводки - те също са изрядни по принуда.
    5. Пчеларите - юридически лица (фирми). Те също са изрядни.

Така че не го оплаквайте сектора. Може и да се окаже, че изрядните пчелари са повече на брой от неизрядните.
    Значи,който има малко кошери и не иска пари, и не участва по програмите е нечестен и непочтен
    Ако имаш 5 кошера и меда е за лична консумация,защо трябва да се регистрираш като ЗП и на кой и за какво трябва нещо да плащаш.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    По въпроса с продажбата на продукцията:
    1. Може да не е само мед, може да е прашец, пчелно млечице, майки, отводки, восък и въобще всеки един пчелен продукт. Важното е обаче да има някакъв документ.
    2. За период на продажбата се признават всички продажби както през миналата година, така и през настоящата.

Това са част от нещата, които се предлагаха и обсъждаха, но какво от тях ще залегне в утрешния текст - ами ще почакаме и ще го видим.

Между другото част от предложенията за опростяване бяха да не се казва каква точно е пчеларската продукция, а просто да се иска някакво документално доказателство за реализиран доход от минимум 40 лева на пчелно семейство. Дори поспорихме и се опитахме да запишем цифрата - минимум 30 лева. После обсъжданията залитнаха в друга посока и нищо конкретно не се прие.

Само стана ясно едно нещо, което беше изказано твърдо и ясно от Цветан Димитров - МЗХ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ХОБИ ПЧЕЛАРИТЕ, които си произвеждат мед и други продукти за лични цели или за продаване на приятели. Те нямат място като кандидати и няма да се допускат до нито една схема за подпомагане. МЗХ се инересува от БИЗНЕС ПЧЕЛАРИТЕ, които произвеждат и продават продукт за задоволяване на нуждите на пазара - вътрешен или външен.

Имаше дори предложение от моя страна да направим МАКСИМАЛНО ОПРОСТЯВАНЕ - пчеларя просто да подпише една декларация, в която да разпише каква продукция е продал и колко. Един вид всичко да бъде оставено на честната дума на пчеларя. Цветан Димитров ме попита каква ще е ползата на държавата от тези декларации, пък аз му казах, че ако не друго, поне държавата ще се сдобие с една доста реална статистика какво се случва във сектора. Това доведе до развеселяване на всички присъстващи, и до разведряване на обстановката, но нищо повече.
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    И аз съм за,но тук пак може да се намери лесната схема с буркана за 1лв или 1 ст.Ако си укрил доход 1 лв демек с годишната данъчна декларация не е проблем
    това значи че всеки пчелар може да сключи договор/приемно предавателен протокол/ със задна дата с 1 буркан мед с някой от родата за да мой да вземе пари.
    Ако наистина може това да стане не виждам причина да остане тоя текст.Друг е въпроса ако представи данъчна декларация и там има платени данъци.
    Тая схема с един лев няма как да стане, нали виждаш какво искат приход от минимум 40лв на пчелно семейство...
    Би трябвало продажбата на продукция да се доказва с даначната декларация, имаш 100 пчелни семейства, реализирал си продукция за над 4000 лв, за които дължиш данък от порядъка на 120-тина лева, ако си бил изряден и си си плащал осигуровките 12 месеца, който е "шикалкавил", понеже държавата му е позволявала, и сега се опитва да вкара нещата в релси - ще надава вой до небесата...

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски

Само стана ясно едно нещо, което беше изказано твърдо и ясно от Цветан Димитров - МЗХ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ХОБИ ПЧЕЛАРИТЕ, които си произвеждат мед и други продукти за лични цели или за продаване на приятели. Те нямат място като кандидати и няма да се допускат до нито една схема за подпомагане. МЗХ се инересува от БИЗНЕС ПЧЕЛАРИТЕ, които произвеждат и продават продукт за задоволяване на нуждите на пазара - вътрешен или външен.
    Цитат Първоначално публикувано от borifototo Виж публикацията
    Значи,който има малко кошери и не иска пари, и не участва по програмите е нечестен и непочтен
    Ако имаш 5 кошера и меда е за лична консумация,защо трябва да се регистрираш като ЗП и на кой и за какво трябва нещо да плащаш.
    Не, не значи че си нито нечестен, нито непочтен, а просто попадаш в графата пчелари, от която МЗХ, не се интересува, според зам. министъра....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Cvetomir Виж публикацията
    ....... Това което ми направи впечатление е премахването на ограничението за 200 семейства . Поздравявам те явно са доста хората с над 200 кошера на които се защитават интересите или лобито може да оказва влияние но за това за което има интерес.

И аз съм учуден, че това ограничение го няма във файла.

Според мене ограничението за 200 кошера не е премахнато, защото никой не им го е искал това. По-скоро според мене това е техническа грешка във файла, който ни го изпратиха - все пак цял ден са си го подмятали насам-натам и всеки е писал по него какви ли не корекции и предложения.

Продължавайте да обсъждате и да давате предложения. Вече има няколко много точни и добре обосновани предложения, с които съм съгласен, и които ще ги включа в окончателното предложение от КБП и БПРА.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Тая схема с един лев няма как да стане, нали виждаш какво искат приход от минимум 40лв на пчелно семейство...
    Би трябвало продажбата на продукция да се доказва с даначната декларация, имаш 100 пчелни семейства, реализирал си продукция за над 4000 лв, за които дължиш данък от порядъка на 120-тина лева, ако си бил изряден и си си плащал осигуровките 12 месеца, който е "шикалкавил", понеже държавата му е позволявала, и сега се опитва да вкара нещата в релси - ще надава вой до небесата...

Е то ако имам такива доходи от пчелно семейство за какво ми е тая помощ 200х40=8000лв.Това значи че аз имам право а сиромаха дето му изтровиха пчелите с пръскането на дерматита няма.Ей това не мога да го разбера
    що за помощ е.

Потребител
    Регистриран
    27.12.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    [QUOTE=Пламен Керчев;105028]Щом искат изрядни ЗП за 2016 , то си е задължително да са внасяни всички осигуровки от началото на годината. Какво е това 4 от 8 . Трябва да е 8 от 8.
    Колега, погледнато от моята малка камбанария( 60-на кошера) мисля, че позицията ти е доста крайна. Продавам меда си само с документ и изрядно си плащам данъка от доста години. Да, в последните три временно прекратявам дейността за 3 месеца през зимата и това съвсем не е дребен тарикатлък - да измамя държавата(, която по закон го разрешава) със 70-80 лв. на месец, а да не лиша семейството си от тях. Да, съгласен съм с твоето предложение, но нека се заложи от 01.01. 2017 г. и тогава всеки да си прави сметката. Иначе, ситуацията яко наподобява на 6.3 - поставиха неизпълними условия и вместо "нежеланите" 10 000, допуснаха под 4 000. С уважение!

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    [QUOTE=ГАЛДИМ;105049]
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Щом искат изрядни ЗП за 2016 , то си е задължително да са внасяни всички осигуровки от началото на годината. Какво е това 4 от 8 . Трябва да е 8 от 8.
    Колега, погледнато от моята малка камбанария( 60-на кошера) мисля, че позицията ти е доста крайна. Продавам меда си само с документ и изрядно си плащам данъка от доста години. Да, в последните три временно прекратявам дейността за 3 месеца през зимата и това съвсем не е дребен тарикатлък - да измамя държавата(, която по закон го разрешава) със 70-80 лв. на месец, а да не лиша семейството си от тях. Да, съгласен съм с твоето предложение, но нека се заложи от 01.01. 2017 г. и тогава всеки да си прави сметката. Иначе, ситуацията яко наподобява на 6.3 - поставиха неизпълними условия и вместо "нежеланите" 10 000, допуснаха под 4 000. С уважение!

Това с прекратяването не ми е ясно.Сега ако искам да прекратя къде трябва да дена пчелите?Или прекратявам и пак си имам 200 кошера?Що то ако прекратиш дейсността според мен трябва на пролет да имаш 0 кошера, или се лъжа.А колега да знаеш че те подкрепям за това че ги спестяваш за семейството що то и за мен това са хвърлени пари на вятъра

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    [QUOTE=ГАЛДИМ;105049]
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Щом искат изрядни ЗП за 2016 , то си е задължително да са внасяни всички осигуровки от началото на годината. Какво е това 4 от 8 . Трябва да е 8 от 8.
    Колега, поглднато от моята малка камбанария( 60-на кошера) мисля, че позицията ти е доста крайна. Продавам меда си само с документ и изрядно си плащам данъка от доста години. Да, в последните три временно прекратявам дейността за 3 месеца през зимата и това съвсем не е дребен тарикатлък - да измамя държавата(, която по закон го разрешава) със 70-80 лв. на месец, а да не лиша семейството си от тях. Да, съгласен съм с твоето предложение, но нека се заложи от 01.01. 2017 г. и тогава всеки да си прави сметката. Иначе, ситуацията яко наподобява на 6.3 - поставиха неизпълними условия и вместо "нежеланите" 10 000, допуснаха под 4 000. С уважение!
    Да съгласен съм че новите правила трябва да се въведат от следващата година и всеки да си прави сметката ,как и защо. Същото се отнася и за удостоверението за качеството на меда . От тук на татък продажбите да са придружени с такова удостоверение.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Регистриран съм като ЗС ,но не съм си продал меда от 2015г,какви доходи да декларирам? За тази година също не съм решил да го подарявам,това не значи,че не си обгрижвам пчелните с-ва! Ако дадат тези помощи добре,ако не здраве да е! Но си мисля,че по този начин те задължават да си продадеш меда независимо дали е на добра за теб цена!

Страница 22 от 50 ПърваПърва ... 12202122232432 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •