Проблемът се състои в това, че не знаеш какво правя и теоретизираш.
Имаме различни технологии и затова не виждаш същото като мен.
1. Знаеш, че имам 0% миналата зима. Явно правя нещо правилно, или трябва да пусна тото. Нищо не възстановявам, предвидил съм си загубите в плановете от предходната година. Ако знам, че ми трябват 100 семейства, ще се погрижа да ги имам, а в последния момент да се чудя какво да правя.
2. Изобщо няма да се занимавам със слабите. Чиста загуба на време, пари и нерви. Ако проблемът е в майката, даването на пило нищо не решава. Докато установиш къде е проблема, ти си набутал толкова време и пари, че това семейство става златно, дори и да успееш да го вкараш в пътя.
Отварям кошера и ако е готов, вадя отводка, ако не е готов, изчаквам следващата партида. Няма защо да бързам и да подсилвам, не мога да видя смисъла в тово, защото ще отслабя друго семейство, а резултата е несигурен. Ако се окаже, че има проблем с майката, тогава губя не само слабото семейство, но и пилото, което съм му дал и силата на семейството донор.
3. Това изобщо не мога да разбера как се случва. Няма причина основните семейства да загинат при прехвърляне на майката. Нещо не ми е ясна технологията ти.
4. Да, винаги може да се случи нещо с маточника.
5. Това не е нормално за мен, защото нямам такива проблеми.
6. Ако отводката се бави в развитието си, значи има проблем, а не виждам смисъл да наливаш вода в пробита кофа.
7. Това са търговски взаимоотношения. Вижда майката как снася, вижда състоянието на отводка, ако му хареса - купува. Изобщо не ме интересува дали е оцеляла отводката при транспорт, твоята отговорност трябва да приключи в момента в който отводката напусне пчелина.
8. Такива винаги има, затова при следваща поръчка, просто им отказваш с най-добри пожелания.
9. Има различни технологии. Някой колеги правят отглеждачите и/или стартерите на отводки, а не ги подсилват. Всеки стартер става на отводка/и след като си изпълни ролята.
10. Нормална инвестиция, нищо специално.
11. Няма смисъл
Дано следващата година да е по-добра!