Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 125 от 149 ПърваПърва ... 2575115123124125126127135 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,241 до 1,250 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Методите, коментирани от колегата Георги 1974 нямат връзка със сублимацията. Това, което мен ме интересува е как ОК действа върху акара - директно или индиректно, през организма на пчелата.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Какъв точно е механизма на действие при използването на ОК при двата метода? Би ли могъл да го опишеш стъпка по стъпка? Виждам че си добре теоретично подготвен и мислещ човек.
    Мерси за комплимента .
    На твоят въпрос преди време бях чел отговора на Скутелатора в по стар пост от преди време и той отговаряше че не е добре проучен въпроса за начина на действието на ОК и в Щатите все още не е разрешен за употреба.
    Щом Дони казва така как може аз да отговоря на въпроса ти.
    Обаче има факти изнесени за ОК от различни проучвания който са ме удивлявали с различни изводи за начина на действие на ОК, както и на различни концентрации на ОК(понякога достигащи десетки пъти по висока концентрация на ОК от наложеният 3,5%) така и различно съотношение на захарта и водата и на всичко отгоре за различен начин и време за прилагане на ОК (за пушене, за напръскване с пулвелизатор, за накапване) в период с пило в период без пило (например в Европа пакетните рояци ги пръскат с мини лозарска пръскачка та дори я ползват и в кошерите).
    Аз мога да отговоря теоретично в сбит вид за данни прочетени от статии(ама кой са вярните нямам идея).

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Методите, коментирани от колегата Георги 1974 нямат връзка със сублимацията. Това, което мен ме интересува е как ОК действа върху акара - директно или индиректно, през организма на пчелата.
    Сублимацията-Налягането на парите (мярка на склонност вещество да се изпари) ОК е по-малко от 0.001 mm Hg @ 20 ° С . За сравнение, налягането на парите на нафталина, които лесно сублимира, е 0,6 мм живачен стълб-повече от 600 пъти по-силен.
    Едва ли ОК се изпарява няма мирис.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Ясно задал съм въпроса в темата за екологична борба с вароатозата . Да взема да отворя тема БОРБА С ВАРОАТОЗАТА НА БАЛКАНИТЕ или няма да е еуропейско и угодно?

Е аз предпочитам по балкански методи на третиране, като с това по-долу
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри fogar.jpg‎  
    Не ща, еуропейски кранти ! Българка искам, Българка "сянка нележана”, „трева некосена”, „два бистри кладенци и вода ненапита" Връмугу

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    ОК действа върху акара - директно или индиректно, през организма на пчелата.
    Има идея
    Какво по точно те интересува използване на ОК като аерозол в някакъв подобен на дезодорант вид,
    с уред за опушване или в нещо от сорта като флакон с помпичка за накапване.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    ОК действа контактно върху акара, макар и минимали дози му изгарят храносмилателната система, може да попадне там и през хемолимфата на пчелата . Изпарявам ОК от 2012 година с писолет за горещ въздух, предлагам и обучение.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Благодаря! Това е едно от нещата, което ме интересуваше - имаме директно действие върху акара, а не пренесено през "соковете" на пчелите.
    Иначе съм съгласен с Георги относно концентрациите - има много противоречиви сведения. От тук обаче следва един важен извод - превишаването на дозата не е смъртоносно опасно за пчелите. При пулверизиране трудно може да се определи точната доза, а това се оказва най-ефикасния метод. За мен този метод е и най-ефективен от гледна точка на времеемкост.
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    ОК действа контактно върху акара, макар и минимали дози му изгарят храносмилателната система, може да попадне там и през хемолимфата на пчелата . Изпарявам ОК от 2012 година с писолет за горещ въздух, предлагам и обучение.
    До колко градуса е нагрят въздуха?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Благодаря! Това е едно от нещата, което ме интересуваше - имаме директно действие върху акара, а не пренесено през "соковете" на пчелите. До колко градуса е нагрят въздуха?
    Мисля че все още не е доказано начина на действие на ОК на самият акар
    факт е че пчела поела ОК със сироп след това има завишение на ОК в неината хемолимфа и почти няма в храносмилателният и тракт.
    И все още не се знае дали действа чрез директен контакт или чрез поемане с хемолимфата на пчелата. При опит направен така семейство разделено с преградна стена и третирана с ОК само едната половина се поличава 80% лечение а на другата половина не лекуваната има лечебен ефект 65%, тоест имаме контактно действие.
    Кое е вярното нямам идея.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    До колко градуса е нагрят въздуха?[/QUOTE]
    http://www.legaitaly.com/en/apiary/v...da-220v-detail
    Италиаците са го измислили. Изпрението е най-ефективно и най-щадящо пчелите, но при много важно условие - липса на пило . Аз третирам 200 семейства за 2 часа. Температурата на пистолета се фиксира на 300 градуса. Държи се 10-15 секунди изпарение на кошер.

Страница 125 от 149 ПърваПърва ... 2575115123124125126127135 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •