Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 73 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 730
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Не мога да разбера, защо отпада ограничението неопитни пчелари да могат да участват по програмата, след като има множество доказателства, че това са хвърлени пари на вятъра.
    И, как точно се установява това(НЕОПИТНИ ПЧЕЛАРИ)?!?
    Един чичка на 50+ години, който "вчера" са го съкратили от работа(или пенсионирали от военна или милиционерска службица) и е решил 20-те кошера които е отглеждал през последните 30-тина години да ги увеличава и евентуално с това да се издържа, а не да чака на "изключително добре развитата ни социална система", и вчера се е регистрирал като ЗС(Земеделски Стопанин), както вече се наричаме - прави ли го НЕОПИТЕН ПЧЕЛАР, щото според тия критерии, които са отпаднали е точно такъв.
    Или пък някоя девойка или младеж - които са регистрирани като ЗС, повече от три години, изкарали са няколко пчеларски курса(почивчици) по Мярка 111(безплатните обучения от ПРСР 2007-2013), обаче респективно на практика никога не са отваряли пчелен кошер собственоръчно, а са посещавали пчелина само по време на някоя проверчица, и можи би на живо едва ли биха различили търтея от пчелата майка, то прави ли ги автоматично "перфектните" ОПИТНИ ПЧЕЛАРИ...?!?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От как свят светува всяко едно поколение възрастни хора са си мислили и са приказвали на всеослушание, че следващото след тях поколение са НЕКАДЪРНИ МЛАДОЦИ, които ще провалят света. Да, ама всички виждаме, че светът не се е провалил.

Така че не изпадайте в същата грешка - ДА СЕ САМОВЪЗВЕЛИЧАВАТЕ и да си мислите, че другите начинаещи пчелари или въобще младежите са по-лоши от вас и ще се провалят в това, в което вие сте успели. Напротив, истината е точно обратната - новото поколение пчелари по-бързо ще усвои новите съвременни методи на пчеларстване, защото не са обременени от предразсъдъците, които предизвикват ограничения в мисленето на старите пчелари.

Ако наистина някой от вас сериозно си мисли, че новите пчелари ще се провалят, това означава само едно единствено нещо - ВЕЧЕ СТЕ ОСТАРЕЛИ и е време да сдадете щафетата и да оставите пчеларството в ръцете на младите, защото ТЕ ЩЕ ВИ ИЗПРЕВАРЯТ и ще постигнат в живота и в пчеларския бизнес ПОВЕЧЕ ОТ ВАС.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Матеев може ли коментар по предложените от мен промени? Може и на ЛС.
    Благодаря.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Също така, във Ветеринарно Медицинският Дневник на пчелина има страница, където се отразява самото третиране, с дати, дозировка(кратност, за някой препарати) и се заверява от заверява с подпис и печат от участъковия докто
    А, както и Рости спомена, във фейса е пълно с обяви за продажба на Екостоп и Апи Лайф Вар, то днес(вчера) и тук във форума мернах една подобна обява...
    Благодаря за отговора. С други думи ако не си в групата за проверка злоупотребата е напълно възможна макар че както и Рости отбеляза става дума за смешни пари, и всичко опира до съвеста на пчеларя...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Когато някой човек (и пчеларите в това число) започне ДА БУКСУВА и дълги години не може да постигне никакъв напредък от нивото, до което е достигнал, това не означава, че неговия бизнес е много сложен и труден. И че никой друг не може да достигне до това ниво. Напротив - това означава, че този човек е достигнал до НИВОТО СИ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ и от този момент нататък НЯМА КАК ДА НАДСКОЧИ СЕБЕ СИ.

Това обаче не означава, че други хора няма да го достигнат, и дори да го изпреварят със 100 пъти по-малко усилия и за 100 пъти по-малко време. Та още един път повтарям - НЕ СЕ САМОВЪЗВЕЛИЧАВАЙТЕ. Има биснеси или занаяти, 100 или 1000 пъти по-сложни от пчеларството. И въпреки това младежи (или дори възрастни начинаещи) успяват да ги усвоят за година-две и да постигнат чудеса.

Всъщност пчеларството като теория и като обем на информацията е един от възможно най-лесните занаяти, на фона например на електрониката, автоматиката, програмирането, физиката, химията, медицината и поне още 1000 други специалности, в които съответните специалисти трябва да усвоят КОЛОСАЛЕН ОБЕМ ОТ ЗНАНИЯ. Всеки един от тези специалисти може на майтап да стане пчелар, ако поиска. Обратното обаче не е вярно.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    ДА така е, но никой не знае дали ще попадне в групата за проверка. Аз лично съм проверяван редовно. Определено групата е над 5% защото знам и много други които са проверявани редовно. Принципно ако знаеш че няма да те проверяват можеш да злоупотребиш със всички мерки по програмата

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Благодаря за отговора. С други думи ако не си в групата за проверка злоупотребата е напълно възможна макар че както и Рости отбеляза става дума за смешни пари, и всичко опира до съвеста на пчеларя...
    На ДФЗ им е пределно ясно, че хората имат склонност да злоупотребяват. Нещо повече - пределно им е ясно, че всеки би злоупотребил, ако няма адекватен контрол. Така че всичките тези сложнотии по мерките на ДФЗ са с една единствена цел - да ограничат злоупотребите до едно минимално, така да се каже ПОНОСИМО НИВО. Няма как да се направи 100%-ов контрол, защото разходите за този контрол ще надхвърлят раздадените от ДФЗ суми. Поради тази причина се търси РАЗУМЕН БАЛАНС между раздадените суми и разходите, необходими за контрол върху правилното използване на тези суми.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ДА така е, но никой не знае дали ще попадне в групата за проверка. Аз лично съм проверяван редовно. Определено групата е над 5% защото знам и много други които са проверявани редовно. Принципно ако знаеш че няма да те проверяват можеш да злоупотребиш със всички мерки по програмата
    5%-овата извадка хем е случайна, хем не е, защото си има една камара правила, по които да се определят ВИСОКОРИСКОВИТЕ БЕНЕФИЦИЕНТИ, подлежащи на по-чести проверки. Тези правила в общия случай са тайна, но лесно можем да се досетим за някои от тях:

1. Бенефициенти с по-голяма стойност на заявените суми (напр. имат много кошери, а от там и много пари за лекарства). Мене ме проверяваха по този параграф.
    2. Бенефициенти, имали някакви проблеми в предишни години (тоест попаднали са в черния списък, от който никога няма да излязат)
    3. Бенефициенти, членове на някоя рискова група. Например роми или пък хора с ниско образование (имат само начално образование).
    4. Самото попълване на заявленията за подпомагане може да бъде критерий за проверка (правописни грешки, разграцан почерк, задрасквания и други мацаници).
    5. Разбира се може да има и ПОРЪЧКОВИ ПРОВЕРКИ на хора, които поради една или друга причина са накривили шапката на някой властимащ.
    6. Причина за проверката може да бъде и НЕСЪОТВЕТСТВИЕ между текущото положение и заявените активи. Например има малко кошери, а заявява 50-рамкова центрофуга.
    7. Причина за проверката може да бъде дори и КОНСТАТИРАНО МУРДАРСТВО при предишни проверки - мръсен или неокосен пчелин, небоядисани или разбрицани кошери и т.н. Въобще достатъчен е само един поглед, за да се прецени що за човек е собственика на пчелина - педант или мурдар, като второто е основание за бъдещи проверки до дупка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията

Борка не са смешни парите зависи колко кошера и какъв препарат си заявил.С едни хиляда лева можеш спокойно да си покриеш осигоровките които за мен са едни пари хвърлени на вятъра,но това си е мое мнение.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията

Всички бениефиценти се проверяват.Лошото в системата е че се водят рискови и не рискови това значи че проверките са планирани и всеки един знае кога ще му дойдат на проверка.

Страница 7 от 73 ПърваПърва ... 567891757 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •