Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Този сезон имах следния случай. Придадох майка на сборна отводка, като на 3-тия ден майката все още не беше освободена и се наложи да им помогна с храната в клетката. Три дни по-късно видях заложени и захранени 3-4 маточника и в първия момент си помислих, че майката по някаква причина не е оцеляла. Случайно обаче в следващия момент видях майката да се разхожда по една от рамките с паднала маркировка. Не съм пипал маточниците. 8 дни по-късно майката снасяше нормално и от маточниците нямаше и следа.

П.п. Цитирам дните с точност, защото си водя записки, кое, кога точно е станало.
    П.п.2. Тази година падналата маркировка на майките е доста често срещано явление, дано не се повтаря занапред т.е. майкопроизводителите да си купят качествени маркери.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Този сезон имах следния случай. Придадох майка на сборна отводка, като на 3-тия ден майката все още не беше освободена и се наложи да им помогна с храната в клетката. Три дни по-късно видях заложени и захранени 3-4 маточника и в първия момент си помислих, че майката по някаква причина не е оцеляла. Случайно обаче в следващия момент видях майката да се разхожда по една от рамките с паднала маркировка. Не съм пипал маточниците. 8 дни по-късно майката снасяше нормално и от маточниците нямаше и следа.

П.п. Цитирам дните с точност, защото си водя записки, кое, кога точно е станало.
    П.п.2. Тази година падналата маркировка на майките е доста често срещано явление, дано не се повтаря занапред т.е. майкопроизводителите да си купят качествени маркери.
    Въпросната отводка при мен вече е приела майката.Има снасяне.Всичко е наред.
    Освен майката за отводката миналата седмица поръчах още две за да сменя две стари майки.Днес отворих кошерите.И двете майки са приети и са започнали да снасят.Чист късмет е че ги видях на рамката с пресни яйца защото и двете бяха с напълно свалена маркировка.Г-н Матеев,сменете си маркерите.Относно качествата на майките ще видим догодина.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Излъгах за дните,вкл.днес стават 14 откакто видях майката да се подава от маточника.Пчели вече има 6 междурамия,мед има перга и място също има,но колкото и да се пулих днес майка нямаше.Това е с единия кошер.Другия направих отводка със старите пчели и майка на една рамка с пило и три за градеж.Изградиха ги наснесе мамата новите рамки и решиха да правят самосмяна.Това е два дни след другия така,че там майката е на 12 дни от излюпването,но там няма и снесени яйца.Мисля да ги изчакам до събота,правя тогава последна проверка и ако няма промяна почвам експериментите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от БоянГ Виж публикацията
    и ако няма промяна почвам експериментите.
    Търтовка понякога се оправя много лесно друг път (рядко) казва не и не. Ако я стръскаш както пише по учебниците (аз не съм убеден че търтовките не летят) могат да налетят и да убият майка от друг кошер и ако летят си се връщат в старият. Аз тази година с една такава търтовка направих така местя целия сандък и на негово място сложих същият модел и цвят с 2 рамки разнивъзрастово пило и млади пчели + една с мед. До вечерата от търтовката половината пчели се изнесоха в новият кошер на другият ден стръсках търтовката в кошера на 2 ВО и до вечерта пчелите се изнесоха в новият кошер останаха една шепа пчели които след няколко дни дадоха фира. В новия кошер заложиха маточници и няма пчели търтовки .Всичките ги пръсках с ракия и захарен сироп преди упражнението.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена

Наблюдател
    Регистриран
    15.07.2016
    Здравейте .Може ли многокорпусен кошер да иззимува добре на един корпус ? Благодаря .

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Може, стига да има достатъчно пчели и храна, та да може да ти даде продукция и пролетта. Това е, за да има рима. Разбира се, че може, но е необходимо да се погрижиш за това.

Наблюдател
    Регистриран
    15.07.2016
    По-силните имат по 4 рамки с пило и пчелите са на 6 рамки .А по-слабите на 3 рамки с пило на 4-5 рамки пчели .Подхранвам със сироп през 3 дни по 500 мл .И какви точно грижи да направя други ? Благодаря .

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Ewgeni_ Виж публикацията
    Не ,не искам да си сравнявам познанията с никого просто нямам опит с многокорпусните кошери и за това реших да попитам по-знаещите от мен (само дадан блат имах) . Ако не успея да ги развия на 2 корпуса да ги обединя ли или да ги оставя на 1 ? Благодаря .
    Остави ги на един корпус, нищо им няма ако октомври месец имат по 15-20 кг мед. Имам 20 бр такива и тази зима всичките ги оставих на един корпус, нямах загинали с семейства.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Остави ги на един корпус, нищо им няма ако октомври месец имат по 15-20 кг мед. Имам 20 бр такива и тази зима всичките ги оставих на един корпус, нямах загинали с семейства.
    Колега Tatu, ако са на 20 кг мед в корпус физически няма как да им се поберат толкова пчели , колкото са необходими да иззимат семейството на един корпус.На 10 - на кила отводка съвсем нормално иззимва.
    Keep Walking...

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •