Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
ДА така е, но никой не знае дали ще попадне в групата за проверка. Аз лично съм проверяван редовно. Определено групата е над 5% защото знам и много други които са проверявани редовно. Принципно ако знаеш че няма да те проверяват можеш да злоупотребиш със всички мерки по програмата
5%-овата извадка хем е случайна, хем не е, защото си има една камара правила, по които да се определят ВИСОКОРИСКОВИТЕ БЕНЕФИЦИЕНТИ, подлежащи на по-чести проверки. Тези правила в общия случай са тайна, но лесно можем да се досетим за някои от тях:

1. Бенефициенти с по-голяма стойност на заявените суми (напр. имат много кошери, а от там и много пари за лекарства). Мене ме проверяваха по този параграф.
2. Бенефициенти, имали някакви проблеми в предишни години (тоест попаднали са в черния списък, от който никога няма да излязат)
3. Бенефициенти, членове на някоя рискова група. Например роми или пък хора с ниско образование (имат само начално образование).
4. Самото попълване на заявленията за подпомагане може да бъде критерий за проверка (правописни грешки, разграцан почерк, задрасквания и други мацаници).
5. Разбира се може да има и ПОРЪЧКОВИ ПРОВЕРКИ на хора, които поради една или друга причина са накривили шапката на някой властимащ.
6. Причина за проверката може да бъде и НЕСЪОТВЕТСТВИЕ между текущото положение и заявените активи. Например има малко кошери, а заявява 50-рамкова центрофуга.
7. Причина за проверката може да бъде дори и КОНСТАТИРАНО МУРДАРСТВО при предишни проверки - мръсен или неокосен пчелин, небоядисани или разбрицани кошери и т.н. Въобще достатъчен е само един поглед, за да се прецени що за човек е собственика на пчелина - педант или мурдар, като второто е основание за бъдещи проверки до дупка.