Да се извиня първо за некоректно зададения въпрос т.е. доста общ без уточяване на подробности, но както се разбра не съм инициаторана тази анкета пуснах е по молба на колега и с неговия въпрос....
По принцип както мнозина са отбелязали всеки си оценява труда а и продукцията различно, да не говорим че всеки има различни разходи, и в крайна сметка всеки ще получи различна цифричка накрая. Поне според мен няма как 1000 пчеларя да имат еднакви дейности, еднакви по времетраене, еднакви разходи, еднакви добиви и да са получили еднаква цена за даден продукт...
Единственото което може да се направи е примерно да се постигне някакъв консенсус за цената на труда и тя да се уеднакви за всички които желаят да си сметнат накъде вървят.
Примерно мин. раб. заплата 420 лв. което прави по 19.04 лв. на ден или по 2.38 лв./час заплащане. Доколкото разбирам от прочетеното мнозина смятат заплащането на труда си за месец всъщност много отдавна и по-умни хора са определили че за целите на пчеларството и пчеларите се пресмята само времето което пчеларя работи на пчелина или се занимава с пчеларство. Т.е. ако днес аз съм работил на пчелина 10 минути и си водя статистика за това ще отбележа само 10 минути, на другия ден обаче съм работил 7,50 часа на пчелина - общо за двата дена имам 8 часа или 1 работен ден които ако приемем заплащане от 2,38 лв/час т.е. за двата дена труда ми се оценява на 19,04 лв. и ако примерно съм пресметнал че лятото съм работил общо 60 дни, а през зимата имам 20 работни дни (ремонт на инвентар и т.н.) то общо за годината имам 80 работни дни или 1 523,20 лв. труд и именно тези 1 523,20 лв. влизат в изчисляването на себестойността. Другото което може да се направи е да се приеме цена на едро на даден продукт например пчелен мед независимо дали пчеларя продава на едро или на дребно.
За да има някаква достоверност ти трябват най-малко 3 години водене на някакво първично счетоводство за да имаш представа каква ти е себестойността.
Пак ще повторя когато пчеларството е основен източник на доход за даден пчелар е задължително да може да си води сметките и да е наясно дали тази дейност носи някакви печалба (каквата и да е тя) или само генерира загуби. За онези които е хоби това принципно няма значение. А за онези които разчитат на някакъв допълнителен доход към заплатата в повечето случай са на принципа да си избием разходите (труда не се смята) и ако изкараме нещо отгоре е просто супер...
Още веднъж се извинявам за въпроса и анкетата.