Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какъв доход имате от 1 пчелно семейство? Колко ви струва 1 кг/мед

Гласували
115. Не можете да гласувате в тази анкета
  • до 100 лв. на семейство

48 41.74%
  • от 100 до 200 лв. на семейство

38 33.04%
  • от 200 до 300 лв. на семейство

12 10.43%
  • от 300 до 400 лв. на семейство

5 4.35%
  • от 400 до 500 лв. на семейство

0 0%
  • от 500 до 600 лв на семейство

0 0%
  • повече от 600 лв. на семейство

1 0.87%
  • под 1 лв./кг

6 5.22%
  • между 1 и 2 лв. / кг

12 10.43%
  • между 2 и 3 лв. /кг

11 9.57%
  • между 3 и 4 лв./ кг

11 9.57%
  • между 4 и 5 лв. /кг

12 10.43%
  • между 5 и 6 лв./кг

15 13.04%
  • над 6 лв./кг

25 21.74%
Отговори на анкетата
Страница 6 от 14 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 138
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Tsc1 , тук сам се опетла в доводите -като пате в калчища .

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Tsc1 , тук сам се опетла в доводите -като пате в калчишта .
    Доводи за какво? Излагат се доводи при някакъв спор. Тук има ли такъв?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Ти , сам си противоречиш .
    Догодина ще ти подаря рой .
    Работи с него .

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Да се извиня първо за некоректно зададения въпрос т.е. доста общ без уточяване на подробности, но както се разбра не съм инициаторана тази анкета пуснах е по молба на колега и с неговия въпрос....

По принцип както мнозина са отбелязали всеки си оценява труда а и продукцията различно, да не говорим че всеки има различни разходи, и в крайна сметка всеки ще получи различна цифричка накрая. Поне според мен няма как 1000 пчеларя да имат еднакви дейности, еднакви по времетраене, еднакви разходи, еднакви добиви и да са получили еднаква цена за даден продукт...
    Единственото което може да се направи е примерно да се постигне някакъв консенсус за цената на труда и тя да се уеднакви за всички които желаят да си сметнат накъде вървят.
    Примерно мин. раб. заплата 420 лв. което прави по 19.04 лв. на ден или по 2.38 лв./час заплащане. Доколкото разбирам от прочетеното мнозина смятат заплащането на труда си за месец всъщност много отдавна и по-умни хора са определили че за целите на пчеларството и пчеларите се пресмята само времето което пчеларя работи на пчелина или се занимава с пчеларство. Т.е. ако днес аз съм работил на пчелина 10 минути и си водя статистика за това ще отбележа само 10 минути, на другия ден обаче съм работил 7,50 часа на пчелина - общо за двата дена имам 8 часа или 1 работен ден които ако приемем заплащане от 2,38 лв/час т.е. за двата дена труда ми се оценява на 19,04 лв. и ако примерно съм пресметнал че лятото съм работил общо 60 дни, а през зимата имам 20 работни дни (ремонт на инвентар и т.н.) то общо за годината имам 80 работни дни или 1 523,20 лв. труд и именно тези 1 523,20 лв. влизат в изчисляването на себестойността. Другото което може да се направи е да се приеме цена на едро на даден продукт например пчелен мед независимо дали пчеларя продава на едро или на дребно.

За да има някаква достоверност ти трябват най-малко 3 години водене на някакво първично счетоводство за да имаш представа каква ти е себестойността.

Пак ще повторя когато пчеларството е основен източник на доход за даден пчелар е задължително да може да си води сметките и да е наясно дали тази дейност носи някакви печалба (каквата и да е тя) или само генерира загуби. За онези които е хоби това принципно няма значение. А за онези които разчитат на някакъв допълнителен доход към заплатата в повечето случай са на принципа да си избием разходите (труда не се смята) и ако изкараме нещо отгоре е просто супер...

Още веднъж се извинявам за въпроса и анкетата.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ти , сам си противоречиш .
    Догодина ще ти подаря рой .
    Работи с него .
    Би ли изяснил къде виждаш противоречие?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Подарявам ти и ще работиш с него .
    След това ще правиш сметките .

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Подарявам ти и ще работиш с него .
    След това ще правиш сметките .
    Мерси за подаръка, ама напразно ще уморим пчелите, защото аз пчели не гледам. Най-добре е всеки да прави това, за което е учил - аз сметки, ти мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Както вече писах в друга тема 21 % разход при добра година без да смятам разходите за труд без продажба на отводки и майки само мед
    http://pchelari.com/forum/showthread...678#post102678
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Разходите в последните години наистина се увеличиха много заради поскъпване, на консумативите но и заради зачестилите отравяния на работните пчели.Пчеларството работи в полза на растениевъдството ,а растениевъдството убива това, което го създава и увеличава добивите му.На няколко пъти през тая годината се пръска и убива работната пчела и тъкмо подхраниш, създадеш работна пчела за следваща паша, те пак напръскат и унищожат това, което си създал.Разходите ни станаха непосилни, а добивите ни опустошени. Все едно точно преди да ожънеш нивите, да вземе някой да ги унищожи, на следващата година деянието да се повтори и т. н и да видим до кога те ще издържат на такъв физически и психически тормоз. Отгоре на всичко държавата вместо да вземе да ни подпомогне, тя иска да ни раздели на подвижно и неподвижно пчеларство, като на едните даде 30 лв за опрашване, а другите ги остави без подпомагане, все едно, че те не опрашват същите километри насаждения или диворастяща растителност.ВСИЧКИТЕ СРЕДСТВА ПО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ПРОГРАМИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРАВЕДЛИВО РАЗПРЕДЕЛЕНИ НА ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Да се извиня първо за некоректно зададения въпрос т.е. доста общ без уточяване на подробности, но както се разбра не съм инициаторана тази анкета пуснах е по молба на колега и с неговия въпрос....

По принцип както мнозина са отбелязали всеки си оценява труда а и продукцията различно, да не говорим че всеки има различни разходи, и в крайна сметка всеки ще получи различна цифричка накрая. Поне според мен няма как 1000 пчеларя да имат еднакви дейности, еднакви по времетраене, еднакви разходи, еднакви добиви и да са получили еднаква цена за даден продукт...
    Единственото което може да се направи е примерно да се постигне някакъв консенсус за цената на труда и тя да се уеднакви за всички които желаят да си сметнат накъде вървят.
    Примерно мин. раб. заплата 420 лв. което прави по 19.04 лв. на ден или по 2.38 лв./час заплащане. Доколкото разбирам от прочетеното мнозина смятат заплащането на труда си за месец всъщност много отдавна и по-умни хора са определили че за целите на пчеларството и пчеларите се пресмята само времето което пчеларя работи на пчелина или се занимава с пчеларство. Т.е. ако днес аз съм работил на пчелина 10 минути и си водя статистика за това ще отбележа само 10 минути, на другия ден обаче съм работил 7,50 часа на пчелина - общо за двата дена имам 8 часа или 1 работен ден които ако приемем заплащане от 2,38 лв/час т.е. за двата дена труда ми се оценява на 19,04 лв. и ако примерно съм пресметнал че лятото съм работил общо 60 дни, а през зимата имам 20 работни дни (ремонт на инвентар и т.н.) то общо за годината имам 80 работни дни или 1 523,20 лв. труд и именно тези 1 523,20 лв. влизат в изчисляването на себестойността. Другото което може да се направи е да се приеме цена на едро на даден продукт например пчелен мед независимо дали пчеларя продава на едро или на дребно.

За да има някаква достоверност ти трябват най-малко 3 години водене на някакво първично счетоводство за да имаш представа каква ти е себестойността.

Пак ще повторя когато пчеларството е основен източник на доход за даден пчелар е задължително да може да си води сметките и да е наясно дали тази дейност носи някакви печалба (каквата и да е тя) или само генерира загуби. За онези които е хоби това принципно няма значение. А за онези които разчитат на някакъв допълнителен доход към заплатата в повечето случай са на принципа да си избием разходите (труда не се смята) и ако изкараме нещо отгоре е просто супер...

Още веднъж се извинявам за въпроса и анкетата.

Вдигнах палче заради извинението, но абсолютно не съм съгласен труда на пчеларя да се приравнява с минимална работна заплата. Ако сами се оценяваме толкова ниско какво да искаме по нататък въобще, от изкупвачи, от държава, от колеги. НЕ, не и не.
    Пчеларския труд е и много тежък и изисква интелектуално включване. Заради втората причина до сега почти никой в БГ не е успял да направи пчеларски бизнес с работници. Ако пчеларството изискваше машинални операции, без никаква компетентност и в среда благоприятна за работа бих се съгласил да е за 420 лева ама в случая да ми се преравнява труда с мангалския в никакъв случай не мога да се съглася. Между другото при нас мангал за двадесет лева надник няма кака да наемеш за каквато и да е работа.

Страница 6 от 14 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •