Цялото объркване на пчеларите идва от терминологията (що е това мъжки екземпляр) и от това, че пчеларите си представят търтея като пълноценна МЪЖКА ПЧЕЛА. Да, ама не .... или може би ..... За да си изясните каква е ролята на търтея, нарисувах една схема, с която ще се опитам малко по-нагледно да ви покажа какво всъщност се случва при възпроизводството на пчелите:

Bees.JPG

Направил съм сравнителен анализ между хората (бозайниците) и пчелите (ципокрилите). В първата колона съм показал през какви процеси минава възпроизводството, във втората - какво се случва с женските екземпляри и в третата - с мъжките екземпляри. Паралелно с хората съм сложил и техните аналози при пчелите. Сами виждате от схемата, че почти всичко е едно и също както при хората, така и при пчелите, и няма как да е другояче - все пак живеем и еволюираме на една и съща планета.

Интересното в тази схема е това, че на търтея съм му сложил ролята на ЛЕТЯЩ ПЕНИС СЪС СПЕРМА, а не на пълноценен мъжки екземпляр. Това е така защото търтея е ХАПЛОИДЕН , тоест защото има само 1 комплект гени. Вижте в жълтите квадратчета на схемата кой друг има само 1 комплект гени - ами това са междинните етапи на възпроизводството - яйцеклетки, яйца и сперматозоиди. Търтея се нарежда при тях, при ПОЛОВИТЕ ОРГАНИ, само където природата се е постарала да го научи да лети. Това обаче не променя неговото предназначение и роля от генетична гледна точка, и тя е само един полов орган с торба сперма в него.