Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какъв доход имате от 1 пчелно семейство? Колко ви струва 1 кг/мед

Гласували
115. Не можете да гласувате в тази анкета
  • до 100 лв. на семейство

48 41.74%
  • от 100 до 200 лв. на семейство

38 33.04%
  • от 200 до 300 лв. на семейство

12 10.43%
  • от 300 до 400 лв. на семейство

5 4.35%
  • от 400 до 500 лв. на семейство

0 0%
  • от 500 до 600 лв на семейство

0 0%
  • повече от 600 лв. на семейство

1 0.87%
  • под 1 лв./кг

6 5.22%
  • между 1 и 2 лв. / кг

12 10.43%
  • между 2 и 3 лв. /кг

11 9.57%
  • между 3 и 4 лв./ кг

11 9.57%
  • между 4 и 5 лв. /кг

12 10.43%
  • между 5 и 6 лв./кг

15 13.04%
  • над 6 лв./кг

25 21.74%
Отговори на анкетата
Резултати от 1 до 10 от общо 138

Разгънат преглед

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Проблемът се състои в това, че докато не се пробваш да направиш цял един пчелин на отводки, ще продължаваш да теоретизираш .....

Ако обаче се пробваш, веднага ще установиш следното:

1. Част от семействата ти умират през зимата (10-15%). При това положение те не само че не стават за отводки, но и консумират отводки за възстановяване на зимната смъртност.
    2. Част от семействата ти са слаби тогава, когато се правят отводки (още 10-15%). При това положение те не само че не дават нито една отводка, но и се нуждаят от пити с пило, с които ти би направил отводки.
    3. Част от основните семействата загиват в процеса на правене на отводки (3-5%) по причина прехвърлена по погрешка майка. Обикновенно това се открива на много късен етап, когато вече е късно за спасяване. За да се спаси семейството се жертва готово направена отводка.
    .................................
    Проблемът се състои в това, че не знаеш какво правя и теоретизираш.
    Имаме различни технологии и затова не виждаш същото като мен.

1. Знаеш, че имам 0% миналата зима. Явно правя нещо правилно, или трябва да пусна тото. Нищо не възстановявам, предвидил съм си загубите в плановете от предходната година. Ако знам, че ми трябват 100 семейства, ще се погрижа да ги имам, а в последния момент да се чудя какво да правя.
    2. Изобщо няма да се занимавам със слабите. Чиста загуба на време, пари и нерви. Ако проблемът е в майката, даването на пило нищо не решава. Докато установиш къде е проблема, ти си набутал толкова време и пари, че това семейство става златно, дори и да успееш да го вкараш в пътя.
    Отварям кошера и ако е готов, вадя отводка, ако не е готов, изчаквам следващата партида. Няма защо да бързам и да подсилвам, не мога да видя смисъла в тово, защото ще отслабя друго семейство, а резултата е несигурен. Ако се окаже, че има проблем с майката, тогава губя не само слабото семейство, но и пилото, което съм му дал и силата на семейството донор.
    3. Това изобщо не мога да разбера как се случва. Няма причина основните семейства да загинат при прехвърляне на майката. Нещо не ми е ясна технологията ти.
    4. Да, винаги може да се случи нещо с маточника.
    5. Това не е нормално за мен, защото нямам такива проблеми.
    6. Ако отводката се бави в развитието си, значи има проблем, а не виждам смисъл да наливаш вода в пробита кофа.
    7. Това са търговски взаимоотношения. Вижда майката как снася, вижда състоянието на отводка, ако му хареса - купува. Изобщо не ме интересува дали е оцеляла отводката при транспорт, твоята отговорност трябва да приключи в момента в който отводката напусне пчелина.
    8. Такива винаги има, затова при следваща поръчка, просто им отказваш с най-добри пожелания.
    9. Има различни технологии. Някой колеги правят отглеждачите и/или стартерите на отводки, а не ги подсилват. Всеки стартер става на отводка/и след като си изпълни ролята.
    10. Нормална инвестиция, нищо специално.
    11. Няма смисъл

Дано следващата година да е по-добра!
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 17.08.2016 в 08:16.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •