Залагай личинките, защото сега ще има една последна вълна на търсене. Има доста провалени късни самосмени.
Залагай личинките, защото сега ще има една последна вълна на търсене. Има доста провалени късни самосмени.
Абе то все още поимва оплодени майки, но се оплождат все по трудно и по-бавно. При отваряне на нуклеусите се забелязва все по-голям процент неоплодени майки, и е въпрос на време някоя сутрин да отворя поредната партида и да не открия нито една оплодена майка. Големите нуклеуси от една седмица вече ги закривам планово група по група, и продължавам да поддържам само малките оплодни сандъчета, за които не ми е жал, че ще загубя семействата и пчелите.
Да попитам , кога евентуално ще продавате оплодени пчелни майки ? Трябва ми само една майка за тази година . Догодина ще купя повече от вас .
Ами ако ти трябва, завънни ми и си поръчай. По принцип масовите продажби ги приключвам от утре, но за единични бройки ще правя и ще продавам дотогава, докато има търтеи. Това може да означава още 3 дена или още 3 месеца.
"Приключвам" означава, че преди 10 дена намалих залагането на нови маточници от 400 на ден до 200 на ден, а от утре - по 100 на ден. Но тези 100 на ден ще ги въртя дотогава, докато има търтеи.
ПС: Точно в момента зад гърба ми има 33 майки, и те в момента хвърлят боб и гадаят кой ще е техния нов собственик. 21 от тях не знаят, че съдбата им вече е предрешена, а новия им собствени вече доволно потрива ръце.![]()
Вчера ми остана малко време и отворих един кошер с майка от Матеев(освен подарената си купих две към нея).Зарадва ме, има пило на 5 рамки.Семейството в което я сложих буксуваше и беше набелязано за подмяна на майка, сега има повече пчели от момента на придаването на новата майка(май бе средата на юли).
![]()
Преди два дни зазимих кошера с подарената майка. Семейството е по-силно от средно, а когато поставих майката беше по-слабо от средното ниво. Майката беше спряла да снася (нямаше никакво пило) и ми направи впечатление, че площите от излюпеното пило са почти изцяло залети с незапечатан мед. Или няма пило от доста време или инстинкта за запасяване край кълбото е много добър. Доволен съм. Дано презимува успешно и на пролет отново ще изпълня ангажимента да ви държа в течение.
Прави ми впечатление,че отводката с подарената майка в дните в който останалите кошери имат много вял летеж и то кошери които са много по силни от тази отводка,в тези дни в отводката летежа е много динамичен и до преди няколко седмици интензивно носеха прашец.Вероятно се дължи на някаква селекция ли и аз незнам.Ако има такава колегата Матеев,ако не е фирмена тайна може да сподели.А другите кошери съм ги купувал от 3-4 места.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))