Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Защото във всеки един човек еволюцията е вградила желанието непрекъснато да се развива, усъвършенства и самодоказва. Иначе нямаше да сме хора. И всеки го прави това (опитите за израстване в обществото) до момента, до който достигне собственото си ниво на некомпетентност. И там започва да буксува и буксува цял живот. И когато види някой друг, който е постигнал повече, започва да се самооправдава, че той сам си е пожелал да остане на това ниско ниво. И започва да си измисля оправдания, в които с течение на времето сам започва да си вярва.

Просто така е устроен нашият мозък - човек винаги иска повече от това, което вече го има. Започва с детските мечти и никога не завършва ......

Самият факт, че сте тука в този форум и четете написаното в него, доказва тези мои думи. Вие търсите нещо ново и се стремите към нещо повече - било то знания, или пари или самоизява и себедоказване ....... Доказателство е и самата тази тема - доходност от пчелите. След като сте в нея и я четете, значи силно ви интересува повишаването на доходноста. Тоест СТРЕМИТЕ СЕ КЪМ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ГО ИМАТЕ. И ако можехте или знаехте как се постигат 10 000 кошера, щяхте да го направите. Щяхте да направите и повече, защото няма горна граница за човешките мечти.
От твоя гледна точка със сигурност си абсолютно прав, така както и всеки друг писал във форума от своята гледна точка и разбирания е абсолютно прав... колкото до мечтите нима е нужно на всички мечтите да са еднакви...според мен въпроса не е дали знаем или можем, а дали искаме да имаме 10 000 кошера (като мечта и реалност). Макар че трябва да се съглася че има не малко пчелари които нито знаят нито могат... но са невероятно добри в нещо друго - да завиждат....

Лично мен повишаването на дохода от пчелите не ме интересува (може би донякъде в часта да видя аз къде сред множеството като доход и себестойност на 1 кг мед) но темата ми е интересна защото преди години бях писал един пост за които отнесох не малко критики основното в него бе че ние като пчелари може да сме добри но не сме добри мениджъри на продукцията си, и че изобщо не си правим сметките... поне за момента като чета и гледам анкетата излиза че навремето съм бил прав което си признавам ме изпълва с някакво чувство на задоволство и ми се ще да кажа - Казах ли ви аз....
Освен това подобни теми свързани с икономическата страна на пчеларството винаги са ми интересни защото считам че са не по-малко важни.
През последните години едва ли някой е започнал да гледа пчели или да увеличава бройките, само защото много обича пчелите - прави се основно за пари. Дори както и друг път съм казвал всеки с 10 семейства на горе вече може и да се разглежда като много дребен бизнес а не като хоби....
Интересното е че едва ли има някой който да не се интересува от това - парите, печалба, разходи и т.н. а икономическите теми в които може да се обсъждат почти липсват сякаш са теми табу.